reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

Nevka spokojnie. Zrob komplet badan tarczycowych tsh,ft3, ft4. Idz do endokrynologa, podobno ciezarne lekarze nawet na nfz czesto biorą na cito i pokaz wyniki. Chyba, ze masz mozliwosc isc prywatnie to jak najszybciej. Nie zamartwiaj sie bo z tarczycą roznie bywa i wcale nie musi sie nicstac. Najwazniejsze to byc pod opieką specjalisty. Nie stresuj sie bo to nie pomoze tylko dzialaj ;) bedzie dobrze bo musi byc!

reklama
Mnie najpiejrw jak wykryto tarczyce probowala leczyc rodzinna... Wiec moze pojdz po euthyrox 25 bo to pierwsza dawka a i tak zawsze stopniowo sie zaczyna. Z resztą rodzinny lekarz tez powinien doradzic jesli do endo bys musiala czekac

Wszystkie badania mam właśnie takie poronienie....:(
TSH 5,090
FT4 1,25
Progesteron 20,50
Prolaktyna 50,98
Testosteron 28
Ja ginekologowi te wyniki badań pokazywałam :( on powiedział, że to mogą być takie przez stres w pracy... I że na następnej wizycie mi coś przepisze na to... :(

Kurcze dziewczyny, nastraszylam sie sama, w pon tez polece zbadac tarczyce.

Nevka, moze wlasnie tak jak dziewczyny mowia, idz do rodzinnego i niech Ci cos przepisze do czasu wizyty u gina

@Nevka
ja mam hashimoto i jak zadzwoniłam do endo i powiedziałam że jeden w ciąży to wizytę miałam już za godz. wyniki miałam ze soba więc przepisał mi większą dawkę euthyroxu i wiem ze jestem już zaopiekowana. dał mi nawet normy jakie mogą być podczas całej ciąży (tsh od 0.3 do 2.0 ft3 i ft4 zgodnie z normami lab) także badania robie co kilka tygodni. pierwszy od razu, kolejne w 11, 20, 26 i 33 tyg ciąży. jak wynik nie odbiega od normy biorę leki jak zapisał a jak odbiega to wysylam mu sms i na recepcji odbieram gotowa recepte. finito
moja rada: idź z wynikami do endo jak najszybciej.

Lekarz mi zakazał przez te 2 tyg brać inne leki. Nawet na ból głowy. Mówił "proszę się powstrzymać od innych leków i brać na razie tylko duphaston i kwas foliowy a za 2 tygodnie wszystko wyjaśnimy"

reklama
Nevka ten lekarz to jakiś niepoważny :( tarczycą należałoby się zająć do 6tc. Poszukaj endo i umów się na poniedziałek, a jak nie edno, to chociażby internista.
Ja w poprzedniej ciąży miałam TSH 2,5 i dostałam leki. Nie udało się, ale z uwagi na to, że zaczęłam je brać i planowaliśmy dziecko lekarka kazała przyjmować nadal. TSH pięknie spadło. Mam małą dawkę, jutro idę na badania i sama sobie zwiększę leki jak tylko TSH podskoczy nawet do 2. U mnie co prawa w rodzinie Hashi i moje wyniki na granicy, łącznie z mniejszą tarczycą, więc Twój przypadek na pewno jest inny. Ale umów się do lekarza, bo czasami warto iść o jeden raz za dużo.
W ogóle mam wrażenie, że dla ginekologów progesteron dobry na wszystko, a na inne rzeczy nie patrzą.

Do góry