Zuza87
Fanka BB :)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Rozpiski jako takiej nie mam, dostałam na szkoleniu tabelkę z wymiennikami węglowodanowymi. Tak w skrócie to wyrzuciłam z jadłospisu cukier i białą mąkę (pod każdą postacią, więc odpada też miód, soki nawet świeżo wyciskane, grahamki, makaron, przetwory mleczne spożywam, ale w bardzo ograniczonej ilości - lepiej wybrać fermentowane, czyli jogurt, kefir, naturalne, żadnych owocowych). Ograniczyć też trzeba owoce (fruktoza to też cukier), mięsa wybierać chude, zrezygnować ze smażonego na rzecz grilla, piekarnika, gotowania. Do każdego posiłku warzywo (nie zawsze mi się to udaje) o niskim indeksie glikemicznym (tabelki dostępne w internecie). I to chyba najważniejsze. Oczywiście muszę też kontrolować poziom cukru po głównych posiłkach. Co do kalorii to nie liczę - raz policzyłam, bo miałam ciała ketonowe w moczu i się okazało, że za mało kalorii przyjmowałam - dołożyłam porcję dziennie ryżu (ma dużo węglowodanów a praktycznie nie zawiera cukru) i od tego czasu jest okAle fajnie..... A powiedz masz jakąś rozpiske z zasadami tej dietki? Liczysz dodatkowo kalorie?
W ciąży to lepiej zrezygnuj z diety odchudzającej, bo to może być niebezpieczne. Lepiej przejść po prostu na zdrowe odżywianie (a takie jest właśnie żywienie w cukrzycy). Jak bardzo cię ciągnie do słodkiego a chcesz mimo wszystko kontrolować wagę, to możesz na początek wprowadzić sobie jeden dzień,w tygodniu w którym będziesz jeść jakieś ciastko/batonik przy okazji innego posiłku - będzie ci łatwiej wytrwać w pozostałe dni, bo będziesz wiedziała, że najdalej za sześć dni coś sobie skubnieszJa póki co mam dietę z jednego z portali O odchudzaniu i mam tam 1800kcal więc chyba powinno być ok. Tylko, ze u mnie kłopot ze słodkim... ciągle mnie kusi i podjadam :/