reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

reklama
kasiadz Kalendarz szczepień jest obowiązkowy choć podobno istnieje mozliwość że rodzice sami mogą zdecydować czy chcą szczepić dziecko czy całkiem z tego zrezygnować, ale prawdę mówiąc nie spotkałam się z tym. O tu znalazłamdokładną aktualną rozpiskę na co i kiedy szczepią:

Kalendarz szczepień dziecka w UK (Anglii, Szkocji, Walii, Irlandii Północnej) - szczepionki dla dzieci | Dziecko w Wielkiej Brytanii - POLEMI.co.uk - Polski Portal - Szkocja / Wielka Brytania

oprócz tych szczepień takich jak w PL tu są bezpłatne te szczepienia na pneumokoki.

ja tez jestem za tym by szczepic tylko na te obowiazkowe i nic wiecej a z tymi "expertami" to zawsze znajdzie sie jakis co powie ze to niebezpiczne tak jak raz czytalam o apapie ze to najbezpieczniejszy srodek przeciwbolowy a inny expert powiedzial ze jest rakotworczy..... najlepiej robic to co lekarz radzi i tyle;) ja mam zufana lekarke do ktorej specjalnie dojerzdzam z cora mimo ze mam po drodze tysiac innych przychodni ta lekarka leczyla mnie jak bylam mala a teraz leczy moja corke a niedlugo tez druga;)

a czy wiecie może jak to jest z witaminą K, którą teraz podają noworodkom w pierwszej dobie życia? Słyszałam, że można wybrać czy podadzą dziecku w zastrzyku czy doustnie, ale nie wiem co jest lepsze. Parę lat temu jeszcze nie podawali dzieciom tej witaminy w ogóle, a teraz jest obowiązkowa.

a czy wiecie może jak to jest z witaminą K, którą teraz podają noworodkom w pierwszej dobie życia? Słyszałam, że można wybrać czy podadzą dziecku w zastrzyku czy doustnie, ale nie wiem co jest lepsze. Parę lat temu jeszcze nie podawali dzieciom tej witaminy w ogóle, a teraz jest obowiązkowa.
nie slyszalam o tym ae to chyba nie ma roznicy czy doustnie czy w zastrzyku.... jak bym miala wybrac to doustnie po co maluszka kluc jesli mozna inaczej to podac;)

Podaje sie niedługo po urodzeniu domięśniowo w celu zwiększenia krzepliwości. Ale droga domięśniowa jest chyba pewniejsza, bo nie wiadomo czy doustnie dzidziuś sie nie zakrztusi, nie wypluje. Chociaż sama teraz nie wiem :)

mileczka, raczej domięśniowo jest pewnie i bezpiecznie.
a podaję się tylko jedną dawkę ? coś kiedyś czytałam że potem też się podaje dziecku...
ale na 100% pewna nie jestem... może mylę to z wit. D ??

nie nadrobie Was nie ma szans,albo tez i nie mam sily..

Cytryna – chyba byłaś jedyną z nas którta tyle w robocie siedziała szacun
yes2.gif
ja już zapomniałam jak wygląda system komputerowy u mnie a co dopiero będzie w przyszłym roku
p.gif

...ja ciagle pracuje. wlasnie dotaralam do domu zasapana..w przyszlym tyg 3 dni pracy "w terenie" i 3 w domu, bo teoretycznie 15 wrzesnia dopiero ide na macierzynski...oby sil starczylo:-)

spanie ok - tylko ciagle mi za malo, podpuchnieta jestem ,ze rano pierrwsze kroki to z bolem stawiam :/ a pod wieczor to juz wszystko napier***** ;-)

reklama
Kurde ale ze mnie cwok, skasowalam sobie posta!!!! Niech to....
No ale chociaz dzien dobry napisze, bo juz mi sie nie chce wszystkiego odtwarzac...
Kasiadz, u nas tez jest karta szczepien, wiec jak widac Kanada tez sie do tych zacofancow zalicza;) Nawet znalazlam link do tego co mam w ksiazeczce szczepien mlodej, ale nie wiem czy to sie pokrywa z Polska...
http://www.msss.gouv.qc.ca/sujets/s...6c&PHPSESSID=138659790c5eb984789fe297a140ba5d

Ja szczepie, bo co bede kozaczyc jak sie na tym nie znam, a opinie lekarzy sa rozne tak naprawde... Zreszta jak sie ma starsze dzieci, to tym bardziej moga rozne swinstwa do domu znosic, wiec trzeba jakos chronic maluszka...
A po za tym te nieszczepione dzieci to glownie nie choruja dlatego, ze sa w otoczeniu dzieci szczepionych, albo maja maly kontakt z otoczeniem w ogole... Ciekawe co by bylo gdyby ludzie zaczeli masowo rezygnowac ze szczepionek? Ile przypadkow dawno nieodnotowanych chorob by do nas wrocilo i jakie by byly konsekwencje tego? Chyba nie ma wyjscia jak wybrac mniejsze zlo...

Do góry