Widzę, że karkówka króluje, bo ja też mam dwa przepisy "palce lizać"
Karkówkę pokroić w plastry (lekko ugnieść) posolić, popieprzyć i ułożyć na brytfancę. Cebulę pokroić w kostkę i posypać mięso na całej powierzchni. Polać keczupem, a następnie majonezem - też na całej powierzchni. Piec około godziny w 200 st. 10 minut przed końcem posypać żółtym serem.
Taką podaję z ryżem.
Robię też tak, że najpierw układam surowe ziemniaki pokrojone w plasterki i na to mięso i reszta jak wyżej.
Drugi przepis to "karkówka babci mieci"
Karkówkę pokroić na plastry, ułożyć w brytfannce, na to pieczarki i papryka (w równych proprcjach; powiedzmy na kg mięsa po pól kilograma warzyw) i to zalać maggi, jakieś 100 ml. Nie solić. Piec w piekarniku w 180 st około godziny. Sos można zagęścić.
Bardzo lubię takie potrawy co się robią same. Kroję warzywa: ziemniaki, marchew, paprykę cebulę, czosnek w ząbkach i układam na blachę z piekarnika albo do teflonowej brytfanki i na to układam kurczaka w kawałkach albo w całości. Piekę w 180 st jakieś 45 minut może dłużej. Wszystko jest gotowe w jednym czasie - pyszne pieczone warzywka i mięso. Trzeba tylko zaglądać czy za mocno się nie pieką i podlewac ewentualnie.
Karkówkę pokroić w plastry (lekko ugnieść) posolić, popieprzyć i ułożyć na brytfancę. Cebulę pokroić w kostkę i posypać mięso na całej powierzchni. Polać keczupem, a następnie majonezem - też na całej powierzchni. Piec około godziny w 200 st. 10 minut przed końcem posypać żółtym serem.
Taką podaję z ryżem.
Robię też tak, że najpierw układam surowe ziemniaki pokrojone w plasterki i na to mięso i reszta jak wyżej.
Drugi przepis to "karkówka babci mieci"
Karkówkę pokroić na plastry, ułożyć w brytfannce, na to pieczarki i papryka (w równych proprcjach; powiedzmy na kg mięsa po pól kilograma warzyw) i to zalać maggi, jakieś 100 ml. Nie solić. Piec w piekarniku w 180 st około godziny. Sos można zagęścić.
Bardzo lubię takie potrawy co się robią same. Kroję warzywa: ziemniaki, marchew, paprykę cebulę, czosnek w ząbkach i układam na blachę z piekarnika albo do teflonowej brytfanki i na to układam kurczaka w kawałkach albo w całości. Piekę w 180 st jakieś 45 minut może dłużej. Wszystko jest gotowe w jednym czasie - pyszne pieczone warzywka i mięso. Trzeba tylko zaglądać czy za mocno się nie pieką i podlewac ewentualnie.