reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami

dziewczyny wklejam informacje o szerokim pieluchowaniu,przeczytajcie bo ja wlasnie chcialam profilaktycznie zakladac na pampersa a tu pisza ze bez sensu

Skierowanie do lekarza ortopedy wystawia lekarz pediatra w przychodni rejonowej.

O czym należy koniecznie pamiętać w codziennej pielęgnacji dziecka?

Nie krępujmy ciałka dziecka na kształt mumii, zapewnijmy mu swobodne ruchy.
Pod żadnym pozorem nóżki nie mogą być prostowane i krępowane.
Zakładając pieluszkę, pamiętajmy, że nóżki dziecka muszą być w pozycji zgięcia i częściowego odwiedzenia w stawach biodrowych. Stosowanie pieluszek jednorazowych zapewni swobodny ruch kończyn dolnych, tak ważny w profilaktyce zwichnięcia stawu biodrowego.
Podwójne, lub inaczej zwane szerokie pieluchowanie nie jest żadną metodą leczenia, jeśli mamy do czynienia z patologiczną dysplazją. Konieczna jest wówczas specjalistyczna opieka. Jedyną rolę jaką mają pieluszki do spełnienia w takich wypadkach jest zapewnienie swobodnych ruchów nóżek dziecka.
Jeśli konieczne okaże się leczenie wad stawu biodrowego, będzie ono trwało szereg miesięcy. Konieczne jest zachowanie cierpliwości, chociaż często jest to trudne. Wczesne wykrycie nieprawidłowości stawu biodrowego umożliwia skuteczne leczenie i w ogromnej częsci przepadków pełną rehabilitację.

Dr med. Tadeusz Kassur

reklama
ja stosuję linomag i jak narazie żadnych odparzeń, za to Jagódka też przesikuje pampersa tak,że na pleckach jest przeważnie mokra :( jak skończy mi się ta paczka pampersów to wypróbuję innne pieluszki...może będą lepsze...

Ile śpią wasze maluszki w ciągu dnia? Bo mój Jaś od jakiegoś tygodnia nie śpi w dzien prawie w ogóle. Zapada tylko na 15-20 minutowe drzemki ::) Na szczęście w nocy sypia w miarę dobrze.

Witaj w klubie Pytia - Peter tez prawie nie śpi przez dzień, zaczyna coraz głośniejsze dźwięki z siebie wydobywać. a w nocy trzeba do niego pogadać trochę coby mały łaskawca usnął.

Moj Lolo spi w ciagu dnia i to nawet sporo - choc tez zalezy od chumoru :) A ja mam pytanko w jaki sposob wypelniacie aktywny czas swoim maluchom, mnie sie czasem pomysly koncza :)

Pediatra powiedzial zeby podawac wit D jesli sie karmi piersia. My stosujemy Tri-Vi-Sol. A skad jestes, ja mieszkam w NJ w Montclaire.

JA TEZ MIESZKAM W NJ I TO BARDZO BLISKO.............A W KTORYM SZPITALU MIALAS POROD BO JA W PASSAIC...
JA TEZ KUPILAM TE WITAMINKI ..TYLE ZE JESZCZE NIE DAJE MOJEMU MALUTKIEMU :) :)BO SIE BALAM ZE JEST ZA MALUTKI I CZEKALAM AZ SKONCZY CONAJMNIEJ TRZY TYGODNIE---A TY W KTORYM TYGODNIU ZACZELAS PODAWAC TE WITAMINY?

Mała Emilcia tez zaczeła juz barszkować w ciągu dnia czasem nie spio od rana do poludnia potem z 2gidzinki snu na spacerze tez oczywiscie spi i kolo 17 wybudza sie ze spaceru i nie spi do okolo 22
ja to kompletnie nie mam pomysłów na zajecie jej tego czasu takze napiszcie co robiecie z maluszkami

Lolek lubi (tak mi sie wydaje) jak pokazuje mu zabawke a on wodzi za nia wzrokiem z prawa na lewo, lub jak lezy w woziu to rozwieszam mu palak z maskotkami i juz macha do nich raczkami, lubi tez jak chodze z nim po domu na ramieniu i opowiadam gdzie wlasnie jestesmy i co sie znajduje np na polkach :) Wlasnie najbardziej lubi jak sie do niego mowi, nie wiem czy ma to cos wspolnego z tym ze jak byl w brzucholu to caly czas sie do niego mowilo, w kazdym razie czasem takie glupotki mu plote (a tatko jeszcze wieksze :) :) :) ) a minki robi przekochane przy tym. Wiem ze sa jakies specjalne - rozwojowe - zabawy z noworodkami ale jeszcze nie znalazlam jakie, jak znajde to opisze a tymczasem moze ktoras z Was zna jakies sposoby na zabawy:)

tereskaa pisze:
Pediatra powiedzial zeby podawac wit D jesli sie karmi piersia. My stosujemy Tri-Vi-Sol. A skad jestes, ja mieszkam w NJ w Montclaire.

JA TEZ MIESZKAM W NJ I TO BARDZO BLISKO.............A W KTORYM SZPITALU MIALAS POROD BO JA W PASSAIC...
JA TEZ KUPILAM TE WITAMINKI ..TYLE ZE JESZCZE NIE DAJE MOJEMU MALUTKIEMU :) :)BO SIE BALAM ZE JEST ZA MALUTKI I CZEKALAM AZ SKONCZY CONAJMNIEJ TRZY TYGODNIE---A TY W KTORYM TYGODNIU ZACZELAS PODAWAC TE WITAMINY?

Czesc, rodzilam w Mountainside w Montclaire. Witaminy lekarz zalecil podczas 2 wizyty kiedy maly mial 2 tyg. Moj nr gg 8333473.
Odezwij sie jak bedziesz miala chwilke.

reklama
mój maluch tez ostatnio w dzien spać nie chce - dorastają czy co???

viburkol dałam mu dziś trzeci raz (połowe) ale nie na kolkę - jest jakiś niespopkojny, ale peka mu własnie blizna po grużlicy - to może ten powód.

Kasia76 - w dzień się wyłączył monitor czy w nocy.
chyba powinnaś od razu zgłosić to lekarzowi - powinien skierować malucha na badania.

Do góry