reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

Witam!!!

Malutka właśnie usypia więc wpadła tu na chwilę, żeby coś skrobnąć i zabieram się za prasowanie, bo niezła sterta mi się zebrała.

Agnes_19_09 ja na razie z racji tego, że nie podaję nic innego jak moje mleko to kaszę mannę gotuję na wodzie i daję łyżeczką, dodaję do tego troszkę mojego mleka.
deli80 piękne zdjęcia, widać że masz talent i lubisz to co robisz a to najważniejsze!!
Agitatka coraz częściej słyszę o tych niespokojnych nockach przez ząbki, aż boję się jak będzie u nas, mam nadzieję, że szybko wyjdą i znów zaczniesz się wysypiać
Carla super, że już po remoncie, my zaczynamy remont łazienki latem, już się martwię
charlene gratulacje!!! super, że wszystko poszło tak jak chcieliście!! moja też taka jest, nie da się przy niej jeść bo chętnie by wyrwała, a najgorzej z piciem bo tak macha rękoma że strach że wytrąci z mojej ręki. Silna ta Twoja malutka, my mieliśmy tak z pierwszą córką. Wszystko ładnie sama ogarniała i wyprzedzała rówieśników rozwojowo. A ta to leniuszek, chociaż ładnie się już przewraca na brzuch i pełza.

reklama
Dziewczyny, jak podałyscie pierwszy raz gluten? pół łyżeczki na 100 ml mleka? ja generalnie nie odciągam, więc czy mogę zrobić 1/4 łyzeczki na 50 ml?
A może kaszkę rozpuszczę w przegotowanej wodzie? np. 80ml wody i troszkę tylko mojego mleka? Mam kaszkę bez curku wiec moje mleko może sprawić że będzie troszeczkę smaczniejsze ;p
a może do słoiczka z jabłkiem dodać?

Ostatnia edycja:
MartOocha ja zrobilam obiadek z ziemniaka i szpinaku i dodalam pol lyzeczki kaszki mannej, troszke rozrzadzilam woda. Myślę ze nie istotne w jaki sposob podasz, bo kazdy z Twoich pomysłów jest dobry. Pamietaj tylko ze kaszke trzeba gotowac.

Martoocha ja wyrodna matka poszłam na łatwiznę :-) kupiłam kaszke manne błyskawiczną zagotowuję 30 wody i mieszam z jedną łyżką. Co prawda ta kaszka jest z mm ale wiem, że cycowe mamy za zgoda pediatry też ją podają.
a i nie wiem czy 1/4 to nie będzie za malo

Ostatnia edycja:
martOocha ja biorę pół łyżeczki kaszy manny takiej zwykłej gotuję na malutkiej ilości wody butelkowej, ciężko się to robi, gdyż nie mam takiego malutkiego garnuszka, przechylam tak na jedną stronę. No i taką kaszkę podaję małej łyżeczką, ale dodaję do tego troszeczkę mojego mleka dla smaku, No i po tym karmię normalnie piersią. Wszędzie piszą, że pół łyżeczki na 100 ml posiłku ale nie mam jak tego podawać więc robię tak jak napisałam, Uważam że podanie piersi zaraz po tym to tak jakby kaszka była podana w tej ilości jedzenia co trzeba :-)

Hehe to ja poszlam na łatwiznę kupiłam kaszę manne Nestlé taką błyskawiczną zalewam ją wodą z butli i daję młodej a jak zje to daję pierś żeby dokończyła posiłek i po sprawie :-) wiem ze ta kasza na mm jest ale jak ona zjada pół łyżeczki to niespecjalnienie mnie to martwi :-)
My siedzimy w Berlinie i Zośka zrobiła nam niespodziankę i ma pierwszego zęba dzisiaj w nocy przedarł się na powierzchnię ale noc była ciężka bo młoda całą noc na cycu wisiała :-)
Dopiero doczytałam Charlien gratulacje super że już po wszystkim :-)

Ostatnia edycja:
No właśnie Karoola ja mam tą samą kaszkę. Piszesz, że dajesz pół łyżeczki też tak zrobiłam dopóki nie zostałam uświadomienia, że tej akurat kaszki z racji na mm daje się jedną płaską stołową. Na opakowaniu jest o tym informacja. To zwykłej manny daje się pół :-)

Hehe u nas i tak zawsze więcej niż pół łyżeczki bo ja jakoś z gęstościa nie mogę utrafić i za dużo wody daję i potem kaszy dodaje żeby gestsza była :-) ale dzięki za info przyda się :-)

Ostatnia edycja:
Ja też taką kaszkę kupiłam, z babydream, rozrobiłam z wodą i dodałam do słoiczka z warzywami. Gdzieś wyczytałam, że takiej kaszy glutenowej nie daje się jako oddzielny posiłek, tzn samej kaszy tylko właśnie mieszać z czymś - mlekiem, jarzynkami, albo kaszką bezglutenową. Ja dałam to z warzywami, bo w mleku dodatków nie toleruje za bardzo, kleik nie podszedł ani domieszka kaszki, to i teraz nie chciałam ryzykować. A warzywka wszystkie je chętnie i lubi nowości to nie było problemu. Ja zamiast łyżeczki wzięłam miarkę taką od mleka i tym odmierzałam, żeby wiedzieć ile daję, bo łyżeczek to mam zbieraninę rożnych i nie wszystkie są takiej samej pojemności ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Martoocha: My kupiliśmy kaszkę manne błyskawiczną z Nestle. I tej kaszki dodaję pół małej lyżeczki ( raz więcej, raz mniej :) ) do kaszki bezglutenowej Sinlac, którą to zajada codziennie na drugie śniadanie w wersji prawie pełno-posiłkowej, po ok. 130-150 ml :)

Do góry