reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Witam,
jestem nowa na forum bo szukam rad na temat ciaży, tak jak w tytule, zanim zaszłam w. ciaże ważyłam grubo ponad 100 kg. Na ten moment przytyłam ok 4 kg., a zaczynam 21 tydzień.
Troche już przeszłam - bo musiałam zmienić lekarza prowadzącego, a poszukiwania nowego to była gehenna... Nawet jeden mi wprost powiedział, że jestem za gruba na ciążę...Skierowali mnie do poradni patologii ciązy ci znowu powiedzieli, ze się nie kwalifikuję... Ale wreszcie znalazłam lekarke, która się mną opiekuje... Dodam, że mieszkam we Wrocławiu gdzie dostęp do lekarzy jest bardzo duzy... Ogólnie czuję się bardzo dobrze, ale to mnie właśnie martwi...A nie mam żadnej znajomej w ciązy czy rodzącej, która zmaga się z problemem z wagą.
Mam do Was pare pytań, które mnie nurtują, a mianowicie:
-jak to jest z ruchami? Bo ja coś czuje ale nie wiem czy to są ruchy... tak naprawdę nie poczułam jeszcze nic co byłabym pewna, że to jest maleństow,...
-co z usg podczas ciąży, mi cały czas lekarze mówią, ze są za trudne warunki i słabo co widać. Nawet ostatnio na usg lekarka mnie bardzo wystraszyła... USG u swojej lekarki mam dopiero 19.06, a w ramach prywatnej opieki medycznej mogłam iść na dodatkowe usg .Byłam w poniedziałek czyli juz 20 tydzień. Lekarka powiedziała, że przez mój tłuszcz na brzuchu nie jest w stanie sprawdzić czy jest podniebienie i jak wygląda wnętrze serduszka... Ja jestem bardzo wystraszona, mój Partner mnie uspokaja, że może rzeczywiście byłam za szybko i mam poczekać na wizytę u swojej pani doktor...

Drogie Panie proszę o jakieś wskazówki, Wasze doświadczenie zapewne będą dla mnie bezcenne.

Pozdrawiam. Justyna
Cześć Justyna :) Ja wciąż z tych planujących, ale wielka fanka forum. A powiedz, długo się staraliście?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Cześć Justyna :) Ja wciąż z tych planujących, ale wielka fanka forum. A powiedz, długo się staraliście?

Ja mam gruczolaka przysadki mózgowej, lecze się na niego 5 lat, więc nie wiem czy to jest obiektywna informacja bo brałam cały czas Bromergon, ale udało się w pierwszym cyklu po zgodzie lekarki na ciążę.
BTW. gruczolaka wykryli mi jak się odchudzałam... na całe szczęście bo jakby wyszło przy staraniach... to nie byłoby tak szybko

To ładnie Wam poszło :) gruczolak to prolaktyna prawda? Też miałam przeboje, a teraz jestem na Dostinexie. To endokrynolog zgodził się na ciążę, a był problem z ginekologiem? Masakra :/

Nawet sie nie spodziewaliśmy, że uda się tak szybko. Brałam dostinex i miałam straszne skutki uboczne, bromek jest dla mnie ok.

Endokrynolog nie miał, żadnych przewciwskazań, prawda jest taka,że ginekologom nie chce się takiej ciązy prowadzić bo boją się odpowiedzialności. A ja naprawdę czuję się rewelacyjnie. Poza tym, że spałabym cały czas to nic więcej mnie nie męczy,

I oby tak dalej :) ja się wciąż boję zdecydować przez wagę właśnie, ale postanowiliśmy, że jeszcze wyjazd na wakacje i zaczynamy (nie chcę w ciąży latać samolotem) :) co ma być to będzie.

A co do leków to ja po bromergonie czułam się fatalnie...

Jejku jak czytam o tych zastrzykach to aż mnie ciary przechodzą.... brrrr
A jest jakieś badanie żeby sprawdzić czy są potrzebne takie zastrzyki?

hchy43r8h8l5x99d.png

Ja przed zajściem w ciążę robiłam cały panel hwmatologiczny i niby mam wszystko w normie. Ale jedno badania miałam w górnej normie to Co odpowiada za krzepniecie

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Też brałam bromergon. Początkowo czułam się okropnie. Po około 2 tygodniach objawy ustały. Po tym leku miałam bardzo regularny cykl.

Nie mogę spać... Jejku środek nocy.

Mimi ruchy wyraźne czułam w 19 tygodniu. Nie martw się.

Dzień dobry :) Jak tam nocka? Jakieś plany na dziś?Ja wczoraj jak już chłodno wieczorem było postanowiłam coś upiec ;)Oj dziś biorę rozwód z glukometrem :D Milutkiego dnia i dużo cienia :)
c55fskjojcqm7koh.png
IMG_20170604_084845.jpg

Załączniki

• IMG_20170604_084845.jpg
    IMG_20170604_084845.jpg
    212,6 KB · Wyświetleń: 414
reklama
Dzień dobry .
Ciasto wygląda pysznie!!!
Ja bardzo często piekę ciasta ale ostatnio tylko cynamonki z ciasta francuskiego robiłam ale póki co nie mam zażaleń od domowników. Dziś idziemy na urodziny dorosłej już bratanicy a moja bratowa robi przepyszne ciasta więc pewnie zalicze 2-3 kawałki .

Do góry