To bardzo dobry pomysł ! Ja z moim mężem Zrobiliśmy to samo . Odkładamy co miesiąc drobną sumę dla naszego dziecka na koncie oszczędnościowym . Nie są to wielkie pieniądze , ale jeśli nie zabraknie nam wytrwałości i regularności , to po tych kilkunastu latach zbierze się całkiem niezła sumka i dziecko będzie miało te pieniądze na start
reklama
Zgadzam się, świetna idea
To świetny pomysł, jeśli tylko ma się odpowiednio wysokie zarobki to warto oszczędzać choćby po to, by móc opłacić dziecku w przyszłości studia. Uważam, że warto też zainteresować się kwestią ubezpieczenia dziecka, można o tym przeczytać tutaj https://hotmoney.pl/co-obejmuje-ubezpieczenie-szkolne-nnw-wykluczenia-polisy-szkolnej/ , nikomu tego nie życzę, ale naszym pociechom zdarzają się różne wypadki i warto wiedzieć, kedy można oczekiwać odszkodowania z polisy ubezpieczeniowej.
Doskonała rada wujku, bardzo dobra.Nie można oszczędzać na przyszłości dziecka. Jeśli nie masz wystarczająco dużo pieniędzy, znajdź sposób, aby zarobić więcej
Osobiście polecałbym odkładanie oszczędności, przynajmniej części w euro albo dolarach. Nasza waluta niestety jest mniej pewna i trwała i bardziej zagrożona galopującą inflacją. Chociaż tak naprawdę patrząc na rozkręcający się kryzys po COVIDowy to może i te waluty nie są pewne, ja wiem, może złoto? Na pewno obecnie trzymanie oszczędności w PLN to niestety oddawanie podatku inflacyjnego do Państwa, bo jak tak zostały stopy procentowe ustawione że nawet w minimalnym stopniu nie są w stanie pokryć inflacji...
Klaudine
Aktywna w BB
Jasne,że oszczędzam ! Nie wierzę w to,że bedę miała jakąś dobrą emeryturę od państwa. Wole sobie oszczędzać na własną rękę. Założylam sobie konto oszczędnościowe, regularnie co miesiąc przelewam na nie pieniądze I mam nazbieraną juz całkiem niezłą sumkę ( będzie to moje zabezpieczenie na przyszłość)
Polecam przejrzeć sobie oferty banków w zakresie takiego regularnego oszczędzania. o tutaj Link do: Ranking Lokat WRZESIEŃ 2021 - Najwyżej Oprocentowane Lokaty
Polecam przejrzeć sobie oferty banków w zakresie takiego regularnego oszczędzania. o tutaj Link do: Ranking Lokat WRZESIEŃ 2021 - Najwyżej Oprocentowane Lokaty
Ostatnia edycja:
G
guest-1693758626
Gość
Oszczedzanie w dzisiejszych czasach jest bardzo trudne.
Nie czarujmy się wszystko idzie w góre a pensja stoi w miejscu.
My z mężem zawsze parę groszy mamy zaoszczędzone na koncie.
Jestem dopiero w ciąży ale będziemy się starać odkładać jakąś kwotę na konto dla malca żeby miał na przyszłość a co z nimi zrobi to już jego sprawa.
W tym momencie pensja męża idzie na życie czasem coś z niej odłożymy ale najczęściej słabo to nam idzie.
Wiecznie są jakieś wydatki jak nie auto to opał na zimę to jakaś impreza w rodzinie itp.
Kiedyś potrafiliśmy zaoszczędzić moja cala pensje ale w tym momencie połowa idzie na lekarza i na leki.
Wiec zostaje tylko druga połowa.
Ale fakt warto oszczędzać żeby dzieciak miał lepszy start.
Czy to wieksza suma czy mniejsza to wszystko zależy na ile może sobie człowiek pozwolić.
Jestem dopiero w ciąży ale będziemy się starać odkładać jakąś kwotę na konto dla malca żeby miał na przyszłość a co z nimi zrobi to już jego sprawa.
W tym momencie pensja męża idzie na życie czasem coś z niej odłożymy ale najczęściej słabo to nam idzie.
Wiecznie są jakieś wydatki jak nie auto to opał na zimę to jakaś impreza w rodzinie itp.
Kiedyś potrafiliśmy zaoszczędzić moja cala pensje ale w tym momencie połowa idzie na lekarza i na leki.
Czy to wieksza suma czy mniejsza to wszystko zależy na ile może sobie człowiek pozwolić.
reklama
asia.joanna
Fanka BB :)
Oczywiście, ale w obecnych czasach nie opłaca się oszczędzać w złotówkach. Waluta jest zbyt niestabilna i szybko traci na wartości. Warto założyć chociażby konto walutowe i w ten sposób trzymać oszczędności.Oszczedzanie w dzisiejszych czasach jest bardzo trudne.
Podziel się: