reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opóźnienia w wypłatach zasiłku z ZUS

Dziewczyny, dodzwoniłam się na infolinię i zapytałam na jakim etapie jest moja sprawa. Pani odpowiedziała, że decyzja o przyznaniu zasiłku była wydana tego dnia, kiedy dzwoniłam, ale system aktualizuje dane w nocy, więc ja u siebie na profilu będę mogła to zobaczyć na drugi dzień. Powiedziano mi też, że wypłatę dostanę wtedy i wtedy (czyli 7 dni po terminie). Podziękowałam za informację - wiem, że to nie wina tej kobiety, więc rozmowa przebiegła miło - ale musiałam wspomnieć, że jest to termin z opóźnieniem, bo w ustawie jest napisane, że wypłacą w ciągu max 30 dni od dnia otrzymania dokumentów i nigdzie nie jest napisane, że może to być 30 dni od dnia skończenia okresu, za który zasiłek się należy. Nie ma po prostu takich podstaw prawnych!
Pani powiedziała, że zgadza się, jest to takie "postanowienie ogólne" (niepoparte żadną ustawą... niczym...), ale trzeba być cierpliwym, pilnować pracodawcę, żeby jak najszybciej wysłał im dokumenty, a macierzyński będzie wypłacany już regularnie - jedyne co mogła mi w tej sytuacji poradzić...
I macie rację... przez "stan nadzwyczajny" nie wypłacą nam odsetek za opóźnienia :/ Dodatkowo teraz Polski Ład zmienił termin 30 dni od otrzymania dokumentów -> na 30 dni od dnia wyjaśnienia ostatniej okoliczności umożliwiającej stwierdzenie prawa do zasiłku. Aż strach się bać, jak to będą interpretować...
Hej, wracam do tego tematu bo dzisiaj jest 10ty. Powinna być kolejna terminowa wypłata zasiłku, jest godzina 15:00 i nadal nic ... 🤦‍♀️

reklama
tak mam.
W poprzednim miesiącu tydzień przed wypłatą zasiłku dostałam normalne rozliczenie za poprzedni miesiąc.
W tym miesiącu nadal nic nie dostałam, żadnego roliczenia za poprzedni miesiąc.
Nie jest określony dzień w którym wypłacają zasiłek. Zus może robić to w dowolnym dniu. Pytanie czy pracodawca wysłał z-3/zas-12. Mozesz napisać na
Pog czemu nie zajeli się Jeszce sprawa

Hej, wracam do tego tematu bo dzisiaj jest 10ty. Powinna być kolejna terminowa wypłata zasiłku, jest godzina 15:00 i nadal nic ... 🤦‍♀️
Ja mieszkam na Dolnym Śląsku. Jestem na L4 od października. Dostaję co miesiąc w terminie. Czasem 10tego, czasem już 6tego, różnie. Jeden raz mi się spóźnili, to napisałam do nich przez PUE i na drugi dzień miałam kasę.
Trzeba od razu ich ścigać 😉

Tak też zrobiłam, wysłałam im już zapytanie o moją sprawę na zuspue.
Myślałam że to tak jak z pracodawcą, że jeśli wypłacaja np 10tego to w każdym miesiący już 10tego jest przelew. Że jest jednolity ciąg w wypłatach skoro moje l4 też ma ciąg.

Myślałam że to tak jak z pracodawcą, że jeśli wypłacaja np 10tego to w każdym miesiący już 10tego jest przelew. Że jest jednolity ciąg w wypłatach skoro moje l4 też ma ciąg.
Nie. Jeśli wypłaca zus to może robić to w dowolnym dniu

reklama

Na ZUS pue masz datę wypłaty zasilku

Do góry