reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2014

Babina mój był szczepiony jak miał 6,5 tygodnia 5w1 + żółtaczka. Jak miał 7,5 tyg pneumokoki. Za miesiąc mamy powtórkę i rotawirusy.

Ten bebilon jak dla mnie rewelacja. Drugi dzień i ani razu sie nie ulalo. Odciągam narazie mleko i dodaje tego zagestniacza. Na noc młody dostał butle mm bebilonu ar i jak narazie wszystko w najlepszym porządku - kupka była, brzuszek nie boli, młody nie pręży sie co chwila tak jak po Enfamilu.

reklama
Ja staram się odbeknąć małą za każdym razem ale nie za każdym się to udaje:) Niestety jak się nie odbije dzieciaczka to może mu się odbić w czasie snu i jest ryzyko że się zachłyśnie - dlatego bez odbicia lepiej ułożyć dziecko do snu na boczku. U nas problem sam się rozwiązuje bo młoda śpi wyłącznie na brzuszku.

Właśnie kolejny raz młoda sama zasnęła w łóżeczku, pomarudziła, popłakała i usnęła. O ile wiem że to płacz marudy to daję radę to znieść ale też jak się przeciąga to ją biorę na ręce, przytulam i po chwili odkładam. Któraś z was też stosuje taką metodę? Wylicytowałam na all język niemowląt za 17zł z wysyłką i czekam na paczuszkę:) Może coś ciekawego tam będzie. Chociaż odkąd młoda nie ma kolek to jest całkiem znośnym dzieckiem:)

Dzwoniłam do ośrodka to mi kobieta powiedziała ze dzieci szczepi się w 2 miesiącu życia i że ma prawidłowy termin szczepień. Ale i tak jakos mi się to pozno wydaje. No nic 2 tyg muszę jeszcze poczekać. Oby był zdrowy.

Peluches już zaczynasz ćwiczyć.
Ja też mialam cesarke i właśnie się zastanawiałam kiedy zacząć. Myślałam ze trzeba więcej odczekać

Po cycku też trzeba dziecko odbijać????
Ja tydzień po porodzie miałam już -10kg a zostało mi jeszcze 20:( jutro zobaczę ile w kolejny tydzień schudłam
Mój mały je, kładę go do łóżeczka i zasypia, jak ma czas aktywności to też sobie leży i nie płacze za to ja wczoraj się popłakałam że on tak leży a ja nie wiem co w tym czasie z nim robić, jak go zabawiać:)

ruda po cycu położne mówiły że nie trzeba odbijać i nie odbijałam:) To ile Ty przytyłaś 30kg? skoro -10 i jeszcze 20kg zostało? Czy liczysz to z nadbagażem?

No co wy??Powaznie po cycku nie trzeba odbijac?? JA odbijam,ale jak usnie to jej nie ruszam.

Nika dobrze ze nie jestem sama z tym bebilonem.Choc dzis nie podawałam,ulewała ale nie chlustała;-) Dam na noc jej

Moja nie zawsze odbija ale ponieważ je coraz wiecej piersi i robi to dość spokojnie to tez nie nałyka się powietrza. Kładę ja czasem dla pewności na boczku jesli zje duzo mm. Póki co jestem bardzo zdezorientowana ale przestaje sie martwić kto co powie bo jednak to wygoda małej najważniejsza .

reklama
Babina - nam pediatra wyznaczyła termin na 7 tydz. A w 7 tyg usłyszała coś w drogach oddechowych plus mąż miał katar i przesunęła na 9 tydz.

Asienka - Adik od urodzenia ma temp. 36,8-37,5. Maluszki mają wyższą temp. niż dorośli.

Ruda - no jasne, koniecznie. Mój potrafi 3 razy beknac po jednym jedzeniu. Jeśli nie wyjdzie buzią (przy beku na ramieniu albo później), to trafi to powietrze do jelitek.

A po cycu właśnie więcej powietrza trafia z pokarmem. Szczególnie jeśli pokarm szybko leci i do tego dziecko je łapczywie. Adi beka nawet, gdy je na spiocha. Nawet wczoraj, gdy pytałam o nasze ulewanie, to pediatra pytała czy zawsze udaje mi się go odbić. Niestety nie zawsze. Bywa, że chodze z nim ponad pół godziny i nic.

Judy - co do zoltaczki, to tak się nie martw. Większość dzieci ma tę fizjologiczną. A zejdzie po paru tygodniach. Po 2 tygodniach zaczęłam widzieć, że blednie. 3 tyg. po porodzie Adi miał bilirubine jeszcze 6,8. Teraz, 7 tyg., była 2,2, więc jeszcze tyci ślad.
Patrz na kolor siuskow. Przy zoltaczce, jeśli jest ciemny, to trzeba iść do lekarza.

Do góry