reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

wielki problem z karmieniem !!! proszę o pomoc !!!

kobietki mam od niedawna wielki problem -maly przestał mi się chwytać cyca!!!!! od kiedy dostał butle -koniec! nie umie już ssać. a butla zaczęła się ponieważ miałam w szpitalu już duży napływ pokarmu, twardniały piersi, potem to samo w domu -więc musiałam ściagać, a szkoda było cennego mleczka, zamiast wylewać- dawałam mu to co ściagnęłam, czyli butle ze smokiem
teraz cycek to coś dla niego "fe" ja podchodze, to wypycha językiem
już próbuje różne pozycje do karmienia itp.i nic
poza tym chwyta sutka ale mamla jak smoka, a nie ciągnie go pożądnie, zapomniał!
pokarmu mam dużo, im częściej ściagam,tym więcej napływa
dziś przetrzymałam go ok godz. , płakał strasznie , cały bordowy, - głodny a i tak nie chcwycił cyca. i ja wymiękłam - nakarmilam butlą
dziewczyny, chce mi się płakać już ! mam full pokarmu a on nie chce jeść!!! :-(
poradzcie coś, moze któraś z was też ma taki problem
czekam na szybką odpowiedź

reklama
no więc stało się... pierwszy raz odpaliłam smoka :) po kąpieli Amelka zaczęła się tak wydzierać o jedzenie oczywiście że nie dało się jej ubrać, no to wspaniałomyślnie cyk jej smoczka do buziaczka i cisza jak makiem zasiał :) tylko teraz się trochę martwię bo possała sobie może z 5 minut i prawie nie wypiła nic na noc z mojego i zasnęła, tak więc pewnie zamiast o 24-ej obudzi się za godzinę ;( głodna jak wilk...:szok: :baffled:

Ewa pisałyśmy w tym samym momencie dlatego pominęłam twój post. Nie mam tego problemu co Ty i mam nadzieję że jednak mały przekona się z powrotem do łask cycusia, kurcze nie wiem co CI poradzić, jak w szpitalu Amelka nie chciała pić to mi ją kazali przykładać do piersi na rękach, to znaczy Ty siedzisz i malutki przyklejony do Ciebie, powinien wtedy zacząć ładnie chwytać, a jakbyś mu wycisnęła troszkę mleczka i próbowała go tym skłonić? hmm trzymam kciuki walcz bo jest o co. będzie dobrze.:tak:

asiorek - próbowałam wyciskać mu mleczko, zachęcać -i nic!!!a nic!!!

kobietki-jesli nie musicie -nie dawajcie smoczka ani butelek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wiem z dośw. niestety :-(

wybiore się chyba do poradni laktacyjnej!

no a nam kazał profilaktycznie:eek:
i zastanawiam sie czy robic, bo pierwsze słysze o profilaktycznych okładach

no i niby jak mam zrobić okładtaki zeby nie uciskał ale się trzymał 2 godziny, nie przesiąkł na ubranko, nie używając folii/ceratki a samej gazy opatrunkowej:baffled: :confused: :baffled:

to jakaś magiczna sztuczka czy jak :laugh2: :laugh2: :laugh2:

Elexi ..... nie znam recepty. może zasięgnij języka w najbliższej poradni laktacyjnej. Możesz też zadzwonić na oddział noworodków szpitala w którym rodziłaś lub innego. Życze powodzenia i wytrwałości

Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki wymiotują? Elżbietki FIlipek to wiem że tak :szok: :laugh2: , a reszta? pytam bo Amelka od 3 dni zaraz po jedzeniu puszcze jednego pawia. Z dniem dzisiejszym łącznie 3 - niby nic - ale dawniej to się nie zdarzało. Nie zdąże jej nawet odbeknąć. Dziwne bo wydaje mi się że nie pije wtedy jakoś bardziej łapczywie niż zwykle - hmm nie wiem czy się martwić?? Dzisiaj rano to samo - zaraz po jedzeniu. help help

asoirku, pawie mogą byc niestety reakcją alergiczną:baffled:
u nas ostatnio żygał, el doszłam do wniosku ze to zbyt dużęj ilsoci fanty wypitaj przez mame. fante odstawialm (tzn pije w małych ilosciach, nie litr na dzień) i maly przysatal żygac. ale czasami faktycznie jak haftnie, to chyba wszystko co ma w żółądku.
aha!ja po jedzeiniu kąde go na poduszce na jakies 15 min, tak ze jest on prawie w pozycji siedzącej (plecki ma w linii prostej)

Ewa, a moze spróbuj dac mu palca do buzi. swój mały palec, z krótko obcietym paznokciem - paznokciem do dołu. dzieciaczki palca ssą tak jak cyca, a nie jak smoczka. i wkładaj dosc głęboko, tzn tak zeby to drugie zgiecie było objete wargami. tak robią w poradnaich laktacyjnych.
u nas nie ma takiego problemu. jest cyc,butelka, smozek. i co dziwne - u nas jest odwrotnie - Filip butelke ssie tak jak cyca.

Ewa mi powiedziano by kazde karmienie zaczynac od cyca, bez względu na to czy z cyca się naje czy będzie pił z butli.CZyli zawsze go do cyca przystawiac. Wiem że to jest trudne, bo Roch (na początku naszych starań o cyca) wrzeszczał straszliwie. Radzono mi tez nie dawanie butli tylko cyca a jak mały zgłodnieje to się przyssie:szok: , ale to mi się wydawało okrutne i tak nie zrobiłam. Pomogła nam poradnai laktacyjnia:tak:

A moja Julia to znów niechce do ust butelki wziąść :no: ile ja się musze nagimnastykować żeby jej pić czasem dać:szok: :-)

reklama
ewa poszukaj bo gdzies na tym watku wrzucilam link pt'' sonda po palcu'' czyli jak nauczyc ssac dzievcko z piersi

Do góry