reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Oznaczenie grupy krwi ciężarnej.

linkowa

Zaciekawiona BB
Do porodu trzeba zabrać wyniki badań grupy krwi.
Czy zawsze musi być to wynik "potwierdzony" tzn z dwóch próbek w tym samym laboratorium?
Czy mogą to być dwa wyniki tzw. "niepotwierdzone" z okresu ciąży z różnych laboratoriach?

Jak to było przy waszych porodach?

reklama
Trzeba mieć potwierdzoną grupę z dwóch wkluć. Zmieniło się to na przestrzeni ostatniego roku. Poza tym, grupa może się zmienić np po przeszczepie szpiku- wynik nie jest na całe życie, kiedyś tak było.
Hmmm ja mam potwierdzoną grupe krwi na dokumencie a badanie zostało wykonane jeszcze w wieku nastolatki. Gdy zaszłam w ciążę nie musiałam wykonywać kolejnych badań tylko pokazać potwierdzoną grupe krwi 🤔🤔🤔
Wiem że grupa się może zmienić po przeszczepieniu szpiku ale w tym przypadku raczej taka sytuacja miejsca nie miała.

reklama
Ja zaplacilam parę zł za krew kartę po 2 pobraniach i mam z tym spokoj. Nie wiem czy to niepotwierdzone to nie są jakieś przeciwciała, które później bada się jeszcze raz.

Nie rozpowiadaj takich bzdur publicznie ;)
Jakich? Ja mam potwierdzoną grupe krwi a badanie wykonane było jeszcze jako nastolatka i są ważne do teraz w karcie jak i na dokumencie z laboratorium, więc o co Wam chodzi? Gdy zaszłam w ciążę to okazałam taki dokument do wglądu u lekarza jak i w szpitalu przy porodzie i nikt nie robił mi drugi raz potwierdzenia grupy krwi

Załączniki

• 20200422_065920~2.jpg
    20200422_065920~2.jpg
    550,2 KB · Wyświetleń: 122
Badania były wykonane w 2012r. ( mam guza za uchem i aby dostać się na oddział rodzice musieli zrobić komplet badań, w 2016r. na porodówce były jeszcze ważne i pół roku temu przy badaniach również była wymagana grupa krwi i również były ważne. Więc pisze z swojego doświadczenia. Gdyby było inaczej moja wypowiedź również by była inna 🙄🤷 Miłego dnia

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Moim zdaniem powinnaś zadzwonić i dopytać w szpitalu (lub lekarza, jeśli pracuje tam gdzie planujesz rodzic), bo ja spotkałam się z bardzo rozbieżnymi informacjami.
Jedne placówki oczekują wyników z ostatnich 2 lat, inni akceptują z 5 a jeszcze inni przyjmują każdy wynik. Jedni chcą jeden wynik "potwierdzony", inni dwa dowolne. Nie ma chyba żadnych jednolitych wytycznych w tym zakresie stąd takie zamieszanie...

Jakich? Ja mam potwierdzoną grupe krwi a badanie wykonane było jeszcze jako nastolatka i są ważne do teraz w karcie jak i na dokumencie z laboratorium, więc o co Wam chodzi? Gdy zaszłam w ciążę to okazałam taki dokument do wglądu u lekarza jak i w szpitalu przy porodzie i nikt nie robił mi drugi raz potwierdzenia grupy krwi
Ale pisze Ci ze teraz trzeba mieć potwierdzony wynik. Z dwóch pobrań. Ja rodziłam rok temu mogłam mieć jeden wynik a teraz jestem w ciąży i jets potrzebny potwierdzony (lub z 3ch labo) zmieniło się

Ale pisze Ci ze teraz trzeba mieć potwierdzony wynik. Z dwóch pobrań. Ja rodziłam rok temu mogłam mieć jeden wynik a teraz jestem w ciąży i jets potrzebny potwierdzony (lub z 3ch labo) zmieniło się
Mam potwierdzony z dwóch pobrań i chodziło mi w pierwszym komentarzu że "jeden wynik z dwóch pobrań służy x lat" tylko najwidoczniej źle się zrozumieliśmy. Czyli jak ktoś ma kartę krwi to jest nie ważna czy ważna?

reklama
Mi w szpitalu też pobierali ponownie krew na grupę. Miałam wynik, ale jeszcze na stare nazwisko... Nie wiem jak to działa - być może chodziło o to, że na wyniku nie było numeru PESEL. Jak będą mieli wątpliwości, to pobiorą jeszcze raz.

Do góry