reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2014

karina ja mam niedoczynność od 12 roku życia i jestem ewenementem bo byłam szczupłą nastolatką a teraz przed ciążą ważyłam 58kg - tyle ile w wieku 16 lat:szok: Kiedyś nawet babka (endokrynolog) macając mi szyje powiedziała że zupełnie nie wygląda na szyję osoby z problemami tarczycy (jest długa i smukła). A przyznam bez bicia że przed ciążą z młodym i po urodzeniu go nie pilnowałam wyników i nie brałam tabletek - ciąża to jest dla mnie czas mobilizacji i mam nadzieję już tak zostanie:tak: Ruch też odpada ze względu na moją problemową ciążę. Jednak najlepsza dieta szpitalna - tam leżałam plackiem a nie tyłam ani grama:-) W domu sobie to odbiłam:D Teraz postanowiłam poprawę i zobaczymy jak to wyjdzie - po to założyłam nowy wątek żeby zobaczyć jak to z tygodnia na tydzień wygląda:)

Mona na opalonej skórze celulit mniej widoczny jest:D Ale ja się boję siedzieć na słońcu - we wczesnej ciąży siedzenie na słonku może spowodować poronienie a teraz już też zrypki dostałam od lekarza za przegrzewanie się...

reklama
Kotulcia ją nawet nie miałam chęci wychodzić na słońce bo przy moim ciśnieniu 90/70 średnie od razu słabo się robiło i siedzę w domu przy wiatraku;-) aż się boje lata bo będę miała 2 dzieci i męża w domu non stop bo idzie na urlop od 21lipca i końca wakacji więc trzeba będzie gdzieś ta energię wyrzucić a nasi synowie to na dzieci z dużym nadmiarem energi i trzeba będzie ich gdzieś nad wodę brać więc liczę na odpoczynek w jakimś brodziku lub pod parasolka;-) tuż się boje tych wakacji ;-) po nich szybko urodze ;-) przy 3 mężczyznach w domu;-)

Ostatnia edycja:
Znacie jakieś fajne przepisy na przystawki i jedzonko na imprezę. Bo mi się imprezka szykuje i nie wiem czym by gości zaskoczyć

kotulcia - ja niestety mam straszne problemy z waga, a w zeszlym roku tez nie bralam tabletek na tarczyce i w pare tygodni dobrze ponad 10 kg przybralam pomimo tego ze raczej pilnowalam tego co jadlam:(
Co do slonca i opalania to w poprzedniej ciazy tak wyszlo ze na samym poczatku - tak 6-8 tydzien bylam we Wloszech w samym srodku lata (sierpien) i nawet korzystalam z morza i plazy;oczywiscie nie w poludnie i na plazy tylko pod parasolem:)Tam jest calkiem inna mentalnosc i podejscie do tych spraw - widzialam sporo kobiet w ciaz (niektore juz w takiej zaawansowanej) wystawiajacych brzuchy bezpisrednio ha slonce.Zreszta z dzieci poten robia tak samo.

Ja dziś się czuję jak na lekach nasennych, wstać nie mogłam, coś tam załatwiłm na mieście i do łozka i tak się przewalam z łozka do lozka...

Dziś mała takiego mi kopniaka sprzedała, że koło pępka az mi podskoczyło...
w152g_hhuura.jpg.gif
Nawet odrobinkę zabolalo, aż strach pomyśleć co to będzie za jakis czas
w1_kafejka16.gif..gif

Ja mam na + 1 kg, czasem więcej, ale wtedy zaczynam akcję MŻ, przed ciążam miałam parę kg zadatku, więc bardzo uważam.

Ohoo widzę, że temat wagi powstał...nawet nie ma mowy, żebym się tam udzieliła.:no:

Ostatnia edycja:
babina na imprezkach u nas hurtem schodzi takie cuś:
Przepis nr 1: bagietka czosnkowa taka do upieczenia np. z biedronki, kroję ją na te już w sumie podzielone kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a na każdy kawałek bagietki daję plasterek sera pleśniowego i zapiekam aż się bułka zarumieni:) Do tego sosik czosnkowy i mmmm masakra:D
Przepis nr 2: serek biały kanapkowy np. bieluch 2-3 szt mieszam z wyciśniętym czosnkiem, dodaję jogurt i kapkę majonezu żeby było kremowe ale nie ciapa, soli odrobinę - mieszam i układam do przezroczystego raczej płaskiego naczynia, na to daję tuńczyka z puszki w sosie własnym (tak lekko rozkruszam w palcach ale nie za bardzo) i polewam sosem słodko-ostrym np. taotao - nakłada się tą pastę łyżeczką na krakersa i już:) To moje faworyty i szybkie do zrobienia:)

reklama
Napisałam jakiś czas temu do Sunovii, ale jeszcze mi nie odpisała. Na jej profilu widziałam, że jest informacja, że była dziś aktywna, w sensie logowała się. Kurczę, no martwię się :-(

Co do czkawki, to ja mam problem z rozróżnieniem, ale wczoraj na USG mały tak śmiesznie się potrząsnął 2x jakby miał czkawkę właśnie :)

Ten kalkulator też jest też fajny i pokazuje dokładnie każdy tydzień Kalkulator przyrostu wagi w ciąży

Pamiętajcie, że w ciąży nie wolno jeść mniej niż przed ciążą. Dzieciątko musi z pokarmu dostawać niezbędne wartości odżywcze, by jego wszystkie organy rozwijały się prawidłowo - niezależnie od wagi wyjściowej. W ciąży nie wolno się odchudzać :-( Mam nadzieję, że żadna z nas nie ma takich pomysłów.

Wczoraj udało się wykonać to echo serca maluszka, ale musiałam iść na dłuższy spacer, by młody się obrócił :-p
Wszystko ok (serduszko i inne narządy). Waży 475 g. Rośnie. Szok, że taki duży dzieciaczek jest w brzuszku i generalnie to go przecież wcale nie czuć. Wyszły jakieś drobne ubytki międzykomorowe i międzyprzedsionkowe, ale to ponoć w trakcie ciąży lub do któregoś roku życia powinno zniknąć.
Jestem happy, że jest wszystko ok!
Mamy pamiątkowy filmik :happy:

Do góry