reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2011

reklama
kasiadz Kalendarz szczepień jest obowiązkowy choć podobno istnieje mozliwość że rodzice sami mogą zdecydować czy chcą szczepić dziecko czy całkiem z tego zrezygnować, ale prawdę mówiąc nie spotkałam się z tym. O tu znalazłamdokładną aktualną rozpiskę na co i kiedy szczepią:

Kalendarz szczepień dziecka w UK (Anglii, Szkocji, Walii, Irlandii Północnej) - szczepionki dla dzieci | Dziecko w Wielkiej Brytanii - POLEMI.co.uk - Polski Portal - Szkocja / Wielka Brytania

oprócz tych szczepień takich jak w PL tu są bezpłatne te szczepienia na pneumokoki.

ja tez jestem za tym by szczepic tylko na te obowiazkowe i nic wiecej a z tymi "expertami" to zawsze znajdzie sie jakis co powie ze to niebezpiczne tak jak raz czytalam o apapie ze to najbezpieczniejszy srodek przeciwbolowy a inny expert powiedzial ze jest rakotworczy..... najlepiej robic to co lekarz radzi i tyle;) ja mam zufana lekarke do ktorej specjalnie dojerzdzam z cora mimo ze mam po drodze tysiac innych przychodni ta lekarka leczyla mnie jak bylam mala a teraz leczy moja corke a niedlugo tez druga;)

a czy wiecie może jak to jest z witaminą K, którą teraz podają noworodkom w pierwszej dobie życia? Słyszałam, że można wybrać czy podadzą dziecku w zastrzyku czy doustnie, ale nie wiem co jest lepsze. Parę lat temu jeszcze nie podawali dzieciom tej witaminy w ogóle, a teraz jest obowiązkowa.

a czy wiecie może jak to jest z witaminą K, którą teraz podają noworodkom w pierwszej dobie życia? Słyszałam, że można wybrać czy podadzą dziecku w zastrzyku czy doustnie, ale nie wiem co jest lepsze. Parę lat temu jeszcze nie podawali dzieciom tej witaminy w ogóle, a teraz jest obowiązkowa.
nie slyszalam o tym ae to chyba nie ma roznicy czy doustnie czy w zastrzyku.... jak bym miala wybrac to doustnie po co maluszka kluc jesli mozna inaczej to podac;)

Podaje sie niedługo po urodzeniu domięśniowo w celu zwiększenia krzepliwości. Ale droga domięśniowa jest chyba pewniejsza, bo nie wiadomo czy doustnie dzidziuś sie nie zakrztusi, nie wypluje. Chociaż sama teraz nie wiem :)

mileczka, raczej domięśniowo jest pewnie i bezpiecznie.
a podaję się tylko jedną dawkę ? coś kiedyś czytałam że potem też się podaje dziecku...
ale na 100% pewna nie jestem... może mylę to z wit. D ??

nie nadrobie Was nie ma szans,albo tez i nie mam sily..

Cytryna – chyba byłaś jedyną z nas którta tyle w robocie siedziała szacun
yes2.gif
ja już zapomniałam jak wygląda system komputerowy u mnie a co dopiero będzie w przyszłym roku
p.gif

...ja ciagle pracuje. wlasnie dotaralam do domu zasapana..w przyszlym tyg 3 dni pracy "w terenie" i 3 w domu, bo teoretycznie 15 wrzesnia dopiero ide na macierzynski...oby sil starczylo:-)

spanie ok - tylko ciagle mi za malo, podpuchnieta jestem ,ze rano pierrwsze kroki to z bolem stawiam :/ a pod wieczor to juz wszystko napier***** ;-)

reklama
Kurde ale ze mnie cwok, skasowalam sobie posta!!!! Niech to....
No ale chociaz dzien dobry napisze, bo juz mi sie nie chce wszystkiego odtwarzac...
Kasiadz, u nas tez jest karta szczepien, wiec jak widac Kanada tez sie do tych zacofancow zalicza;) Nawet znalazlam link do tego co mam w ksiazeczce szczepien mlodej, ale nie wiem czy to sie pokrywa z Polska...
http://www.msss.gouv.qc.ca/sujets/s...6c&PHPSESSID=138659790c5eb984789fe297a140ba5d

Ja szczepie, bo co bede kozaczyc jak sie na tym nie znam, a opinie lekarzy sa rozne tak naprawde... Zreszta jak sie ma starsze dzieci, to tym bardziej moga rozne swinstwa do domu znosic, wiec trzeba jakos chronic maluszka...
A po za tym te nieszczepione dzieci to glownie nie choruja dlatego, ze sa w otoczeniu dzieci szczepionych, albo maja maly kontakt z otoczeniem w ogole... Ciekawe co by bylo gdyby ludzie zaczeli masowo rezygnowac ze szczepionek? Ile przypadkow dawno nieodnotowanych chorob by do nas wrocilo i jakie by byly konsekwencje tego? Chyba nie ma wyjscia jak wybrac mniejsze zlo...

Do góry