reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka nad maluszkami

Paluszek obejrałam przy okazji kąpieli bardzo dokładnie - jednak troszkę się jeszcze sączyło pod opatrunkiem, ale sam opatrunek nie był przyklejony do rany.

Rana zasklepiła się bardzo ładnie - delikatnie ruszaliśmy paluszkiem na wszystkie strony, Szymuś nawet zginał go i prostował i nic się nie otworzyło.

Poza tym rana nie jest jednak na zgięciu, jak myślałam w pierwszym szoku przy opatrywaniu rany, ale jakieś pół centymetra niżej, więc tym samym nie jest tak bardzo narażona na działania mechaniczne. Paluszek jest nieco opuchnięty, ale poza tym wszystko dobrze - kilka razy pytałam Szyma czy go boli, ale zawsze mówił, że nie.

Na noc zrobiłam lżejszy opatrunek, ale mocniej przyklejony do skóry u nasady kciuka żeby się nie zsunął. Posmarowałam też grubą warstwą bephantena plusa. Zobaczę jak to będzie rano wyglądało...

Podejdę też do apteki, bo sama kiedyś stosowałam genialną maść TRIBIOTIC, która tworzy na otwartej ranie coś w rodzaju przezroczystej powłoki chroniącej przed zabrudzeniem i otwieraniem się rany, a jednocześnie przyspiesza gojenie. Mam nadzieję, że można to stosować u dzieci, bo było naprawdę genialne - można było robić wszystko bez obawy o stan rany, a goiło się błyskawicznie.

Póki co lekarza odpuszczamy, zobaczymy co jutro będzie...

reklama
tribiotyk też mam :) antybiotyk szybko działa.

bepanthen jest na rany?

na oparzenia stosowałam ale o ranach nie pomyślałam.

ja teraz myślę jakie sandały kupić dla Piotra. mam opcję kupna - superfitów, ale drogie są. lub kupno sandałkó firmy mazurek (polska) lub melania (włoska) - w ceie do 100zł. antylopa podniosła ceny i w sumie niewiele są niższe od superfitów.

Ja się też w takim razie muszę zaopatrzyć w ten bepanthen plus...niech się Szymkowi ta rana szybko goi..jak go nie boli to pewnie jest ok... ja w takich momentach strasznie panikuję:baffled:nie znałam siebie z tej strony..pewnie pisałam jak giga sobie palucha wsadziła w zawias szafy, taki pancerny...straciłam zupełnie głowę, nie miałam pojęcia w którą stronę tymi drzwiami ruszać, żeby jej paluszka nie zgnieść...koszmar.wyłyśmy obie:baffled: po 2 miesiącach (czyli teraz) paznokieć jej zaczął schodzić...

kaśka gdzie patrzyłaś na ceny superfitów - ja kupowałam w sklepie "zdrowa stópka" u nas w arkadach i cena takich z zakrytym paluszkiem była 139zł, a ja miałam jeszcze rabat 30zł, więc wyniosło mnie to 109zł.

Ale nawet gdybym miała dać te 139zł to uważam, że jest to bardzo przyzwoita cena w porównaniu do cen, jakie ma w tym roku bartek przy żenującej jakości i stylistyce.

IVKA76 Biedny Szymuś - mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Naprawdę dzielnie to zniósł. Ł. kiedyś włożył paluszki w drzwi od strony zawiasów. Nie wiedziałam, w którą stronę przesunąć drzwi - podobnie jak Kasianka - buczałam razem z Ł.

A tak z innej beczki - IVKA76 - widziałam samochodzik - niezłe robi wrażenie :szok::tak:

IVKA76 Kolor też niezły. Jak nie chcesz, to chętnie się nim zainteresuję. Tylko cena mnie ciekawi ;-)

reklama
Do góry