reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

reklama
Elu niestety nawet butla nie dziala. :no: Tak sie wydziera, ze nawet nie zauwaza, ze ma smoczek w buzi. :-(
No ale mam nadzieje, ze niedlugo sie uspokoi. Juz i tak jest lepiej niz na samym poczatku. :tak:

Aph a kąpiecie go na glodniaka czy jak? My dawno temu doszliśmy do wniosku, że najlepiej kąpać młodego ok. godziny przed karmieniem - by nie był jeszcze głodny, ale też nie za bardzo objedzony. To podziałało - przestał ryczeć, a kąpiel to dla niego świetna relaksacja. Czasem marudzi jak go tata wyciąga, ale zaraz przy osuszaniu Maciej stara się zwrócić na siebie jego uwagę i obi do niego śmieszne minki lub mu śpiewa :-D:laugh2: Próbowaliście coś takiego?

Xmamuska ... u mnie z tą herbatką podobnie ... nawet jak już zassa butlę to bokiem wypuszcza :sick:

Karlam ... na twój problem wyczytałam w książce takie rady :
1. może mleczko za wolno leci i dziecko bardzo się męczy przy ssaniu - mozna ogrzać pierś przed karmieniem np. cieplą wodą lub rozmasować (jak przed odciąganiem) - jest szansa, że zje więcej i na dłużej starczy
2. jesli chce jesć częście niż dwie godziny to w tym czasie powinno podawać się tę samą pierś, by zjadł więcej tłustego mleczka - co tez powinno go na dłużej zaspokoić
3. można w między czasie "oszukiwać" herbatką lub glukozą

Aph ... Jeremi podobnie reaguje po wyciągnięciu z wanny, przyczyną najprawdopodobniej jest głód, gdyż ciepła kąpiel pobudza apetyt. Ja podaję Jeremiemu pierś na godzinkę lub pół przed kąpielą. Nie wiem jak to można zastosować do butelkowego dzieciaczka, ale pewnie Monika dobrze ci radzi

Kapiemy Go albo godzine po karmieniu, albo tak z godzinke przed. Wiec to raczej nie o to chodzi.
Co do minek, to robilam juz wszystko. On sie poprostu wydziera, ma zamkniete oczy, zacisniete piastki i sie wscieka. Doslownie, bo to inaczej juz nie idzie powiedziec. :baffled:

dziewczyny, dzis dałam mojemu dziecku moje zamrożone mleko. mleko odciągniete w nawale, czyli w tych pierwszych dniach. matko jakie ono wstretne,chciałąm spróbowac czy temp dobra i umoczyłam usta. myslalam ze żygne, ale młody wypił. krzywił sie troche na początku, ale wypił.:baffled:
mąz zaraz po porodzie jak spróbowal, to tez mówił ze niesmaczne, teraz mówi ze słodkie;-) :zawstydzona/y: :laugh2:

MariaOla:

ad1. jak sie orbi ten masaz piersi?
ad2. zawszepodaja te sama piers dopuki nie poczuje ze juz niewiele w niej z tym ze mam problem taki ze maly niebardzo chce jesc z lewej piersi, glownie ciagnie prawa i moze dlatego sie nie najada :-( nie rozumiem jego niecheci do lewego cycuszk a:-(

ad3. zdarze mi sie podawac mu herbatke ale wolalabym zeby sie najadal mleczkiem :-(

Rochu najbardziej lubi
1 lezeć na przewijaku i2.kapiel.
Ostatnio to po prostu wkładam go do wanny, on sie pluska ile wlezie, kiedy woda zaczyna stygnąć to go szybko myje i wyciagam...
i wtedy zazwyczaj jest wrzask:-(
po prostu kocha wodę:tak:
płacze dośc długo, aż go ubiorę poprzytulam i dam jeść.

reklama
Robert sie uspokaja po jakiejs minucie, dwoch. :baffled: A pozniej sie cieszy, bo klade Go najpierw na brzuch, zeby plecy posmarowac oliwka. :-)

Do góry