reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Orzechy piorące- któraś stosuje?

olgaq

Początkująca w BB
Usłyszałam ostatnio o orzechach piorących, które są ekologiczne i ponoć świetnie się sprawdzają. Czy któraś z Was używa może czegoś takiego? Jak działają, CZY działają?

reklama
Olgaq u nas orzechy się nie sprawdziły. Białe ciuchy szarzały, a pranie niebyło dobrze wyprane. Za to rewelacyjnie sprawdziły się na mszyce na różach ;-)

Zależy jakie masz oczekiwania. Miniu ma alergię skórną i orzechy to jedyna rzecz w której mogę prać jego spioszki. Prawda że nie są one tak doprana jak po normalnym proszku ale to dla nas jedyne wyjście.
Raz na jakiś czas piorę śpioszki i tetry w czymś niemieckim co się nazywa Dalli - DALLI Sensitiv. Sprawdza się dobrze i nie uczula.

Dokładnie! Zgadzam się :) Nawet jako płyn do naczyń nie bardzo się sprawdzają. Niektórzy sobie chwalą, cóż o gustach się nie dyskutuje;]

Orzechy piorące swoje właściwości zawdzięczają dzięki zawartej w łupinie saponinie, czyli naturalnemu detergentowi, który posiada właściwości odtłuszczająco-myjące. Otóż SAPONINĘ zawiera kasztanowiec oraz jego owoce (na marginesie dodam jako ciekawostkę, drzewo to przywędrowało do polski pod koniec XVI wieku a jego pochodzenie to Indie).

Polecam przeczytać artykuł poświęcony ekologicznemu czyszczeniu i tego typu chwytach marketingowych :)
Ekologiczne czyszczenie – pranie | Jak wyczyścić?

Uważasz, że korzystanie z ekologicznych środków czystości i domowych sposobów na czyszczenie to chwyt marketingowy?

Żeby pranie nie szarzało należy dodawać sody to fakt.
W linku nic nie jest napisane o tym w jakiej ilości saponina w kasztanach występuje i czy nadają się w ogóle do prania ( o skrobi tez tam ktoś wspomniał, nie wiem czy to ich nie dyskwalifikuje?).
Mydlnica lekarska? Super. Rozpoznaj, nazbieraj, podziel na wygodne porcje, chętnie kupię!

Używałam - na początku było dobrze, ale z czasem zauważyłam, że ubrania ciemnieją. Tosia potem dostała wysypki po założeniu bielizny wypranej w tych orzechach, także zdecydowanie je odstawiłam. Nie polecam.

reklama
Wysypkę mogła dostać po czymkolwiek :) Ubrania szarzeją, ponieważ nie posiadają chemii która wybiela. Wystarczy dodawać po dwie łyżki sody do prania, i jest bielutkie :)

Do góry