reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami

benita jesli chodzi o budzenie się z płaczem, to Maciuś jakiś czas temu też tak miał, budził się z wręcz potwornym krzykiem ale po niedługim czasie mu to przeszło i teraz jest dobrze

te drgawki, to tak jak już któraś z dziewczyn pisała są prawdopodobnie spowodowane rozluźnianiem się mięśni podczas zasypiania, niektórzy dorośli też to mają ale jak się niepokoisz , to nie zaszkodzi pogadać z lekarzem , w końcu od tego są

nasz pediatra zawsze sprawdza "osiągnięcia" Maciusia i robi ze mną wnikliwy wywiad, poza tym u nas w przychodni praktykują tzw. wywiady co trzy miesiące czyli na 3, 6, 9, 12 miesięcy, sprawdzaja w ten sposób prawidłowość rozwoju psychoruchowego, jeśli twój lekarz tego nie robi , to pamiętaj , że zawsze masz prawo pytać i korzystaj z tego ;)

co do badania moczu i krwi, to z tego co wiem dzieci są na nie kierowane jeśli są ku temu jakieś przesłanki np. podejrzenie anemii

reklama
Kinga, u nas szczepią w udko - Filip ani raz nie zapłakał, twardziel z niego ;) ;D

Benita, Filip sypia dobrze, po drzemce w dzień budzi się rprzeważnie sam i jak długo nikt nie przychodzi to zcaczyna marudzić, a po nocy to zależy jakjest głodny :) Jak bardzo to się drze masakrycznie, a jak w miarę to budzi się i do siebie gaworzy. A przy zasypianiu też już coraz mniej, ale jeszcze czasem mu się zdarza "wierzgać" główką.
A na wizytach do tej pory Filip był tylko ważony, badanie ogólne czyli oglądała go, macała, a teraz ostatnio zmierzyła mu obwód główki, podciągnęła do siedzenia i zapytała jak jest z przekręcaniem się.

Zobaczymy co 16 nasza Pani doktor powie,ale najbardziej mnie denerwuje to ze mam wrazenie ze traktuje swoich pacjentow,czyli dzieci jak z tasmi produkcyjnej.niby w naszym miescie jest najlepsza,ale prawda jest taka ze ma baaardzo duzo pacjentow i chyba sytuacja jej sie wymyka spod kontroli.A przeciez kazde dziecko jest inne i nie nalezy traktowac w ten sam sposob!!!A poza tym ostatnio jak sie zainteresowalam czyms co dotyczylo zdrowia Majki,to powiedziala ze to jej sprawa i nie mam sie czym przejmowac i wypytywac!!!!No chyba oszalala-pewnie ze bede sie interesowac,bo to dotyczy mojego dziecka :p

co do szczepień to zawsze było w ramionko

mój lekarz tez nic nie mówił o żadnych badaniach, teraz sama zamierzam zrobić badanie kału żeby się upewnić czy nie ma pasożytów a 8 listopada (takie są terminy! ::) ) mam wizytę u alergologa i wiem że mam przyjść z wynikami badań, chyba chodzi o mocz i morfologie, jeszcze dopytam

benita_29 pisze:
No i jeszcze cos- czy kiedy chodzicie na te kontrole,czy wasi lekarze badaja maluszkow od strony rozwoju psychicznego,albo jak podnosza glowke,czy potrafia sie przekrecac,ich refleksy?????? Bo u nas to tylko pomiar obwodu glowki i piersi i waga i tyle.

u nas tez pomiary, ale przy psluchiwaniu zawsze p.doktor patrzy uwaznie na malego ;)

reklama
U nas szczepią zawsze w udo. Jaś dobrze zniósł wszystkie szczepionki do tej pory.
Benita - Jaś też przez sen czasem drga, rzuca się, kręci główką, itp. To normalne. Lekarka zawsze sprawdza rozwój psychoruchowy przy wizytach kontrolnych. A jeśli chodzi o budzenie się z płaczem, też nam się to zdarza czasem. Ale zauważyłam, ze Jaś budzi się z płaczem, kiedy np. śpi w wózku i obudzi się w innym miejscu niż zasnął albo po przebudzeniu nie mam mnie w pobliżu. Jak po przebudzeniu pochylę się nad nim i powiem "Dzień dobry Jasieńku" to zaraz się uśmiecha.

Do góry