reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

parens rzeszów

...
Ostatnio na forum pisała dziewczyna, która też miała tylko jeden jajnik jak ja i pobrano jej aż 13 pęcherzyków. Chciałabym się dowiedzieć od czego to zależy? Ja mam AMH 1,9 i byłam przekonana, że finał będzie lepszy, a nie tylko 3 komórki i tylko jedna nadawała się do transferu. Kolejne podejście będę mieć w kwietniu i zastanawiam się czy sytuacja się może powtórzyć i czy jest szansa, że następnym razem będzie jednak lepiej.

Gdyby AMH wprost przekładało się na ilość pęcherzyków, pobranych komórek jajowych i uzyskanych zarodków .... oj jakie by to było piękne i proste .... To jest niestety tylko statystyka mówiąca o tym, że teoretycznie łatwiej u jednej kobiety wystymulować pęcherzyki a u drugiej trudniej.
Jednak mamy tu do czynienia z żywym organizmem, tkanką zaopatrzoną w receptory, które pobudzane s ą przez hormony podawane podczas stymulacji. I fakt, że w jednym cyklu u kobiety wystymulujemy 5 pęcherzyków wcale nie oznacza, że w następnym u tej samej kobiety, przy zastosowaniu tej samej dawki leków uzyskamy ten sam wynik.
A ilość otrzymanych zarodków zależy nie tylko od ilości uzyskanych komórek. Jakość plemnika ma też ogromne znaczenie.
A do tego ... szczęście. Na 100 par poddanych procedurze szczęście spotyka ok. 30. To nie znaczy że komórki jajowe u pozostałych 70 pań i plemniki u 70 panów były złe.

Czy sytuacja może się powtórzyć - niestety tak, może się powtórzyć. Ale mając już doświadczenie z Pani jajnikami możemy spróbować stymulacji innymi lekami, innymi dawkami ...

A czy jest szansa, że będzie lepiej - oczywiście że jest i taką mam nadzieję. Proszę mi wierzyć, że mi również bardzo zależy na powodzeniu zabiegów i bardzo się cieszę z każdej nowej ciąży a na informację o wynikach bety czekam z wielką niecierpliwością. Proszę mi wierzyć, że jesteśmy w jednej drużynie, a nie traktować jako kogoś kto chce Pani/Paniom zrobić na złość :)

reklama
nuna pomoże:) zresztą każda z nas logując się tu musiała być świadoma o dostępności i "wieczności" wpisów.
Zresztą dziewczyny czy mylę się... wydaje mi się, że któraś kiedyś pisała o dostępności "pod telefonem" swojego starego lekarza, mój też był, a ten nowy niech będzie "pod klawiaturą" - młodszy jest ( obstawianie wieku w innym wątku ;p ). Mi to nie przeszkadza, nawet jakbym "głupoty" pisała, nawet jak dr będzie wiedział kim jestem to przecież mi tego nie powie a ja będę się łudzić że nie wie:) a że skrytykujemy czasem coś - to może się polepszy. Dobrze nam tu się pisze nie zmieniajmy tego, doktor i tak już się naczytał nawet o tych bardziej prywatnych kwestiach więc za późno na czajenie się (każdy może czytać). Teoretycznie dobrze, że będzie wiedział jakie mamy wątpliwości. Otwartość na nowości to wada? Trzeba wyjść do ludu:) Mi pasuje fachowa odpowiedź, a że tak jak pisałam w domu zaczynam myśleć... zresztą myślę, że łatwiej się tak będzie pytało i dzwonić nie trzeba:)

Panie Doktorze błędem było się ujawniać i to dużym, skurczą się Panu te wolne chwile;) A tak poważnie, nie nadwyrężając Pana cierpliwości jeszcze jedno pytanie...
logicznie że ilość stymulacji przekracza ilość par, ale czy w takim razie np. na moim przypadku będę podchodzić do crio - ostatniego w pierwszym podejściu więc rozpisana jeszcze nie jestem na kolejną stymulację? - nie do końca to zrozumiałam a właśnie tego pani na recepcji nie umiała mi powiedzieć powiedziała, że to lekarza decyzja. Jeśli tak to raczej pewne, że w razie niepowodzenia czekam na lipiec, w moim przypadku zachowując rekomendacje mówiące nawet o 6 miesiącach od stymulacji to wypada mniej więcej w kwietniu/maju. Czy to że chce się podejść do kolejnej próby trzeba sygnalizować by być rozpisanym? to mnie nurtuje - kiedy nas się rozpisuje? Mam nadzieję, że rozumie Pan o co mi chodzi, bo tak to zamotałam.
Z góry dziękuję za tą i poprzednią odpowiedź.

witajcie dziewczyny i Panie Dr
niestety jestem jedną z tych pacjentek, na którą brakło funduszy, i niestety jestem na dość odległym miejscu par oczekujących, że i w lipcu może nie być dla nas pieniędzy i niestety P Ela mówiła, że większe kliniki prawdopodobnie dostały więcej funduszy więc zdecydowaliśmy się na zmianę kliniki na Bociana i faktycznie po 2 wizytach okazało się, że jeśli przepisanie pójdzie sprawnie program będziemy mogli zacząć już 10 marca :)
Pozdrawiam i życzę powodzenia oraz cierpliwości już zakwalifikowanym w parens, wiadomo czasem czasu oczekiwania nie da się przeskoczyć ale czas w którym można juz coś robić a się nie da jest najbardziej frustrujący...

joasik
święta racja czasem łatwiej zapytać o coś jak się nie widzi rozmówcy człowiek wtedy odważniejszy i spokojnie przemyśli pytanie :-)

Ostatnia edycja:
To gratulacje Goyah. Sprawnie Wam to poszło. Jak już rozpoczniesz stymulację , to zdawaj nam relację co i jak i życzę powodzenia za pierwszym razem:-) Ja też kolejny etap zaczynam 10 marca, ale to jeszcze długa droga, bo pewnie będę musiała brać antykoncepcję , której nie znoszę;-)Może jakoś się uda i będziemy podobnie szły.

hej dziewczyny a co to za cisza dziś ? serdecznie witam dr M,
coś nam tych stron ubyło troche :-D
joasik ja również uważam że nie ma co kasować swoich wypowiedzi a tym bardziej "odchodzić" z forum, ale mam przeczucie że forum umrze śmiercią naturalną obym myliła się,

anikola będzie dobrze ale narazie mam nadzieję, że to przeniesienie pójdzie sprawnie bo w przeciwnym razie będzie klapa i wtedy się przesunie.
anula mam nadzieje, że jednak wróci odwaga do pisania :-)

Witajcie dziewczyny i witam również Pana Doktora.

Co do kuracji z "zromkiem" uśmiałam się bardzo z tych wpisów, ale myślę że niektóre z Was a Pan Dr na pewno wie że chodziło mi o aromek, taka mała pomyłka na klawiaturze. Tu jestem nowa ale swoje przeszłam jak każda, co do anonimowości, no cóż ja sie przynajmniej liczyłam z tym, że może się tak zdarzyć że po moich wpisach o moich problemach znajdzie się ktoś kto mnie zna. Co prawda nie spodziewałam sie tu mojego nowego lekarza ale dla mnie wiadomość tego że mogę podpytać o parę rzeczy tu jest jak najbardziej w porządku. Nie wiem czy się Wam dziewczyny tak zdarza jak mnie, ale bedąc w gabinecie nie zawsze o wszystkim pamietam o co chciałabym zapytać, pewnie to ze stresu. I tak też było ostatnio byłam w klinice sama nie wiedziałąm że dobrze jest przyjść razem z mężem, na poczekalni z tego powodu czułam się fatalnie. Same pary i ja jedna rodzynka, no ale po wizycie nadzieja z wiara gorzej. Zobaczymy co będzie dalej.
Moje pytanie pewnie pozostanie bez odpowiedzi bo kazda z nas jest inna, ale ja już nie mogę się doczekać pierwszego IUI i stąd może to pytanie jak długo trzeba na nie czekać, od czego zależy decyzja i co w przypadku gdyby okazało się że sa pęcherzyki, pękają ale jest i endometrioza, czy konieczny jest zabieg laparoskopii albo laparotomii, bo szczerze mówiąc chciałabym tego uniknąć.
A i jeszcze jedno zdaje się ze z nerwow zle podalam termin ostatniej @ i wcale podczas wizyty to nie był srodek cyklu tylko 21 dzień stad brak owuacji, ale aromek zgodnie z zaleceniami w 3 dniu cyklu zaczęłam brać.
Nie wiem czy to dobrze najwyżej dostane ochrzan jestem na niego gotowa, bo zawiniłam.
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
A Wam dziewczyny wytrwałości i może mniej dystansu do lekarzy na forum :):-)

No to może jeszcze krótko o tych dofinanowaniach, pracowałam przez ostatnie 3 lata w firmie która zajmowała się dofinansowaniami i to różnych projektów a in vitro jest tez takim projektem i kochane uwierzcie mi te które się załapały na 1 raz maja swoje 3 podejścia. Projekty rozliczane sa raz na kwartał i to od tego rozliczenia zależy jak szybko kolejna transza wpłynie, czas na rozliczenie jest po każdym kwartale 21 dni roboczych np dla kliniki czyli beneficjenta. Jak sie dobrze rozliczy z kasy otrzymanej a to nie jest takie proste, bo pełna dokumentacja a najwięksszy problem z tymi co w trakcie rezygnuja z rożnych powodów to kasa jest wysylana w kolejnych 21 dniach czyli mija około 42 dni, jak jest cos źle we wniosku o kolejen pieniadze wniosek do poprawki procedura od nowa. Uwierzcie mi nie jest to takie proste, ale jak ktos jest w projekcie i sam nie zrezygnuje to sami go "wyrzucić" nie mogą. Wie kto miał podejście bedzie miał kolejne.
Czego ja serdecznie gratuluje, bo sama musze obejść moich lekarzy poprzednich po całą moja dokumentację, żeby móc się zakwalifikować. A czasu mam malusieńko.
Mam nadzieję, że trochę rozwiałam wątpliwości. I że sama niedługo znajdę się na takiej liście.

Witam wszystkie

Jestem nowa na forum, fajnie że na nie trafiłam. Wcześniej chodziłam do dr T.Kluz po roku straty czasu (w moim odczuciu, ale tylko dlatego że to wszystko bardzo długo trwało, bo doktor Tomasz to bardzo dobry specjalista) wysłał mnie do dr Magonia i na pierwszej wizycie zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.
1. mam mieć inseminacje AIH czytając posty wielu z was zauwazyłam ze uzywacie skrotu IUI jaka jest róznica?

2. dziewczyny jaki wogole jest przebieg inseminacji jak to wyglada, jakie odczucia?
3. co to jest to Crio?
4. na czym polega test Beta o ktorym wy piszecie?

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry