reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opóźnienia w wypłatach zasiłku z ZUS

Witam podpinam sie do tematu, 28.12.2021 urodziłam i 3.01 pracodawca miał już wszystkie dokumenty i zostały one wysłane, dopiero wczoraj na ZusPue przyszła decyzja o przyznaniu zasiłku macierzyńskiego, teraz czytam że od wydań decyzji zus ma 7 dni na wypłatę, czy u kogoś się sprawdziło? Czy nie liczyć na cud 😅

reklama
Witam podpinam sie do tematu, 28.12.2021 urodziłam i 3.01 pracodawca miał już wszystkie dokumenty i zostały one wysłane, dopiero wczoraj na ZusPue przyszła decyzja o przyznaniu zasiłku macierzyńskiego, teraz czytam że od wydań decyzji zus ma 7 dni na wypłatę, czy u kogoś się sprawdziło? Czy nie liczyć na cud 😅
U mnie zawsze wypłata jest po równych 7 dniach od dnia POJAWIENIA się decyzji na ZUS PUE. Np. wczoraj, czyli 09.02. pojawiła mi się decyzja o przyznaniu zasiłku, ale z datą wydania decyzji 28.01... Jeśli chodzi o macierzyński, to pani na infolinii mówiła mi, że będzie on wypłacany cyklicznie, więc trzymam kciuki za Ciebie (i za siebie), że tylko raz trzeba będzie czekać na decyzję w sprawie macierzyńskiego, a potem będzie już wypłacany regularnie (podobno są dwa konkretne dni w miesiącu, kiedy ZUS wypłaca macierzyński, czyli inaczej niż za L4).

U mnie zawsze wypłata jest po równych 7 dniach od dnia POJAWIENIA się decyzji na ZUS PUE. Np. wczoraj, czyli 09.02. pojawiła mi się decyzja o przyznaniu zasiłku, ale z datą wydania decyzji 28.01... Jeśli chodzi o macierzyński, to pani na infolinii mówiła mi, że będzie on wypłacany cyklicznie, więc trzymam kciuki za Ciebie (i za siebie), że tylko raz trzeba będzie czekać na decyzję w sprawie macierzyńskiego, a potem będzie już wypłacany regularnie (podobno są dwa konkretne dni w miesiącu, kiedy ZUS wypłaca macierzyński, czyli inaczej niż za L4).
Macierzyński w ZUS pue masz już rozpisany na cały rok, więc nie ma opóźnień. Ja zawsze miałam między 22 a 25 dniem miesiąca.

U mnie na stronie przyszła decyzja i pisze tylko zasiłek macierzyński za okres od 28.12.2021-26.13.2022 czyli na cały rok i to wszystko😊

Do góry