reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

Kurcze dziewczyny moja Julcia od kilku dni wogle nierobi kupki,pomagam jej wieczorkiem termometrem i wtedy robi ale bardzo rzadką i zieloną:-( I Boje się że to coś złego, niepłacze czyli brzuszek ją nieboli :no: A karmie ją tylko cycuszkiem,niemogłam zjeść nic co by jej zaszkodziło:no: Boje się że nierobi kupki:-( Całe szczęście w czwartek idziemy do lekarza na szczepienie któego pewnie niedostanie bo leciutki katarek ma:sick: Co ja się z tymi moimi dziewczynkami mam:sick:

reklama
wlasnie chcialam o to samo spytac.konkretnie chodzi mi o to czy wasze skarby usypiaja same np.w lozeczku czy musicie je kolysac na rekach,i jak wyglada u was usypianie wieczorne??
U nas niestety na rączkach :sick: nie da rady w łóżeczku, bo mała strasznie sie wtedy drze i Ola przez to nie może zasnąć. Mam nadzieję, że jak troszkę podrośnie znajdziemy inny sposób.

załamałam dłonie ... Jeremi prze dwie godziny ziewa ale spanie mu nie w głowie :no:

Napiszcie cioteczki jak uypiacie swoje skarby, może cos ściągnę :tak:

Julcia w dzień usypia w łóżeczku sama przy pozytywce, mam taką żabkę z pozytywką i jej ciągle ją naciągam i zasypia, czasem musze ją troszkę pobujać na rączkach ale ostatnio to rzakość

u nas z zasypianiem bywa baardzo róznie. najczesciej przy cycku usypia, przy przenoszeniu do łóżeczka mała pobudka, wiec daje na troche smoka i śpi.

w dzień czesto śpi na rękach u mnie, ale jak dobrze sie naje, to śpi w łóżeczku.
wieczorem po nakarmieniu kłąde go do łóżeczka, on gada sobie, stęka, macha konczynami i w koncu usypia (po jakis 30 minutach). na noc staram się nie dawac smoczka.
ale jak płacze w łóżeczu, to bierzemy go na chwile na rece az sie uspokoi i znowu do łóżeczka. o n juz sie chyab nauczył ze tam śpi.
w rogu łóżeczka stoi i jego ulubiona maskotka krowa, na którą patrzy przed uśnięciem.
a jak sie mocno wierci, to kłade go na brzuszek i usypia w przciągu 3 min:tak:

Wieczorne usypianie jest najprostsze ..... kąpiel, cyc i spi, gorzej u mnie za dnia ... już zaciągam roletę by imitować wieczór, ale nie zawsze się sprawdza, Za dnia usypiam głównie kołysząc na rączkach - brzuszek w brzuszek, jak zaczyna zasypiać to odkładam do łóżeczka, ale czasem się budzi i zaczynam od nowa :baffled:

Xmama ..... Jeremi też chyba ma katarek. a jutro miało być szczypienie :wściekła/y:
A może przezten katarek tak kiepsko śpi :dry: :confused:

fajnie macie dziewczyny, że wasze dzieci lubia smoczki. Moja królewna jak dostaje smoczka to wykrzywia sie jakby miała żabę w buzi i wyluwa. Jedyny smoczek który jej się podoba to cycek mamy. Przykichane, bo często nie jest głodna, ale chc sobie possać i tak zasypia. Smoczek napewno by pomógł...

Wieczorne usypianie jest najprostsze ..... kąpiel, cyc i spi, gorzej u mnie za dnia ... już zaciągam roletę by imitować wieczór, ale nie zawsze się sprawdza, Za dnia usypiam głównie kołysząc na rączkach - brzuszek w brzuszek, jak zaczyna zasypiać to odkładam do łóżeczka, ale czasem się budzi i zaczynam od nowa :baffled:

Xmama ..... Jeremi też chyba ma katarek. a jutro miało być szczypienie :wściekła/y:
A może przezten katarek tak kiepsko śpi :dry: :confused:
to u mnie odwrotnie,za dnia mala spi jak susel,troche ponosze na raczkach i do lozeczka,jak sie obudzi to tez od nowa zaczynam,natomiast wieczorem cyrk na kolkach nie chce zasnac na rekach w lozeczku przy pozytywce ze smoczkiem czy bez nie ma roznicy mecze sie z nia do nocy az pada

chcialabym tez kapac ja i karmic potem i do lozeczka ale czasem sie nie da bo mala je o roznych porach czasem co 2,5 czasem co 3 godz i w rezultacie kiedy kapiel przypada na 19-20 mala jest juz o 18 glodna i musze ja nakarmic i potem niestety jedzonka po kapieli sie przeciaga
a wy kapiecie na glodniaka czy zdarza wam soie po cycu??

u mnie to jest bardzo roznie, Michalek robi kupke w kazda pieluche (pieluche zmieniam co dwie godziny, czasami czesciej - chyba zbankrutuje!!), a cod o zasypiania, w dzien jest kiepsko, nie chce spac, przysnie przy cycu i przestanie jesc , ja mysle ze juz nie chce i go odkladam do lozeczka a on za 15 minut ryk i znowu cyc, jak juz nie chce jesc to sie rozglada, przy karuzeli polezy gora 5 minut (fuck!!) no i znowu ryk bo pierdy ida :-( te pierdy to nasza udreka :-( maly zasypia w koncu kolo 13 chyab troche ze zmeczenia, potem budzi soe gdzies tak po niecalej godzince i do nocy juz ciezko go uspic, mu chyba wystarczaja te 15 minutowe przysypiania przy cycu co powoduje ze sie nie najada, nota bede on caly dzien nie spi tak pozadnie a ja caly dzien z cyckiem latam i nic zrobic nie moge, a nie potrafie go naklonic by w jednej porcji zjadl wiecej :-( jesli chodzi o wieczorne zasypianie to kolo 20 kapiel, przed kapiela cyc, potem okolo 30 minut przerwy no i ta kapiel, potem cycek, marudzenie, przysypianie na max pol godizny no i znowu cycek, przebieranie itd, w koncu jakos tak sam usypia glownie na rekach okolo 23 i pierwsza pobudke ma o 3 w nocy.... tak czy siak reasumujac, w dzien nie spi, nic go nie uspi (nie liczac tych 15 minutowek), bujamy go na rekach az stanie sie senny i odkladamy do lozeczka, czasami sam juz zasnie w lozeczku a czasami wymaga bujania dluzszego, pozytywka sie nie sprawdza niestety, a taka fajna karuzelke mu kupilam ;-)

reklama
U mnie najlatwiej z usypianiem po kapieli (a karmie zawsze przed) zazwyczaj po kapieli lezy w luzeczku jakies 30-40 minut i albo usypia i juz spi albo po pol godzince snu budzi sie na jedzenie i potem spi. W dzien czasem nijak jej uspic nie moge nic nie pomaga, ale w wiekszosci wypadkow wystarczy wziasc ja na rece jak placze i za ktoryms razem po odlozeniu do lueczka usypia. Czasem tez musze poprostu przy lueczku posiedziec, a wnocy smoczek ratuje mi zycie :D poprostu po karmieniu od razu smoka do buzi i nawet sie czasem nie orientuje :p

UWAGA UWAGA KOLYSANKI i nie tylko!!!!

Badongo free file hosting and image hosting
Kołysanki w wykonaniu Magdy Umer i Grzegorza Turnau'a

01 - Pora Dobrej Nocy
02 - Spij Kochanie
03 - Idzie Niebo Ciemna Noca
04 - Bajka Iskierki
05 - Zlotowlosa Krolewna
06 - Juz Gwiazdy Lsnia
07 - Kolysanka Dla Okruszka
08 - Ach Spijcie Moje Dzieci
09 - Siwa Chmurka
10 - Senna Piosenka
11 - Dorotka
12 - Kolysanki Utulanki
13 - Wrozki
14 - Sloneczko Juz Gasi Zloty Blask
15 - Aaa Kotki Dwa
16 - W Muszelkach Twoich Dloni

Send big files the easy way with sendspace. Files too large for email attachments? No problem!
Ładnie zaaranżowane tradycyjne piosenki dla dzieci w wykonaniu Ewy Lorskiej i Marka Kisielińskiego. POLECAM!

01 - Już Księżyc Zgasł
02 - Iskiereczka
03 - Idzie Niebo Ciemn a Nocą
04 - Śpij, Dziecinko
05 - Kołysanka
06 - Złoty Jeż
07 - Ach, Śpij, Kochanie
08 - Kotek
09 - Śniegulinki
10 - Kołysanka (Małe Dzieci)
11 - Wieczorem
12 - Bajeczki Śpią
13 - Kołysanka-Pacierz
14 - Kiedy Byłem Maleńki
15 - Kołysanka Morska
16 - Dobranoc
17 - Śpij, Siostrzycko
18 - A... A... Aaa
19 - Kołysanka Dla Braciszka
20 - Panie Janie

Badongo free file hosting and image hosting
Banaszak, Zaorski, Zaucha... - Piosenki Krasnoludków (2001)

01. Gdzie zielone drzemią knieje
02. Jestem Wielki Król Pyszałek
03. Dwa zajączki
04. Jakem chytry lis
05. Hop hop!
06. Dzięcioł i wiewióra
07. Zuchowa drużyna
08. Czerwona czapeczka
09. Stara sowa
10. Wesoludkie krasnoludki
11. W Karzełkowie
12. Susza, susza zła