reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opuchlizna

zbuntowana

Zaangażowana w BB
Witam, jestem w 34 tyg. mam 20 lat i coś chyba jest nie tak. A może to normalne to wyprowadźcie mnie z błędu..
Rano budzę się z opuchnietymi dłońmi ( czasami jest to cała prawa ręka, ona puchnie bardziej niż lewa) .
No i oczywiście nogi. One to już cały czas. A dziwi mnie to bo myślałam że nie bd tak puchnąć... w końcu zima :(

reklama
Witam w krainie opuchlaków... Przerobiłam to- zarówno obrzek nóg jak i dretwienie ręk i i to wczesniej jeszcze niz Ty. A że zawód mam bardzo manualny więc reke posprawdzałam tez u ortopedy...
Obrzeki wynikaja z ucisku cięzarnej macicy na spływ żylny - w tym przypadku żyły biodrowe które łacza sie w zyłe główna dolną, biegnąca po tylnej , nieco prawej stonie brzucha, akurat pod macicą. Poczytaj sobie tutaj i raczej nie przejmuj sie wyznacznikiem 36 tygodnia, bo różne jesteśmy.... -http://babyonline.pl/obrzeki-w-ciazy-kiedy-obrzeki-w-ciazy-sa-grozne,dolegliwosci-w-ciazy-artykul,1223,r1p1.html.
Dretwienie reki i obrzek daj obraz taki jak zespół cieśni nadgarstka- ale nie martw sie, przechodzi szybko, na tyle że bez kłopotu zajmiesz sie dzieckiem po prorodzie. Mrowienie przeszło mi w gdzies w połowie połogu... Warto sprawdzić poziom białka całkowitego i albumin- bo czasem maluch pożera z nas duuuzo- ja miałam wtedy na dolnej granicy normy, ale była to dla mnie relatywnie duza utrata białka, bo zawsze miałam wysokie parametry. Poza tym nalezy rozwazyc kontrole poziomu kreatyniny( ocena funkcji nerek) , ewent ALat, Aspat ( funkcja watroby). Potencjalne mozliwe tez przeciązenie serducha, ale raczej to fizjologiczne bo ciąza to przeciez wysoce odmienny stan . Ewentualnie wielowodzie jako czynnik dodatkowy, ale to monitoruje Twój gin.
Ja zmienilam rozmiar stópek z 37/8 na 41 pod koniec ciązy i miałam kłopoty z reką- zanczne osłabienie precyzji. W badaniach jak wspomniałam jedynie niski pozoiom albumin i w usg nadgarsktka anomalia naczyniowa, a klinicznie obraz cieśni nadgarstka. Jeśli jestes z gatunku mam przed- ciąza drobnych, a obecnie wchodzi najpierw twój brzuch a potem Ty , ... to jestes dobra kandydatką na te kłopoty
Pomogałam sobie dieta wysokobiałkowa i kontynuaowałm noszenie podkolanówek ( ach szkodaze nie pończoch uciskowych)- co serdecznie polecam . Reszte godności i samodzielności ( ubieranie butów!!) ratowała mi metrowa łyzka do butów z ikei- cudowna... śpij na lewym , nogi wyżej, uwa zaj na rekę - nie przygniataj, nie noś i tyle
Tak więc uszy do góry, jak to mówią nazwa ciąża od czegoś sie wzięła.... Lekko nie jest:-). Ale za to jakiego pieknego smoka potem urodziłam, czegoCi serdecznie zycze. pzdr
ms

Do góry