reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

Aph widocznie Robert lubi się kąpać :-D Skoro tak lubi leżeć na brzuszku, to może zaraz po wyciągnięciu z wody kładź go na ręcznik od razu na brzuszek :baffled: Może to na niego podziała :baffled:

Karlam jak ja karmiłam jeszcze piersią, to za każdym razem robiłam sobie masaż, by lepiej mleko leciało. Robisz na piersi małe kółeczka ręką, tak do okoła. To pomaga też jak masz gdzieś któreś z kanalików mlekowych przyblokowane. Położna mówił mi też, że można trochę mleka z piersi wycisnąć, by dziecię się nie stresowało, że musi mocno ciągnąć zanim mu coś wyleci. Jak uczyłam młodego ssać pierś to zawsze miałam pod ręką małą strzykawkę z porcją glukozy. Jak Witek marudził i nie chciał chwytać piersi, to po włożeniu mu brodawki do buzi wstrzykiwałam mu trochę tej glukozy po mojej brodawce. Zawsze skutkowało :tak: Zaraz zaczynał ssać pierś. Spróbuj w taki sposób nakłonić synka do picia z tej lewej piersi, może na niego podziała. Powodzenia życzę :tak:

reklama
Aph ... łeee dwie minuty płaczu to zaden problem, jak się troche zmęczy to lepiej zasnie ;-) :-)

Karlam ... Łapiesz cyca w dwie łapki i jedną kręcisz kółeczka w kierunku sutka, a potem drugą. Cyc się rozgrzewa i kanaliki mlekowe się rozszerzają i łatwiej płynie. Przed masażem możesz i tak potraktowac cycuchy ciepłą wodą. Może własnie ten lewy potrzebuje specjalnych praktyk, by lepiej z niego leciało mleczko. Jak Michaś bedzie ssał częściej lewą pierś to i w prawej się więcej tłustego mleczka nazbiera

Ach te dzieciaczki ... ileż to na nich jest sposobów :-D

a ja znów mam jakieś miękkie cyce ... :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: Jeremi to najchętniej zjadałby obydwa na raz :zawstydzona/y:
Już raz tak kiedyś miałam, ale wtedy Jeremi zbyt często chciał jeść i pewnie nie zdążyły się napełnić, a teraz tak często nie je, ale mam takie flaczki :zawstydzona/y: buuuuuuu :sick:

hahaha 2 minuty to nic??? Jasne, tylko, ze moje dziecko ma taki glos, ze chyba sasiedzi na parterze (mieszkamy na 2 pietrze) tez Go slysza. A poza tym, On mi sie przy tym placzu zaczyna ostatnio zanosic. :no:

Musze sprobowac z tym kladzeniem od razu na brzuszek. moze to cos da, bo juz innych sposobow to chyba niema, jak tylko przeczekac. :baffled:

dzieki dziewczyny za rady co do karmienia :-) wykapowalam ze maly szybkosc wyplywu pokarmu jednak totaj nie ma wplywu na karmienie bo dzisiaj wzielam cycka w reke i nacisnelam lekko i tak mi siknelo ze mialam cale czolo mokre :-) :-D ale masazu napewno sprobuje :-) glukozy nie mam niestety :-( aha problem jest w tym ze maly po kilku lykach zasypia i ciezko go dobudzic lagodnymi sposobami, jedna lekarka poradzila lapac gp za nosek (zatykac) ale nie mam serca tego robic :-( no nic musze go jakos budzic....

MariaOla ja tez mam miekkie piersi ale zawsze z nich leci :-) mysle ze teraz sie wszystko unormowalo i mleczka jest tak akurat, organizm sobie wyregulowal i nawaly powodujace nabrzmiale piersi juz sa niepotzrebne :-)

a tak na marginesie to martwie sie ze jak skoncze karmic to jak ktos mi zerknie na dekold to zobaczy pepek :-(

aha a propos pepka, po ciazy zrobil mi sie taki czarny w srodku i wyglada jakby byl brudny :-( nie wiem co z tym zrobic :-(

reklama
Karlam ... spróbuj spacerek po plecach lub kręcenie kółek po dłoni ... pokażę ci w poniedziałek

Marita... Jeremi też miał taką czerwoną drobną wysypeczke na brzuszku i nóżkach i za radą Skakanki kupiłam Linomag Olejek do kąpieli, po którym nie trzeba stosować Oliwki. Już jest znaczna poprawa i chyba u nas to oliwka uczulała

Do góry