reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad noworodkiem

Bo wszędzie piszą, że jak kolki to dziecko podkurcza nózki, preży się i robi czerwone. A Majka takich objawów akurat nie ma, chociaż daję jej czasami kropeli, bo juz sama nie wiem co to jest.

Ale czytałam troche na dzieciach pażdziernikowych, to dziewczyny tam pisza, że ich dzieciaczki też czesto wieczorami placzą, wiec to może tak ma byc, bo ja to jestem tak przewrażliwionana na płacz Majusi, że juz mi się sniło, że miałam rozmowę z psychologiem, bo musieli sprawdzić czy jestem odopwiednia matką.

reklama
ja sie znow troszke do was wtrace :) my nie mielismy klopotu z kolkami, ale dwa czy trzy dni maly po kapieli urzadzal takie koncerty, ze juz bylam przekonana, ze i nas ta przyjemnosc spotkala.

wyczytalam gdzies wtedy, ze pomaga suszenie brzuszka suszarka do wlosow. z odpowiedniej odleglosci, cieplym strumieniem powietrza, tak, zeby nie poparzyc malucha. raz, ze to cieplo i ponoc pomaga na brzuszek, dwa - dzieci uwielbiaja szum suszarki czy odkrzacza, bardzo je to uspokaja. sprobowalam i podzialalo! nie gwarantuje, ze to cudowny srodek, ale moze warto zaryzykowac?

przy okazji - suszarka pomaga tez na odparzona pupe. podczas przewijania wspomagac nia wietrzenie :D tylko baaardzo ostroznie, zeby maluszek nie nasikal nam na sprzet, bo nieszczescie gotowe!

jak tam u was z pępuszkami ? moja mała dalej ma ten kikutek ::) już bym chciała żeby odpadł. Ile u waszych szkrabów się trzymał ?

Karolinna, mojej Majce odpadł równo w 5 tygodniu.

Naja, dzięki za rady, bardzo sie przydały. Suszarka i odkurzacz lepsze niż melodyjki z pozytywki. Majka uwielbia te dźwięki. :)

Mój Maciek jest odważniejszy od naszego jamnieki, bo ten na dzwięk odkurzacza chowa się gdzie popadnie a Maciuś błogo zasypia :laugh:
Kikut pępuszka odpadł 1,5 tyg po porodzie, podczas rozbierania do kąpieli :)

nam odpadł po dwóch tygodniach równo :)
Pycha, z tą kąpiela chyba jednak miałaś trochę racji, że może to mieć związek - jak to zasugerowałaś, to pomyślałam, że dzidzia może za bardzo marznąć. Zwróciłam na to szczególną uwagę, teraz staram się Olka jak najszybciej i jak najlepiej rozgrzać, i muszę powiedzieć, że wieczorne marudzenie się skończyło :) no nie licząc sytuacji, kiedy ewidentnie bolał go brzuszek, ale to juz przyczyna jasna. może rzeczywiście nie mógł się po prostu zagrzać...

czesc mamuśki !!!

mojemu Kubusiowi odpadł kikutek równo po 2 tygodniach...

jak tam Wasze dzieciaczki śpią w nocy czy też budzą się co chwilę...?? ;) bo ja juz mam trochę dosyć...w dzień nie mogę odsypiać, bo ciągle jest coś do roboty, a w nocy nie śpię bo Maluszek się budzi i tak właśnie się zastanawiam jak długo jeszcze ?? ;)

reklama
Ithildin my tez pokombinowaliśmy z kapielą i Majka juz nam tak nie płacze wieczorami, chociaz jeszcze czasami jej się zdazy.

Ale w nocy mamy najczęściej spokój, 3 karmienia, ostatnio nawet czasami 2, po których Maja prawie od razu zasypia. A w dzień to róznie.

Do góry