reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2008

Nareszcie udało mi się nie zasnąc z Igą wieczorem i wejśc na forum, ostatnio są takie dni że wogóle nie odpalam kompa.
czarna dużo sił, trzymaj się :-)
Kasia, magdziunia ja też się poddaję i mała śpi z nami, w łóżeczku pobudka co 1,5-2 godz. w nocy a jak śpi z nami to zazwyczaj jedna pobudka i karmienie na całą noc. Po przejściach z Sebą obiecałam sobie że tylko łóżeczko (Seba do zerówki wędrował w nocy ze swoją poduchą do nas) ale jestem chyba za słaba żeby coś zmienic.
dorotka ja też będę szczepic bezpłatnymi (wczoraj była u nas pediatra i się upewniłam), jedynie na żółtaczkę wykupię tą płatną tak jak pisałam na "karmieniu i pielęgnacji". Z rotawirusem i pneumokokami też damy sobie spokój. Ale fajnie że M się super sprawdza jako tata, pochwal go czasami ;-)
wesolutka często po pojawieniu się maluszka mężczyźni dziwnie reagują, może to po prostu zazdrośc o to maleństwo, o to że teraz ono jest w centrum Twojej uwagi? Trzymam kciuki żeby ta sytuacja się skończyła i M zaczął poprawnie zachowywac
minisia fajnie, chrzest w Mikołajki :-), my planujemy na koniec stycznia bo chcę żeby mała z tego cycolenia wyrosła, żeby mi przez cały dzień na cycku nie wisiała. Ale późno u Was chrzty, u nas w południe. Mój M też mnie przytula jak się złoszczę, nawet na siłę ;-)
blond współczuję spotkania z tym chamskim ordynatorem. Co za dziad, mogłaś mu wypomniec tego jego synalka :tak: dobrze że wróciliście do domu i nie stresuj się że dokarmiasz
Ewela my też byliśmy na bioderkach z małą, od razu prywatnie, państwowo długo się u nas czeka, nie kazał nam pieluszkowac tylko cwiczyc przy każdej zmianie pieluch i za 6-8 tygodni do kontroli
minisia u mnie krwawienie się skończyło po 3 tyg. od cc, potem dwa dni przerwy i teraz codziennie plamienia
Moja mała ma odparzenia, nie pomógł Sudocrem ani dwie inne maści ani mąka ziemniaczana ani oliwa z oliwek, dopiero maśc na zamówienie wypisana przez pediatrę, przemywanie rumiankiem i wietrzenie. Jak się powtórzy to trzeba będzie mocz i kupkę zbadac czy to jakaś bakteria nie wywołuje. Ale już jest lepiej, mam nadzieję że to po prostu z przegrzania

reklama
EWELA nie pomoge bo ja jeszcze nie bylam na usg bioderek
19 listopada na 13 ide na to usg :tak:moze poszukaj jakiegos info na necie ;-)
ASIU co za idiota z tego ordynatora Nie przejmuj sie ze dokarmiasz bo ja tez daje i cyca i sztuczne i mala przybiera i to jest najwazniejsze A wiesz jaka jest szczesliwa jak sie naje z butli AZ MILO POPATRZEC :tak::tak::tak::tak:
I wcale nie jestes zla mama On chyba nie wie jak robi matka ktora zaniedbuje swoje dziecko :baffled:PALANT I TYLE
MINISIA ja po cc jestem 15 dzien i mialam 2 dni spokoju a teraz od 2 dni leje sie ze mnie jak z KRANU :crazy: I to typowa krew
MIRABELKA to juz jest nas kilka ktore beda szczepic tymi polskimi :tak:

Moja mala tez jest ostatnio nieznosna w dzien i tez nie jestem w stanie nic zribic nawet wlosow czasu nie mam umyc ani zjesc wszytko w biegu CZARNA I MINISIA ja tez was podziwiam z 3 dzieci i MINISI sie nie dziwie ze przeszla na butle :tak:MOJA pije i sie skreca jeczy nie placze tylko steka chyba kupki nie umie zribic dostala juz dzis plantex miejmy nadzieje ze pomoze W nocy poklocilam sie strasznie z M bo on niby powiedzial mi ze mam go obudzic jak mala wstanie i on sie nia zajmie a skonczylo sie jak zawsze na podgrzaniu mleka przez M i idzie spac Mowi do OLIWI no mala idziemy teraz spac itp ale to ze po jego wyjsciu ja sie z nia mecze kilka godzin to na to nie patrzy A rano nawet nie zapyta czy usnela i kiedy ?:crazy:Ale dzis rano mnie przytulil pocalowal i PRZEPROSIL wiem ze to sie liczy ale mnie zlosc tak szybko nie mija

Dzien dobry:-) Moj maly w koncu zasnal, wiec mam chwile czasu. Dzisiaj w planach prasowanie, jacek wczesniej wroci z pracy to zajmie sie mlodym.

EWELA nie pomoge bo ja jeszcze nie bylam na usg bioderek
19 listopada na 13 ide na to usg :tak:moze poszukaj jakiegos info na necie ;-)
ASIU co za idiota z tego ordynatora Nie przejmuj sie ze dokarmiasz bo ja tez daje i cyca i sztuczne i mala przybiera i to jest najwazniejsze A wiesz jaka jest szczesliwa jak sie naje z butli AZ MILO POPATRZEC :tak::tak::tak::tak:
I wcale nie jestes zla mama On chyba nie wie jak robi matka ktora zaniedbuje swoje dziecko :baffled:PALANT I TYLE
MINISIA ja po cc jestem 15 dzien i mialam 2 dni spokoju a teraz od 2 dni leje sie ze mnie jak z KRANU :crazy: I to typowa krew
MIRABELKA to juz jest nas kilka ktore beda szczepic tymi polskimi :tak:

Moja mala tez jest ostatnio nieznosna w dzien i tez nie jestem w stanie nic zribic nawet wlosow czasu nie mam umyc ani zjesc wszytko w biegu CZARNA I MINISIA ja tez was podziwiam z 3 dzieci i MINISI sie nie dziwie ze przeszla na butle :tak:MOJA pije i sie skreca jeczy nie placze tylko steka chyba kupki nie umie zribic dostala juz dzis plantex miejmy nadzieje ze pomoze W nocy poklocilam sie strasznie z M bo on niby powiedzial mi ze mam go obudzic jak mala wstanie i on sie nia zajmie a skonczylo sie jak zawsze na podgrzaniu mleka przez M i idzie spac Mowi do OLIWI no mala idziemy teraz spac itp ale to ze po jego wyjsciu ja sie z nia mecze kilka godzin to na to nie patrzy A rano nawet nie zapyta czy usnela i kiedy ?:crazy:Ale dzis rano mnie przytulil pocalowal i PRZEPROSIL wiem ze to sie liczy ale mnie zlosc tak szybko nie mija

Nam pani polozna powiedziala ze mamy isc na badanie bioderek jak maly skonczy 2 miesiace to samo powiedzial lekarz jak u nas byl. Takze pojdziemy wtedy napewno, ale nie na kase chorych bo trzeba bardzo dlugo czekac, poza tym robia to tak rachu ciachu i koniec. Znalazlam tu u mnie prywatny gabinet gdzie robi sie talkie usg, kosztuje 50 zl wiec to nie jest majatek i tam wlasnie sie wybierzemy.

Dorota, ja to mowie mojemu jackowi jak sie w nocy budzi ze ma sie klasc i spac, bo w koncu on pracuje w dzien ciezko. Wiem ze chce mi pomoc, ale nocy sie nie odespi ja jakos jeszcze w dzien moge sie polozyc a on juz nie. Wiem ze to jest bardzo meczace takie wstawanie w nocy, ale nie jestes z tym sama i kazda z nas musi przez to przejsc, takze nie gniewaj sie na swojego m. jak poprostu w nocy nie zajmie sie mala, bo on przeciez pracuje.
Jak urodzilam zosie to tez karmilam butla, pewnej nocy bylam juz tak zmeczona ze zasypialam na stojaco, mala zaczela sie krecic w lozeczku, myslalam ze jacek wstanie i ja nakarmi a on mnie tylko puknal w bok i powiedzial: e dziecko placze:-):-):-) No coz, taka rola matki, ze tak powiem;-)

Witam
my pieknie pospalismy tzn Rafal budzi sie jak w zegarku co 3 godziny ale mam juz dla niego gotowe mleko bo odciagam wczesniej i tylko podgrzewam dale mu i spi dalej.wiec dzisiaj spalismy 8 godzin:-):-):-)albo i dluzej nawet troszke:-)
teraz sobie sapie w lozeczku i slucha melodyjki z karuzeli.
no wlasnie karuzela przyszla i jest super, chusteczki i stanik do karmienia tez ale dzisiaj powinno dojsc w koncu to nosidelko wiec przetestujemy i napisze co i jak:tak:
Minisia ja tez po cc jestem i krew leciala mi 13 dni a teraz takie zolto brazowe cos:baffled:bleeeee......
no dobra po tym wspanialym opisie roznych wydzielin moich i Rafalka ide sobie sniadanko zjesc;-):-D

Blond współczuję przeżyc w szpitalu. PALANT z tego lekarza!!! Jak to zrobiłas że Rafałek śpi 8h?? Hania od 5tej budzi sie co 1.5 i woła cyca. Teraz ją chyba dokarmię.

Minisia dobry dowcip. teraz kolej na mnie:
Name?
- Abdul Dalah Sarafi.
- Sex?
- 4 times a week.
- No, no, no..Male or female?
- Male, female, sometimes camel.........

Dorka i ja sie staram nie budzic mojego M. Magda ma racje. Nam sie czasem uda zdrzemnąc po południu a nasi męzowie pracują. Ostatnio M zajmuje się Małą od ok 19stej do 22giej. Wtedy ja próbuje sie zdrzemnąć. Nie zawsze uda mi się przysnąć ale zawsze taka chwila odpoczynku dużo daje.

Ewela mam nadzieję, ze sie bioderka szybko prawidłowo ustawią. My dopiero idziemy na kontrole 22 grudnia.

A te kropeczki Hani to potówki na szczęscie - tak oceniła położna. Za tydzien przyjdzie do nas ostatni raz - w koncu;-)

Mimo prawie cogodzinnego cycolenia udało mi się posprzątać (z grubsza) i wziaść prysznic oraz zjeść śniadanie wiec xle nie jest. Poczekam na M i wtedy wezmę się za prasowanie.

A teraz cos na poprawe humorku:Ona: Ciao Janek
On: No nareszcie, już tak długo czekam!
Ona: Może chcesz żebym poszła?
On: NIE! Co ci przyszło do głowy? Sama myśl o tym jest dla mnie straszna!
Ona: Kochasz mnie?
On: Oczywiście. O każdej porze dnia i nocy!
Ona: Czy mnie kiedyś zdradziłeś?
On: NIE! Nigdy! Dlaczego pytasz?
Ona: Chcesz mnie pocałować?
On: Tak, za każdym razem i przy każdej okazji!
Ona: Czy byś mnie kiedykolwiek uderzył?
On: Zwariowałaś? Przecież wiesz jaki jestem!
Ona: Czy mogę ci zaufać?
On: Tak.
Ona: Kochanie....
Siedem lat po ślubie:
czytaj od dołu..
Uśmiałam się do łez ... dobre i poprawiłam sobie humorek :-) dzięki Domi :-D

Dzien dobry:-) Moj maly w koncu zasnal, wiec mam chwile czasu. Dzisiaj w planach prasowanie, jacek wczesniej wroci z pracy to zajmie sie mlodym.
Nam pani polozna powiedziala ze mamy isc na badanie bioderek jak maly skonczy 2 miesiace to samo powiedzial lekarz jak u nas byl. Takze pojdziemy wtedy napewno, ale nie na kase chorych bo trzeba bardzo dlugo czekac, poza tym robia to tak rachu ciachu i koniec. Znalazlam tu u mnie prywatny gabinet gdzie robi sie talkie usg, kosztuje 50 zl wiec to nie jest majatek i tam wlasnie sie wybierzemy.
A mnie powiedziano, że gdzieś w okolicach 6 tygodnia mam się zgłosić na badanie bioderek.
Ech albo źle usłyszałam u piediatry :zawstydzona/y:

Dorotko trzeba przetrwać te trudne chwile, ale już niedługo nasze pociechy odwdzięczą się wspaniałym uśmiechem.

Wrocilismy:-):-):-):-):-)
dluuuga historia z tym szpitalem....
w poniedzialek pojechalismy bilirubine spradzic i okazalo sie ze nie jest zla tylko ze Rafalschudl do 3700 a przy wypisie tydzien temu mial 3840...wiec nas polozyli.musialam go wazyc przed kazdym i po karmieniu zeby zobaczyc ile je.jechalismy tak 1 dzien ale wychodzilo ze je raz 70 ml, czasami 20 chociaz ssal pol godziny oi polykal.wiec powiedzieli ze pewnie pokarmu nie mam.no to ja ze bede sciagac i mu podawac z buteli i wyszlo ze mam po 90 ml w kazdej piersi wiec wszyscy sie zdziwili.Rafal zaczal roznac i przestal kompletnie plakac.tylko spi i je:tak:przy okazje dostawal roplowki z glukoza zeby wyplukiwac ta bilirubine przy okazji. niby wszystko bylo ok ale okazalo ze ze co zmiana i inny lekarz to inna opinia.przyszedl ordynator wczoraj i mnie opieprzyl ze glodze dziecko, nie umiem karmic bo mam mleko a dziecko chudnie, ze jest zaniedbane bo mu sie skora luszczy i ze ja mam pogryzione brodawki wie tez o nie nie umiem zadbac.czyli wogole wyszlo ze jestem jakas zaniedbana smarkula z zaniedbanym, zaglodzonym dzieckiem:wściekła/y:i powiedzial ze on mnie nie wypusci dopoki cyckow nie wylecze i nie naucze sie karmic piersia tak zeby przybieral na wadze....to ja do niego czy ja mam na pediatrii lezec wsrod dzieci z biegunka i wymiotami i ryzykowac zdrowie Rafalka po to zeby cycki kremem smarowac?!!!:wściekła/y:a on ze po to sa cycki zeby karmic dziecko po bozemu!:szok:no ale dobra, przyszla kolejna zmiana i lekarka powiedziala ze dziecko przybralo na wadze, ze jest zdowe i ze smarowac sie moge w domu wiec dzisiaj mnie pewnie wyuszcza.no wiec mi ulzylo.dzisiaj rano znowu przyszedl ten ciul ordynator i znowu swoje pierdo.... i tych cyckach.tak sie wkur... jak poszedl zaczelam plakac jak nienormalna , juz myslalam ze nie wytrzymam, zadzwonilam do mamy i powiedziala mi ze nie ma sensu to wszystko, ze wypisujemy sie na zadanie i najwyzej do innego lekarza pojedziemy bo dziecko zdrowe a my siedzimy w szpitalu bo ordynator ma manie karmienia piersia.i jeszcze mi pieprzy ze musze dziecko wychowywac a nie zaniedbywac...niech on mi nie pieprzy bo chodzilam z jego synkiem do klasy, nie zdal, pozniej go ze szkoly wywalili wiec bedzie mi taki gadal jak wychowywac...niech swoje wychowa najpierw....pielegniarki do mnie przyszlly i powiedzialy ze on juz tak chamowaty jest...ze moge wyjsc na zadanie i ze one tez nie rozumieja.ze on tak zawsze o tym karmieniu kazdej pieprzy i co by sie z dzieckiem nie dzialo to zawsze mowi ze matka jest zla i ze zaniedbuje dziecko bo kazda choroba to wina matki:wściekła/y:pielegniarki poszly do niego pogadac bo juz chcialam mu szopki odstawiac(tzn chcialam pojsc i powiedziec co o tym ch... mysle) ale mama mi zabronila:-pno wiec po paru minutach on mnie do siebie wezwal....poszlam i zapytalam sie czy mozemy sie wypisac.a on ze zawsze....wiec poczekalam na wypis i znowu wzial mne na rozmowe.znowu pieprzyl o tych cyckach alejuz byl milszy nawet.ozniej pielegniarki mi powiedzialy ze mu powiedzialy ze mama jest lkarzem i podobno od razu zaczal inaczej o mnie mowic...fajnie nie....?jk to sie ludzi po pozorach osadza...juz od razu nie bylam zaniedbana...szlag by go trafil...
a teraz jestesmy w domku...przez ten caly stres mam malo pokarmu:-:)-:)-(i co 3 karmienie bede dawac butle ze sztucznym bo mi nie nadaza to mleko ....tak sie staralam karmic piersia...tak strasznie chcialam i ch...:-:)-:)-(i teraz bedziemy na mieszanym...ale nic na sile.nie chce znowu ryzykowac tym ze dziecko glodze i ze chudnie wiec niech juz bedzie ta butla.widocznie nie umiem:wściekła/y::-(
sorki ze4 tak o sobie ale dzisiaj juz nie mam sily na nic wiecej.koles mnie psychicznie zmiazdzyl dzisiaj.chyba nie ma nic gorszego dla matki jak uslyszec mimo wszelkich staran ze wlasne ukochane dzicko zaniedbuje i glodzi:-:)-:)-(
Asiu to dobrze, że Rafcio przybiera na wadze.
A ten ordynator to jakiś niedorobiony .... ech szkoda słów i się denerwować.

Przepraszam za tak sampolubnie ale nie udało mi się dzisiaj zdrzemnąc, Kamilek wcale nie chciał odespać nocki, więc nawet kurze i porządki robiłąm z nim na rękach. Potem z M poszliśmy na prawie 2 h spacer, swieże powietrze troche mnie obudziło, ale znów padam na nos. Dziadek ju8ż jest w domu.
Ciesze się, że z dziadkiem już lepiej i że w domciu, bo tam najszybciej wróci do zdrowia.

Hej dziewczyny sorki ze tak egoistycznie, ale byłam dzis w poradni preluksacyjnej moja córunia ma dysfunkcje bioderek:-:)-:)-:)-(czy wasze dzieci mają moze cos takiego?jak to długo trwa?Musze małą teraz pieluszkowac:-:)-:)-(biedna meczy sie. Do tego lekarz mi powiedział ze juz mnie nieprzyjmie na kontrole panstwowo bo juz niema kasy z funduszu ze tylko prywatnie chyba ze znajde sobie inna poradnie którs ms jeszcze kase:angry::angry::angry::angry::angry::angry::angry:wogóle masakra co sie dzieje.
Wiktoria wogóle teraz budzi sie co 15-30min i chce jesc i tak wkółko, nieiwem co sie dzieje, czy ból brzucha ją budzi. Czy któras z was tez tak ma?
Ewela współczuję ... ja mam badanko w grudniu i martwie się na zapas.
Ale przecież takie szerokie pieluchowanie ma pomóc małej.
Kiedyś widziałam dziecko maleńkie w gipsie - miało bioderka zagipsowane - ech szkoda takiego malucha.

Hej mamusie wpadłam abyscie sie przypadkiem niemartwiły moja nieobecnoscia. Ale chyba bede mniej zagladac bo moj mały TERRORYSTA!!!! poprostu daje mi tak popalic ze zasypiam juz na stojaco. Wiecznie wisi na cycu (sprawdzałam pokarm jest) butli za cholere niechce. W nocy je co 1,5 albo 2 h ( w tym czasie odbicie i zasypianie) wiec mojego snu prawie nie ma. Dzis od rana wybierałam sie z dziecmi na spacer ale niestety mały dopiero niedawno zasnał a juz była czas na obiad dla Laury wiec nici ze spaceru. Ogólnie jestem załamana i niewiem ile jeszcze tak pociagne dzis poraz pierwszy popłakałam sie ze swojej bezradności i braku sił. Wiem ze z czasem mały sie przestawi ale majac jeszcze jedno małe dziecko i brak mozliwosci na drzemki jest poprostu bardzoooo wyczerpujace.

Duza buzia dla dzisiejszych naszych maluszków które koncza miesiąc
Czarna powiadasz terrorysta - skąd ja to znam.
Ale jeśli się da to wypoczywaj i regeneruj siły. Trzymam kciuki i nie płacz.
Jesteś dzielna - troje dzieci na głowie, więc jesteś jak najbardziej usprawiedliwiona.

Czarna kazda z nas ma chwile załamania. Ty dzielna dziewczynka jestes!!!

Popiera w 100% :-)

Hej wpadłam i poczytałam tak z grubsza co u was wiec jestem na bierzaco. Własnie czekam na położna i moze byc w kazdej chwili.
BARDZO WAM DZIEKUJE ZA SŁOWA WSPARCIA:tak::tak: JESTESCIE KOFANE

Asia witaj ponownie.

Minisia u mnie niby juz tez sie skonczyło oczyszcanie po porodzie ale czasami ze zmeczenia potrafi nagle ze mnie tyle poleciec ze szok:szok::szok:
Tekst na poprawienie humorku BDB:-D

Dobra lece bo terrorysta juz sie kreci 0,5 h śpi:sorry2:

Magdziunia ja z Zosia bylam na usg bioderek jak miala skonczone 2 tygodnie wtedy lekarz kazal jej wkladac miedzy nogi 2 pieluchy (tzn na pampersa), potem jak miala skonczone 2 miesiace. Teraz jak byl lekarz to zapytalam pediatre, on powiedzial ze pieluchy kaza wkladac 99% dzieciom,( wiec na noc wkladam malemu jedna pieluszke tetrowa na pampersa, )i bez sensu jest teraz robienie takiego badania skoro w szpitalu lekarze go badali i bylo wszystko dobrze.

Kaka my spalismy 8 godzin ale z przerwa na karmienie;-):tak::tak::tak:tzn w szpitalu nam sie zdarzylo raz ze nakarmilam go o 23 a o 7 obudzila nas sprzataczka:-Dale odkad daje mu z butelki to wogole nie placze:-):-):-)je i spi i budzi sie na karmienie wiec w koncu moge spac i w dzien nie musze.mam teraz czas zeby sobie na spacer wyjsc:-)jakbym wiedziala ze butla zalatwi sprawe to od poczatku bym tak robila.oby tak dalej mam nadzieje ze ta sielanka jeszcze potrwa.....

reklama
Dziewczyny ale moj M niecodzienni rano idzie do pracy bo pracuje na zmiany i jak ma isc na rano to logiczne ze nie prosze go o pomoc :tak:Wasi M chyba cvhodza dziennie na rano wiec to zrozumiale ale ja chce aby M mi pomagal jak ma wolne A jemu to obojetne kiedy spi czy w dzien czy w nocy jemu sie zawsze dobrze spi :rofl2:A pozatym obiecal mi ze mi pomoze i nici :no:
ASIU ciesze sie ze butla sie przydaje:tak:

Teraz ja sie musze wam pozalic bo nie mam komu :no:ZUS mnie wkurza jak nigdy juz 2 miesiace czekam od nich na kase ostatnio dostalam kase we wrzesniu :wściekła/y:
W tamtym tygodniu jak dzwonilam powiedzili mi ze w tym tygodniu mi posla kase a dzis juz piatek i kasy nie widac :no:A ja juz nie mam co jesc Dzis na obiad ZUPA NIC a w miedzy czasie ryz z tluszczem i cukrem ,parowka z chlebem i ziemniaki same bez niczego Fajnie sie odzywiamy co nie Najwazniejsze co dzis kupilam to mleko dla Malej bo juz sie skonczylo a ona jest najwazniejsza Nie wspomne o rachunkach Zaraz mi prad wylacza i bedzie bajera :-:)-:)-(
Jestem zalamana Moja mama tez nie ma kasy bo wyszla na debecie w pracy jedna wyplate i tez bida piszczy :-:)-:)-(

Do góry