reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami

aqua1-23 - my mamy podobna chuste (bebelulu) Karol ja lubi, i zasypia jak tylko sie w niej porusze, ale niezbyt czesto w niej chodze, nie ma okazji ;) ale wydaje mi sie ze wiekszy uzytek z niej bedzie jak maly podrosnie i bedzie siedzial, bedzie go mozna w takiej pozycji nosic "caly dzien" ;) ;) ;)

reklama
byłam dziś z małym u ortopedy i u neurologa.... ortopeda nakazał leżenie na brzuchu 24/h, noszenie tylko z nogami wokół moich bioder (lub Piotrka) i karmienie w przedziwnej pozycji , którą trudno mi opisać;

pani neurolog (przesympatyczna istota) natomiast zakazała zbyt częstego leżenia na brzuchu ;D bo coś tam się małemu w mięśniach grzbietu i trzeba go potem będzie rehabilitować - a na bioderka zaleciła pieluszkowanie i odpowiednie noszenie i , jak stwierdziła, ortopeda powinien być zadowolony.... ::) Młody ma nieznacznie wzmożone napięcie mięśniowe, no i musimy zrobić usg główki (bo jak się urodził to miał krwiaka i trzeba skontrolować)

Krzymek robił furorę, a ponieważ spędziłam w tej przychodni jakieś 2 godziny - to potem mały położony do wózka zasnął bez protestów w trybie natychmiastowym - tak więc na problemy z zasypianiem naszych maluchów polecam dwugodzinna wizytę w przychodni ;D ;D ;D

ale się rozpisałam... :p

To Iwosz do zalecenia, którego z lekarzy się zastosujesz?
Ciekawe co będzie u nas - jutro jedziemy na usg bioderek, u Filipa po porodzie stwierdzono podejrzenie w kierunku dysplazji, ale mam nadzieję, że będzie ok...

dziewczyny czy wy robicie te badania i wizyty u roznych lekarzy z powodów jakiś objawów lub przez to ze lekarz malucha was tam wysyła ja zawsze po badaniu mojej pani doktor słysze ze jest wszystko ok i nawet nie mysle o usg bioderek czy czymkolwiek innym ???

Iwosz:a krwiak mu zniknął?

my mamy termin na jutro do dermatologa. a tu strajk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

myślałam, że Piotrek zapomniał o wypadku, ale okazuje się, że nie. w dzień bardzo płytko sypia, położony w łóżeczku sypia w nim dosłownie 5min. jedyny sposób na sen w dzień, to trzymanie go cały czas na rękach przytulonego. a on główkę swoją wtuli w zagięcie łokcia lub w cyca.

Catherinka - do każdego po trochu - w ciągu dnia będzie spałtylko na brzuchu i ten kawałek nocy kiedy już śpi a my jeszcze nie; będę go nosić tak jak ortopeda kazal i piluszkować wg zaleceń neurologa; tylko z tym karmieniem mam trochę oporow, bo ma to wyglądać tak,że "sadzam" na swoim udzie małego, wyprostowuję nogę i przystawiam go (buzią jest do klatki piersiowej)  ::)

Kasiula - u neurologa byliśmy na kontroli, bo Krzymek miał po urodzeniu sporego krwiaka na główce (wysłała nas pediatra), a u ortopedy, wstyd się przyznać, byliśmy pierwszy raz - po samowolnym zrobieniu usg jakoś nie mogłam tam trafić - generalnie każde dziecko powinno być u ortopedy

Kaśka - tak ,wchłonął się i nie ma śladu , ale musimy zrobić jeszcze kontrolne usg

Kasiula- usg bioderek chyba tak czy inaczej trzeba zrobic.

Aqua - ja mam te chuste z allegro Baby Bag i jestem nia zachwycona- w niej mala od razu sie uspokaja i praktycznie natychmiast zasypia. W niej spokojnie moge ja zostawic z mezem :) Bo inaczej tylko ze mna potrafi zasnac albo w wozku na spacerze. Wcale nie trzeba w niej non stop chodzic- my czesto w niej siedzimy, przynajmniej ma sie wtedy obie rece wolne i np. mozna cos zjesc :) Ja nawet sciele lozko noszac Ole w tej torbie :)
Ola jak jest w torbie budzi sie tylko jak jest bardzo glodna. *aha- tylko jak sie wklada malucha do torby lepiej go lzej ubrac, bo w srodku jest cieplo i jak przesadzimy z ubraniem to sie dziecko spoci. Za to bez obaw mozna w tej torbie wychodzic na dwor- wiatr malucha nie przewieje, nie potrzeba kocyka.

Nam w razie pojawienia się pleśniawki pediatra kazał przemywać nysatyną. Ale na szczęście nie ma jak na razie takiej potrzeby. MOże dlatego ze co dziennie po kąpieli myjemy języczek i dziąsełka

reklama
a jak często chodzicie do pediatry na kontrolę i ważenie?? - bo ja dopiero 2 razy byłam ::)

a co do chusty to u mojego Maksa raczej nie przejdzie, bo on nie znosi być zgięty! najbardziej lubi leżeć prosto na równym i płaskim podłożu
nawet nosidełko jest w niełasce :) a fotelik samochodowy to wróg ;)

Do góry