reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

No więc je przewaznie o tych samych godzinach, w dzień jest grzeczny i nie płacze, śpi ze mną w pokoju, a jak sie budzi w nocy to za którymś razem daje mu butle i mysle ze juz bedzie spał a on za godzine znowu sie budzi a zasypia sam po długich meczarniach. Mam dosyć tego koszmaru:-:)-(

reklama
Maritko kochana - miałam podobnie, w nocy co godzinę jak kukułka - ja to połączyłam jednak z ząbkami, bo też myślałam, że już zwariuję. Teraz jest od kilku DNI!! lepiej to znaczy zasypia koło 20-ej budzi się o 23, 1, 3, którejś tam między czasie ze 2 razy jeszcze i od 6,30 lub 7 Dzień Dobry i jest już wyspana na jakieś 3 godzinki... zwariować idzie - ale trzeba wytrzymać... my też będziemy niedługo może przesypiały całe noce - jak dzieciaczki zaczną spać po ludzki! :zawstydzona/y: tego sobie, TObie i wszsytkim niewyspanym życzę. buźka. trzymaj się.
u nas bardzo podobnie i to od kilku miesiecy. Od jakiegos czasu spi juz tylko raz dziennie, ale za to dosc dlugo bo ok 2 - 2,5 godzinki klo poludnia. Julka od kilku dni spi w nocy jak na nia spi bardzo ladnie bo budzi sie tylko raz, dostaje butle i spi dalej. Wsatje rano ok godz 7, czasami troche wczesniej lub troche pozniej. Mam nadzieje, ze nie bedzie juz gorzej, a tylko lepiej. dziewczyny moze idzie ku lepszemu, obysmy sie jeszcze kiedys wyspaly:-)

Załączniki

• jula 013.jpg
    jula 013.jpg
    143,8 KB · Wyświetleń: 20
jeśli na moje wysypianie miałby wpływ tylko mój syncio i jego zasypianie to byłabym wyspana,że ho ho :-D nawet teraz kiedy ząbkuje i dziąsełka dokuczają nie jest źle.;-)
W okresie bezząbkowania wygląda to tak:
idzie spać koło20 i śpi do 6 a czasami później, gdy dostaje mleczko i zasypia dalej i śpi do 8, 8:30 lub nawet i dłużej.

jeśli chodzi o dzień to ma 2-3 drzemki ( dość krótkie).

marita ja myślę,że on nie jest głodny skoro się wybudza i po godzinie od dania butli.
I uważam,że jeżeli tak co godzine będziesz go dokarmiać :confused: to mnie się wydaje to go właśnie dodatkowo wybudza, bo butla może go uspokajać. I on woła po ten uspkajacz;-)

u nas spanie się poprawiło, gdy Rochu zaczął zasypiać samodzielnie ( mówię dobranoc, buziak i wychodzę z pokoju) i zaczął mieszkać sam w pokoju. butli w nocy nie dostaje od kilku miesięcy. Jako uspokajacz synek ma smoczek (nadal).

ważny jest rytuał, szczególnie wieczoram. kąiel o tej samej porze (plus/minus do pół godz), jedzonko, i spanie. ja robię jak kasiulka, nakrmie go , daje jeszcze popic, wtykam smoczka, przytulam, całuję, zycze spokojenj nocki i móię "do zobaczenia rano". kłade do łóżeczka, gasze swiatło, zamykam drzwi. i usypia sam. później tylko go nakrywam i ze dwa razy ukąłdam go w normalnej pozycji (ale to dopóki sama nie ide spac). w nocy jak zaczyna płakac, to nei zrywam sie od razu. i przewaznei po kilku sekundach sam dalej śpi. chyba ze nogi mu sie miedzy szczebelkami zaklinują, to trzeba uwolnic. jesl w nocy tez nie daję, jak coś to wode do picia. spi od 22 do 8 rano, czasami do 9.
w dzień ma stałe pory spania i jedzenia. i spacerów.
aha. nie daję mu jesc od razu jak wstanie. kolację dostaje przed 22, a śniadanie po 9:30-10.
i przed spaniem nocyn dobrze wietrzę pokój
śpi sam w pokoju. i usypia bez towarzystwa. jak zabkowął to też nie było problemów, spał jak zawsze.

Proszę doradźcie mi coś. Mała dzis od rana ma 'szklane' oczy. Ładnie sie bawi, nie ma goraczki,oczka sa jakby mniejsze ale najgorsze jest to ze ma dość mocno zaczerwienione kąciki oczu a zwłaszcza zew. Co to moze być?? Czyzby zapalenie spojówek??:wściekła/y::wściekła/y: Niewiem czy dzwoic do lekarza po porade czy są moze jakies domowe sposoby. Doradźcie mi coś, prosze!!!!

Agnieszka Szklane oczka u dzieci z reguły zwiastują chorobę. Obserwuj ją dziś przez cały czas, bo temperatura dopiero może się pojawić tak jak inne objawy. A zapalenie spojówek to wiem, że objawia się ropką zastygłą na rzęsach. I samemu lepiej nie kombinować tylko trzeba wówczas udać się do okulisty, bo można jeszcze zaszkodzić.

Witek w sumie ładnie śpi, ale od kilku dni budzi się znowu w nocy. Wyszedł mu jeden ząbek (dolna dwójeczka), ale widać też, że idzie górna trójka czyli oczny ząb. I to niestety wywołuje u niego biegunki, stan podgorączkowy i ogólnie można Witka określić marudą i płaczkiem :-( Ale ponoć te zęby są najgorsze, więc muszę to przetrwać. A na dodatek dziś cały czas piździ i leje :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Pogoda jest do duszy już od ładnych paru dni i nawet nie ma jak wyjść na spacer :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Mogłoby przymrozić i byłby spokój :tak:

hej ...
witam
powiedzcie mi prosze co mam zrobic?
mój Bartus je mi w nocy co około 3 godz. 150 ml
już nie mam siły
lekarz kazał mi mu dawac obfita kolacje-tylko jest jeden problem
mój synus je jak ptaszek(malutko)
:baffled: doradzcie....
glitterfy071301546D31.gif

hej ...
witam
powiedzcie mi prosze co mam zrobic?
mój Bartus je mi w nocy co około 3 godz. 150 ml
już nie mam siły
lekarz kazał mi mu dawac obfita kolacje-tylko jest jeden problem
mój synus je jak ptaszek(malutko)
:baffled: doradzcie....
glitterfy071301546D31.gif

Ja najpierw sprawdziłabym jaki ma rozkład posiłków w czasie dnia.( Roszko wcześniejszy posiłek- niekolację ma powiedzmy w okolicach 16-17; a kolacja- kaszka około 20 po kąpieli)
I spróbowałabym ograniczaćnocne karmienie, bo mam wrażenie,że jak się idzie takim cyklem to po prostu dziecko sobie utrwala jedzenie w nocy, Spróbowałabym podawać w nocy wodę zamiast kaszki czy mleka.

reklama
Popieram to co napisała Kasiulka :tak: Jak dziecko je co trzy godziny to przede wszystkim organizm mu się do tego przyzwyczaił i będzie wołał o jedzenie. Może spróbuj ograniczyć mu popołudniowe jedzenie, przygłodź go trochę, to może wtedy wieczorem zje więcej.

Agnieszka22 I jak się ma twoja córcia? Nadal ma szklane oczka?

Do góry