Czerwona oliwko przeczytałam że żadna z twoich komórek się nie zapłodniła przy pierwszym podejściu. Nawet nie wiesz jak ci współczuję, ale wiem że niestety nasienie naszych m ma ogromne znaczenie. Przekonałam się na własnej skórze. Proszę napisz czy twój m robił jakieś posiewy?? Wiecie dlaczego parametry twojego m są takie słabe?? Obawiam się, że jeżeli nie znajdę powodu dlaczego mój m ma takie słabiutkie nasienie i to się nie poprawi to nici z in vitro. Wierzę w tą moją kropkę zamrożoną, ale jeżeli nie wyjdzie tym razem to nie przystąpię do kolejnej próby póki nie poznam prawdy odnośnie jego przyczyny. Mój m ma enteroccus faecalis, to taka bakteria która wychodzi przy posiewie. Teraz w sierpniu zrobimy jeszcze raz posiewy i sprawdzimy jeszcze bakterię e coli. Obie razem lub osobno powodują duże spustoszenie w prawidłowej spermatogenezie.
A tu parę zdań o e coli:
Bakteriospermia jest wynikiem procesu zapalnego, a co za tym idzie w wielu przypadkach współistnieje z leukocytospermią [4]. Wśród najbardziej powszechnych gatunków bakterii, które niekorzystnie wpływają na plemniki są takie patogeny jak Escherichia coli, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis i Chlamydia trachomatis. E. coli szybko przylega do ludzkich plemników, w wyniku czego dochodzi do ich aglutynacji. Powoduje to także zmiany w morfologii plemników, co skutkuje m. in. spadkiem ich ruchliwości. Zmiany w budowie obejmują zarówno wady błony komórkowej jak i degradację akrosomu [1].
tutaj cały artykuł:
Bakterie i stan zapalny w męskim układzie rozrodczym | Badanie nasienia
A tu parę zdań o e coli:
Bakteriospermia jest wynikiem procesu zapalnego, a co za tym idzie w wielu przypadkach współistnieje z leukocytospermią [4]. Wśród najbardziej powszechnych gatunków bakterii, które niekorzystnie wpływają na plemniki są takie patogeny jak Escherichia coli, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis i Chlamydia trachomatis. E. coli szybko przylega do ludzkich plemników, w wyniku czego dochodzi do ich aglutynacji. Powoduje to także zmiany w morfologii plemników, co skutkuje m. in. spadkiem ich ruchliwości. Zmiany w budowie obejmują zarówno wady błony komórkowej jak i degradację akrosomu [1].
tutaj cały artykuł:
Bakterie i stan zapalny w męskim układzie rozrodczym | Badanie nasienia
Ostatnia edycja: