reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Właśnie nie wiem ile Sebek waży. Jak byliśmy na szczepieniu 29 kwietnia to było 4990. teraz już na pewno więcej bo prawie 2 tygodnie minęły, ale myślę że dużo nie przybrał. Ostatnio (chyba przez przeziębienie) mniej jadł bo po ok 650 ale od wczoraj znów 780 :D Muszę się z nim wybrać do lekarza na wagę bo sama jestem ciekawa.
Na długość to jeszcze ani razu go lekarz nie mierzył - tylko obwód główki i klatki piersiowej. Ale dziś ja go zmierzę jeśli mi się uda :D
Rehabilitacje mam o 14.15 więc podpytam. Mi rehabilitantkę poleciła neurolog - może Twój też kogoś poleci? Ciekawa jestem jak ta rehabilitacja wygląda - mam nadzieje że to nie jest bolesne dla maluchów :(
Wiecie że Sebuś jutro kończy już 14 tygodni :D nieźle zasuwa ten czas :D znacznie szybciej niż w ciąży

reklama
aisha teraz bedziesz szczepila na blonica tezc krztusiec itp? ja te mam 18 maja
nie udalo mi sie zlapac siuskow dzis :/ bo te na posiew to musze odrazu do pojemniczka zlapac :/ woreczka nie moge uzyc :/ jutro drugie podejscie :/ nie wiem czy mi nie zmarla jak z ta golą pupa z nią lazilam po mieszkaniu :/ jutro bede siedziec w lazience z nią...
na usg przezciemiaczkowym bylam dzis, wszystko ok. u neurologa tez ok. pozostal mi nefrolog ale obdzwonilam wszystkie szpitale, przychodnie i nie ma miejsc do konca roku! a w jednej tylko bylo na 9 paź. wiec tam zapisalam :/
zrobie ten mocz i bede myslec dalej co robic z tym faktem

Mój 20.04 ważył 5300,wiec myślę że teraz 6dobil :)
U mnie lekarka nie umie zmierzyć dziecka,debilka jedna.
Musze z mężem wieczorem spróbować.
No nam neurolog dala trzy namiary,ale najbliższy termin to 23.06!
Wiec szukamy dalej. Ale na naszym zadupu ciężko.

Olucha no ja szczepilsm 5w1 wiec teraz tez,tam jest też ten krztusiec itp.
Do pojemnika ciężko u dziewcząt, u juniora prosto bo on ciągle sika!
Zobaczysz co w moczu wyjdzie.
Używacie jakiś kremów z filtrem dla dzieci? Bo mojego to już chyba trochę słonko łapie.

Aisha ja uzywam kremu na wiatr i mroz :-) z Emolium. W aptece powiedziano mi ze mozna go stosowac tez latem bo ma odpowiednie filtry. Pytalam o ta asymetrie wiec generalnie dobrze robicie z tym ze podchodzicie do malego ze strony ktora mniej lubi itd. To powinno w zupelnosci pomoc. Trzeba mu np pokazywac zabawke czesciej na strone ktorej nie lubi np. Pokazac misia na srodku na wysokosci brzuszka i powoli przesuwac ja w strone ktorej nie lubi i tak 3 razy a paozniej 1 raz w strone ktora lubi.

aisha twoj ciągle sika? bo moja tez i to nie wiem czy nie czesciej niz zwykle, nie wiem czy od tego wietrzenia pupy na pobieranie moczu jej nie zawialo czy co :/ zmieniam pieluche za chwile znowu czuje siku i tak co 10min :/ na razie udalo mi się mocz na posiew oddac, jeszcze raz musze lapac na cos tam innego :/

Hejka.
Rurka jak tam w szpitalu? Kiedy wychodzicie?
Karina jak dzieciaki?
Agnella jak początki macierzyństwa? Jest juz poprawa z jedzeniem?
Jeraha i Lucalew jak wasze samopoczucie?

Madalena dzięki że zapytałas, tak właśnie robimy i juz widzę dużą poprawę.
Jeszcze jutro będę dzwonić po innych miejscach i może coś się uda załatwić prywatnie.

Olucha trudno mi stwierdzić czy dużo sika,bo nie sprawdzam pampersa często, zwykle co karmienie. Ale w szpitalu to przez dobę wysikal ok 400ml. Mówili że ok i ze dobrze nawodniony jest.
Takie dzieci to sikaja często ale po trochu bo ich pęcherz jest malutki.

A teraz co u nas. Wczoraj usg bioderek, wszystko jest ok.
Dziś szczepienia. Młody dzielnie zniósł 5w1 a rotawirusy bardzo mu smakują :)
Waży 5780 i mierzy ok 68cm,tzn ze w 13tyg przytył 2,5kg oraz urósł o 12cm. Długaj mój :)

Jeżeli chodzi o leżenie na brzuszku to od razu przekręca się na plecy,dziad jeden,chyba że tv leci.
Z pleców umie tylko na boczek,na brzuszek jeszcze nie. Ale myślę że to kwestia kilku dni,bo ciągle próbuje :)

Byłam dziś tez u gina,rana po cc się ładnie goi, jajniki wyciszone na razie. Zrobiłam sobie badania na krew,mocz i tsh,bo po ciąży nie robiłam nic a dużo się może zmienić.
Wiec zadowolona jestem :)

Buziaki!

Olucha mega współczuję. .ale coś musi być nie tak ze nic nie schudłas przecież dziecko urodziła s a to już 3 kg jak nic do tego wody macica łożysko no musiałaś przecież coś schudnąć. ? może zrób badanie na hormony?
U mnie strach miesza się z euforia...strasznie boję się porodu nie bólu ale ze coś może pójść nie tak:(

aisha to fajnie ciesze sie razem z tobą ;) moja wazy wiecej niz twoj, jak bylam u lekarza ok 2 tyg temu to wazyla 6kg ;) to teraz pewnie ponad 6kg, ja 18 mam szczepienia.
jeraha tak mam problemy z hormonami :/ trzymam kciuki za Twoj porod! jeszcze 2 tyg zostaly
agnella jak sobie radzisz?
Karina jak tam Kubuś?
rurka jak dziewczyny?

reklama
Jeraha doskonale to pamiętam u siebie. Ja też strasznie się bałam że na samym porodzie pójdzie coś nie tak. Ale pomyśl, rodzisz w szpitalu, (gdzie naprawdę znają się na tym co robią) a nie w jakieś chacie w buszu :D. Większość z nas już ma to za sobą więc i u Ciebie pójdzie dobrze :) A gdzie rodzisz?
Aisha super że Aleks tak pięknie szczepienia znosi :D mój Sebuś podobnie. Wasze dzieci takie dorodne są a mój to jeszcze maluszek ;) od początku był w okolicach 3 centyla, ale urodził się malutki i prawidłowo, proporcjonalnie się rozwija.
Aisha jeszcze jedno mam ćwiczeni, ale to jest na osłabione napięcie mięśniowe z lekką asymetrią. Łapiemy rączkami dziecka za kolanka lub piszczele (robi się taka łódeczka) i powoli przechylamy dzidzie na bok (tak żeby całkiem na boki leżał aż położy policzek) i powtarzamy to ćwiczenie 3 x na stronę którą mniej lubi i 1x raz ulubioną.
Sebuś po 2 dniach ćwiczeń już pięknie przewraca się z plecków na boczek. A nasz cel na 6 miesięcy to był z plecków na brzuszek - myślę że jak tak dalej pójdzie to dużo szybciej będzie to umiał niż na 6 miesięcy.

Załączniki

• CAM02108.jpg
    CAM02108.jpg
    21,4 KB · Wyświetleń: 46
Do góry