Nevka spokojnie. Zrob komplet badan tarczycowych tsh,ft3, ft4. Idz do endokrynologa, podobno ciezarne lekarze nawet na nfz czesto biorą na cito i pokaz wyniki. Chyba, ze masz mozliwosc isc prywatnie to jak najszybciej. Nie zamartwiaj sie bo z tarczycą roznie bywa i wcale nie musi sie nicstac. Najwazniejsze to byc pod opieką specjalisty. Nie stresuj sie bo to nie pomoze tylko dzialaj bedzie dobrze bo musi byc!
reklama
Mnie najpiejrw jak wykryto tarczyce probowala leczyc rodzinna... Wiec moze pojdz po euthyrox 25 bo to pierwsza dawka a i tak zawsze stopniowo sie zaczyna. Z resztą rodzinny lekarz tez powinien doradzic jesli do endo bys musiala czekac
Nevka
Fanka BB :)
Wszystkie badania mam właśnie takie poronienie....
TSH 5,090
FT4 1,25
Progesteron 20,50
Prolaktyna 50,98
Testosteron 28
Ja ginekologowi te wyniki badań pokazywałam on powiedział, że to mogą być takie przez stres w pracy... I że na następnej wizycie mi coś przepisze na to...
TSH 5,090
FT4 1,25
Progesteron 20,50
Prolaktyna 50,98
Testosteron 28
Ja ginekologowi te wyniki badań pokazywałam on powiedział, że to mogą być takie przez stres w pracy... I że na następnej wizycie mi coś przepisze na to...
sojnabig
Fanka BB :)
U nas to standard, więc wcale się nie zdziwiło, dostałam tylko indywidualne zalecenia od położnejSojnabig ja też kiedyś musiałam po wypis przyjść w innym terminie
M
MartaDiabłaWarta
Gość
@Nevka
ja mam hashimoto i jak zadzwoniłam do endo i powiedziałam że jeden w ciąży to wizytę miałam już za godz. wyniki miałam ze soba więc przepisał mi większą dawkę euthyroxu i wiem ze jestem już zaopiekowana. dał mi nawet normy jakie mogą być podczas całej ciąży (tsh od 0.3 do 2.0 ft3 i ft4 zgodnie z normami lab) także badania robie co kilka tygodni. pierwszy od razu, kolejne w 11, 20, 26 i 33 tyg ciąży. jak wynik nie odbiega od normy biorę leki jak zapisał a jak odbiega to wysylam mu sms i na recepcji odbieram gotowa recepte. finito
moja rada: idź z wynikami do endo jak najszybciej.
ja mam hashimoto i jak zadzwoniłam do endo i powiedziałam że jeden w ciąży to wizytę miałam już za godz. wyniki miałam ze soba więc przepisał mi większą dawkę euthyroxu i wiem ze jestem już zaopiekowana. dał mi nawet normy jakie mogą być podczas całej ciąży (tsh od 0.3 do 2.0 ft3 i ft4 zgodnie z normami lab) także badania robie co kilka tygodni. pierwszy od razu, kolejne w 11, 20, 26 i 33 tyg ciąży. jak wynik nie odbiega od normy biorę leki jak zapisał a jak odbiega to wysylam mu sms i na recepcji odbieram gotowa recepte. finito
moja rada: idź z wynikami do endo jak najszybciej.
M
MartaDiabłaWarta
Gość
a mi pozwolil brać paracetamol 2 tabl/ dziennie max by móc żyć z migrena.
reklama
Nevka ten lekarz to jakiś niepoważny tarczycą należałoby się zająć do 6tc. Poszukaj endo i umów się na poniedziałek, a jak nie edno, to chociażby internista.
Ja w poprzedniej ciąży miałam TSH 2,5 i dostałam leki. Nie udało się, ale z uwagi na to, że zaczęłam je brać i planowaliśmy dziecko lekarka kazała przyjmować nadal. TSH pięknie spadło. Mam małą dawkę, jutro idę na badania i sama sobie zwiększę leki jak tylko TSH podskoczy nawet do 2. U mnie co prawa w rodzinie Hashi i moje wyniki na granicy, łącznie z mniejszą tarczycą, więc Twój przypadek na pewno jest inny. Ale umów się do lekarza, bo czasami warto iść o jeden raz za dużo.
W ogóle mam wrażenie, że dla ginekologów progesteron dobry na wszystko, a na inne rzeczy nie patrzą.
Ja w poprzedniej ciąży miałam TSH 2,5 i dostałam leki. Nie udało się, ale z uwagi na to, że zaczęłam je brać i planowaliśmy dziecko lekarka kazała przyjmować nadal. TSH pięknie spadło. Mam małą dawkę, jutro idę na badania i sama sobie zwiększę leki jak tylko TSH podskoczy nawet do 2. U mnie co prawa w rodzinie Hashi i moje wyniki na granicy, łącznie z mniejszą tarczycą, więc Twój przypadek na pewno jest inny. Ale umów się do lekarza, bo czasami warto iść o jeden raz za dużo.
W ogóle mam wrażenie, że dla ginekologów progesteron dobry na wszystko, a na inne rzeczy nie patrzą.