reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pakowanie torby - czyli co zabrać ze sobą do szpitala na poród

Mój szpital ma taką:
DOKUMENTY I WYNIKI BADAŃ

Pamiętaj o dokumentach

Do porodu nie jest potrzebne skierowanie.
Należy mieć ze sobą:
- kartę przebiegu ciąży.
- dokument tożsamości, numer NIP własny i pracodawcy, dokument uprawniający do świadczeń zdrowotnych. Pacjentki w ciąży, również nieubezpieczone, ale posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mają prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach kreślonych w Ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. nr 210 z 2004 r, poz. 2135). Zobacz też tu.

Wyniki badań wykonanych w naszym szpitalu i w innych placówkach medycznych:
- grupy krwi i Rh z pieczęcią ZOZ i imienną osoby wykonującej badanie;
- WR, HbsAg,
- cytologii;
- posiewu z kanału szyjki macicy;
- GCT;
- USG;
- inne badania wykonywane w ciąży.
Należy pamiętać o konsultacjach specjalistycznych, kartach wypisowych ze szpitali.
Do planowego cięcia cesarskiego potrzebne będą również takie badania jak: układ krzepnięcia (wynik najpóźniej sprzed tygodnia), morfologia, elektrolity, badanie ogólne moczu oraz skierowanie ze wskazaniem do cięcia cesarskiego z zaświadczeniem uzasadniającym skierowanie do operacji.

RZECZY DLA SIEBIE
Rzeczy osobiste spakuj zawczasu

Na trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu należy przygotować rzeczy, które mogą przydać się w szpitalu:

- koszule nocne bawełniane umożliwiające karmienie;
- szlafrok;
- kapcie, klapki pod prysznic;
- skarpetki;
- biustonosz ciążowy (wzmocniony) lub do karmienia (z otwieranymi miskami), wkładki do biustonosza, wkładki higieniczne (nie z siateczką i bezzapachowe!), jak największe, np. typu nocnego lub maxi;
- przybory toaletowe, chusteczki higieniczne, kosmetyki;
- dwa ręczniki;
- kubek lub filiżankę;
- wszystkie przedmioty umilające Pani pobyt;
- karty telefoniczne na chip lub telefon komórkowy;
- odciągacz do pokarmu (można też wypożyczyć w Oddziale Położniczym).

DLA DZIECKA (dotyczy równiez Oddziału Patologii Noworodka oraz Oddziału Intensywnej Terapii Noworodka)

Ubranka i kosmetyki dla dziecka

Należy zabrać ze sobą: - 3-5 szt. ciepłych i cienkich kaftaników;
- 3-5 szt. śpiochów lub pajacyków, body;
- skarpety, rękawiczki,czapeczki bez wiązania;
- kocyk lub śpiworek, jasiek przydatny przy karmieniu;
- kosmetyki do kąpieli, chusteczki do pielęgnacji, ręcznik;
- paczkę pieluch jednorazowych dla noworodka (typu newborn), flanelowe i tetrowe pieluchy.
Bielizna noworodka powinna abyć wykonana z naturalnych włókien, najlepiej bawełny. Wszystkie te rzeczy powinny być swieżo uprane w specjalnym proszku do prania dziecięcej bielizny oraz wyprasowane.
W dniu wypisu w sezonie zimowym należy przynieść grubszy kocyk, śpiwór, ciepłą czapkę, sweterek, kombinezon lub dodatkowy ciepły kocyk.
Uprzejmie informujemy, że szpital nie pierze rzeczy osobistych pacjentek i noworodków. Brudne rzeczy należy zabierać do domu.

reklama
Kurcze dużo tych rzeczy naprawdę. Na pewno się nie zmieszczę do jednej torby.
Cały czas mnie tylko zastanawiają te badania. Dziwne, że u mnie trzeba mieć tylko wynik grupy krwi. Jak bede na wizycie u gin to jeszcze się jej spytam jak to jest. No i oczywiście jak to jest przed cc, czy jakieś dodatkowe badania mi zleci czy jak zwykle nic.
Ja kupiłam sobie dwa staniki bezszwowe ale takie zwykłe, koszule też mam zwykłe, bo ja nie będę karmić piersią więc mi niepotrzebne. Wkładki laktacyjne mam ale też duże opakowanie i dużo miejsca w torbie zajmują. Zobaczę jeszcze przed porodem czy bede miała pokarm, bo jesli nie to wezmę np tylko pół tego opakowania do jakiegoś woreczka i już troszkę miejsca zaoszczędzę ;)

właśnie chcialam Ci napisać, weź sobie po kilka, po cesarce jest się 3-4 dni w szpitalu, jak nie ma komplikacji i żółtaczki oczywiście :tak:

Kruszki - a pamietasz te liste? gdzie ona byla? ja jeszcze nic nie wiem co musze miec ze soba , wiem ze musimy miec fotelik samochodowy bo nam dziecka nie wydadza ale jeszcze jakies wymogi sa inne od tych polskich? jakie dokumenty? chyba ta wielka ksiega ciazy wystarczy bo tam oni wszytko maja ? x

Kruszki - a pamietasz te liste? gdzie ona byla? ja jeszcze nic nie wiem co musze miec ze soba , wiem ze musimy miec fotelik samochodowy bo nam dziecka nie wydadza ale jeszcze jakies wymogi sa inne od tych polskich? jakie dokumenty? chyba ta wielka ksiega ciazy wystarczy bo tam oni wszytko maja ? x

tak mysle i dla nas:
nasza wielka ksiega :)
koszule, wezme dwie, jedna do porodu, druga na przebranie,
klapki takie zebym mogla w nich wziasc prysznic,
szlafrok,
skarpety ze dwie pary, w tym jedne do porodu,
stanik i wkladki laktacyjne,
majtki(musze te siatkowe zamowic) i podpaski,
kosmetyczka (mydlo, szampon,ja mam plyn z polski do higieny intymnej, szczoteczka, pasta itd.)
jeden maly recznik, jeden sredni, jeden duzy)duzy dlatego gdybysmy chcialy wziasc prysznic i wezme ciemne kolory recznikow, na bialym wszystko widac
rzeczy dla siebie na wyjscie(legginsy,bluzka i bluzka)
woda niegazowana,
cos lekkiego do chrupania (kupie sucharki w polskim sklepie)
dla naszych partnerow takze trzeba cos do jedzonka :) a wiec moze banana, jakis baton, picie jakie lubi
drobne na cieple picie z automatu
aparat
ladowarke do telefonu jego i swoja :)

dla dziecka osobno spakuje torbe:
ciuszki na poczatek(bodziaki, pajace, spioszki,czapeczka,tak ze 2komplety w razie gdybym byla wiecej niz te minimum 6h)
ciuszki na wyjscie z fotelikiem chyba zostawie w aucie, w siateczce polozone w foteliku
pieluszki, husteczki nawilzane
kocyk,
rozek (choc nie wiem czy brac)

o czym zapomnialam? chyba to wszystko :)

Dla angielek: zorientujcie sie co dostajecie od szpitala, ja np. mialam podpaski, jedzonko nawet dla tz, jak lezalam w wodzie to polozne przynosily mi wode i kanapki. Teraz bede rodzic w innym wielkim szpitalu i zamierzam tam isc na "spacer" zeby sie dowiedziec wszystko, bo pewnie tak sie nie beda cackali. Ale tak jak Kruszki pisze nie trzeba brac wielkich zapasow, bo tu szybko wypuszczaja do domu. Ja spakowalam jedna torbe. A no i tak jak piszecie najwazniejsza jest ksiega ciazy,reszte moe dowiezc maz.

Do wymienionych przez Was rzeczy ja dorzucę jeszcze książkę, taką zwykłą do czytania. Nie wiem czy się przyda, ale wiem, że będę 12 godzin po cesarce plackiem leżeć, mąż pewnie nie będzie przy mnie cały czas, dziecko pewnie też nie cały czas, bo nakarmić to go może i nakarmię, ale przewinąć to raczej nie w tej pierwszej dobie.
Torbę dla siebie ja mam spakowaną już od 2 miesięcy - tak na wszelki wypadek. W pierwszej ciąży leżałam chyba 3 razy w szpitalu, więc teraz wolę dmuchać na zimne.

Własnie też się muszę zaopatrzyć w jakąś fajną książkę, tylko muszę powiedzieć mężowi, żeby ją gdzies przede mną schował, bo znając życie do porodu to bym ją z 5 razy przeczytała :p
Albo się wybiorę do antykwariatu, może kupię jakieś niedrogie ;)

Coś mi się nie wydaje, żeby po porodzie potrzebna była książka. Będziemy odpoczywały dochodząc do siebie (nieważne czy poród sn czy cc) i łapały ostatnie sekundy snu, a nie zaczytywały się w książkę, choćby nie wiem jak ciekawa była... :-) No chyba, że w oczekiwaniu na poród... Gdyby którejś się przedłużał pobyt.To już prędzej.

reklama
Do góry