reklama
sivi
Fanka BB :)
kasiadz Kalendarz szczepień jest obowiązkowy choć podobno istnieje mozliwość że rodzice sami mogą zdecydować czy chcą szczepić dziecko czy całkiem z tego zrezygnować, ale prawdę mówiąc nie spotkałam się z tym. O tu znalazłamdokładną aktualną rozpiskę na co i kiedy szczepią:
Kalendarz szczepień dziecka w UK (Anglii, Szkocji, Walii, Irlandii Północnej) - szczepionki dla dzieci | Dziecko w Wielkiej Brytanii - POLEMI.co.uk - Polski Portal - Szkocja / Wielka Brytania
oprócz tych szczepień takich jak w PL tu są bezpłatne te szczepienia na pneumokoki.
Kalendarz szczepień dziecka w UK (Anglii, Szkocji, Walii, Irlandii Północnej) - szczepionki dla dzieci | Dziecko w Wielkiej Brytanii - POLEMI.co.uk - Polski Portal - Szkocja / Wielka Brytania
oprócz tych szczepień takich jak w PL tu są bezpłatne te szczepienia na pneumokoki.
Nat27
Aktywna w BB
ja tez jestem za tym by szczepic tylko na te obowiazkowe i nic wiecej a z tymi "expertami" to zawsze znajdzie sie jakis co powie ze to niebezpiczne tak jak raz czytalam o apapie ze to najbezpieczniejszy srodek przeciwbolowy a inny expert powiedzial ze jest rakotworczy..... najlepiej robic to co lekarz radzi i tyle ja mam zufana lekarke do ktorej specjalnie dojerzdzam z cora mimo ze mam po drodze tysiac innych przychodni ta lekarka leczyla mnie jak bylam mala a teraz leczy moja corke a niedlugo tez druga
a czy wiecie może jak to jest z witaminą K, którą teraz podają noworodkom w pierwszej dobie życia? Słyszałam, że można wybrać czy podadzą dziecku w zastrzyku czy doustnie, ale nie wiem co jest lepsze. Parę lat temu jeszcze nie podawali dzieciom tej witaminy w ogóle, a teraz jest obowiązkowa.
Nat27
Aktywna w BB
nie slyszalam o tym ae to chyba nie ma roznicy czy doustnie czy w zastrzyku.... jak bym miala wybrac to doustnie po co maluszka kluc jesli mozna inaczej to podaca czy wiecie może jak to jest z witaminą K, którą teraz podają noworodkom w pierwszej dobie życia? Słyszałam, że można wybrać czy podadzą dziecku w zastrzyku czy doustnie, ale nie wiem co jest lepsze. Parę lat temu jeszcze nie podawali dzieciom tej witaminy w ogóle, a teraz jest obowiązkowa.
mileczka89
Mamita małego Mareczka
Podaje sie niedługo po urodzeniu domięśniowo w celu zwiększenia krzepliwości. Ale droga domięśniowa jest chyba pewniejsza, bo nie wiadomo czy doustnie dzidziuś sie nie zakrztusi, nie wypluje. Chociaż sama teraz nie wiem
Mariolciaa
mileczka, raczej domięśniowo jest pewnie i bezpiecznie.
a podaję się tylko jedną dawkę ? coś kiedyś czytałam że potem też się podaje dziecku...
ale na 100% pewna nie jestem... może mylę to z wit. D ??
a podaję się tylko jedną dawkę ? coś kiedyś czytałam że potem też się podaje dziecku...
ale na 100% pewna nie jestem... może mylę to z wit. D ??
monika~
nie nadrobie Was nie ma szans,albo tez i nie mam sily..
...ja ciagle pracuje. wlasnie dotaralam do domu zasapana..w przyszlym tyg 3 dni pracy "w terenie" i 3 w domu, bo teoretycznie 15 wrzesnia dopiero ide na macierzynski...oby sil starczylo:-)
spanie ok - tylko ciagle mi za malo, podpuchnieta jestem ,ze rano pierrwsze kroki to z bolem stawiam :/ a pod wieczor to juz wszystko napier***** ;-)
Cytryna – chyba byłaś jedyną z nas którta tyle w robocie siedziała szacunja już zapomniałam jak wygląda system komputerowy u mnie a co dopiero będzie w przyszłym roku
...ja ciagle pracuje. wlasnie dotaralam do domu zasapana..w przyszlym tyg 3 dni pracy "w terenie" i 3 w domu, bo teoretycznie 15 wrzesnia dopiero ide na macierzynski...oby sil starczylo:-)
spanie ok - tylko ciagle mi za malo, podpuchnieta jestem ,ze rano pierrwsze kroki to z bolem stawiam :/ a pod wieczor to juz wszystko napier***** ;-)
Mariolciaa
ojoj, monika, oby do 15 września szybko ci czas zleciał.:-)
ps. ale reklamę dostałyśmy
ps. ale reklamę dostałyśmy
Ostatnia edycja:
reklama
Kurde ale ze mnie cwok, skasowalam sobie posta!!!! Niech to....
No ale chociaz dzien dobry napisze, bo juz mi sie nie chce wszystkiego odtwarzac...
Kasiadz, u nas tez jest karta szczepien, wiec jak widac Kanada tez sie do tych zacofancow zalicza Nawet znalazlam link do tego co mam w ksiazeczce szczepien mlodej, ale nie wiem czy to sie pokrywa z Polska...
http://www.msss.gouv.qc.ca/sujets/s...6c&PHPSESSID=138659790c5eb984789fe297a140ba5d
Ja szczepie, bo co bede kozaczyc jak sie na tym nie znam, a opinie lekarzy sa rozne tak naprawde... Zreszta jak sie ma starsze dzieci, to tym bardziej moga rozne swinstwa do domu znosic, wiec trzeba jakos chronic maluszka...
A po za tym te nieszczepione dzieci to glownie nie choruja dlatego, ze sa w otoczeniu dzieci szczepionych, albo maja maly kontakt z otoczeniem w ogole... Ciekawe co by bylo gdyby ludzie zaczeli masowo rezygnowac ze szczepionek? Ile przypadkow dawno nieodnotowanych chorob by do nas wrocilo i jakie by byly konsekwencje tego? Chyba nie ma wyjscia jak wybrac mniejsze zlo...
No ale chociaz dzien dobry napisze, bo juz mi sie nie chce wszystkiego odtwarzac...
Kasiadz, u nas tez jest karta szczepien, wiec jak widac Kanada tez sie do tych zacofancow zalicza Nawet znalazlam link do tego co mam w ksiazeczce szczepien mlodej, ale nie wiem czy to sie pokrywa z Polska...
http://www.msss.gouv.qc.ca/sujets/s...6c&PHPSESSID=138659790c5eb984789fe297a140ba5d
Ja szczepie, bo co bede kozaczyc jak sie na tym nie znam, a opinie lekarzy sa rozne tak naprawde... Zreszta jak sie ma starsze dzieci, to tym bardziej moga rozne swinstwa do domu znosic, wiec trzeba jakos chronic maluszka...
A po za tym te nieszczepione dzieci to glownie nie choruja dlatego, ze sa w otoczeniu dzieci szczepionych, albo maja maly kontakt z otoczeniem w ogole... Ciekawe co by bylo gdyby ludzie zaczeli masowo rezygnowac ze szczepionek? Ile przypadkow dawno nieodnotowanych chorob by do nas wrocilo i jakie by byly konsekwencje tego? Chyba nie ma wyjscia jak wybrac mniejsze zlo...