reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

OPIEKA NAD DZIDZIA

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Idzia, nie wiem jak u Ciebie, ale u nas te ostatnie dwa dni to były nie do wytrzymania - nie było wiatru..............upał niesamowity, a jak nawet był wiatr to cieplutki. Borys jak jest w wózku to leży w gondolce (tam tym bardziej nie wieje), jak w samochodzie to do fotelika po bokach głowy wkładam dwie zrolowane pieluszki (już to go grzeje).
Spędziłam trochę czasu za granicą i tam podobało mi się to, że dzieci się nie przegrzewa (karczek ma być ciepły, a nie gorący i spocony).

reklama
A Karolinka dziś była ubrana w body z krótkim rękawkiem ze spódniczką (te czerwono białe które prezentowałysmy w galerii) i skarpetki, czapeczkę miała tylko wtedy jak wyjmowałam ją z wózka.Jutro też ją chyba tak ubiorę. Byliśmy długo na dworze i po południu jak zrobiło się chłoniej to ją przebrałam w kaftanik i śpioszki.
Hatorska - karmisz piersią?

Hatorska - popieram żeby nie przegrzewać dzieci!!! Wczoraj tez było dość ciepło a widziałam jedno dziecko ubrane w sweterek i jeszcze przykryte kocem. Zgroza! Biedne dziecko, płakało domyślam się czemu ::) najchętniej ubrałabym tak tych rodziców ciekawe co by powiedzieli.

u nas wiatr troche zawiewa momentami ... ale mam nadzieje ze jutro bedzie rownie cieplo :)

Właśnie, to samo pytanie sobie zadaję czasem. Jak ubrac małego? Body z krótkim rękawkiem i cienkie śpioszki, jak nie bedzie wiaterku to ubiore mu krótkie spodenki. Ja też uważam, ze nie mozna przegrzewać a wrecz trzeba dzieci hartować (W trorbie zawsze coś cieplejszego w razie by się oziębiło jak gdzies jedziemy na dlużej). Kupiliśmy taką duzą torbe z TOP SECRET-u do ekwipunku dzidziulkowego.A jest wypchana po brzegi:) pampersy,ciuszki, zabawki, kosmetyki, to jest dziecko a przez cały dzień to moze sie dużo wydarzyć:)

Moja mała właśnie śpi sobie na dworku, ma na sobie body bez rękawka i cienki bawełniany pajacyk, jako, że śpi przykryta jest kocykiem, ale nie kocem ;)

Tia, też jestem za nie przegrzewaniem dzieciaczków. Ale wytłumaczcie to mojej Teściowej, grrr. Jak zostawiłam Misia w body na przewijaku to rzuciła tekstem: "szybko, ubieraj, bo zmarznie". Rzeczywiście przy 23 stopniach dzieciak może przemarznąć ;) I nie wytłumaczysz tego. Ona traktuje mnie w związku z tym jak wyrodną matkę, która wyziębia swoje dziecko ;)
W związku z tym Mały własnie leży sobie w samym krótkim body i jest baaaardzo szczęśliwy, hehe.

Iza1 - karmię piersią :) W dzień co 2-3 godziny, w nocy co 4-6 godziny.
W szkole rodzenia mówiono nam, żeby w upał przystawiać do piersi na chwilę żeby dziecko się napiło (na początku mleko jest "wodniste", po chwili leci bardziej "treściwe"). Ciężko się do tego dostosować, ponieważ nie łatwo byłoby wytłumaczyć Borysowi że teraz to ma cycusia na 2-3 min, bo ma się tylko napić a nie podjeść.Skoro mi się chce pić (większą część dnia spędzamy na dworze, dużo też jeździmy), to małemu także. Przez to, że daję mu wodę Borys nie pije mniej mleka. Pije tyle samo - też około 10 min. w trakcie jednego posiedzenia. W ciągu dnia ( a eksperymentuję z tą wodą od wczoraj) wypił 125 ml wody - po jakieś 25ml przed posiłkiem i parę razy pomiędzy.
Nie konsultowałam tego z lekarzem bo wydaje mi się że nie trzeba. Mama mi mówiłą, że ona też dawała nam przegotowaną wodę (ale kranówkę :) ). Wydaje mi się, że teraz kiedy Borys ma 9 tygodni jeszcze nie muszę dawać mu herbatek (słodzonych zresztą). Nigdy nie dopajałam go niczym innym, raz tylko w szpitalu jak miał żółtaczkę przez 24h był odstawiony od piersi.
A tak na przyszłość to fajnie gdyby był przyzwyczajony, że to mineralką można ugasić pragnienie.

Tia, Matiego też ucze pić herbatkę, nawet mu smakuje. Ale to raczej ze względu na upały a nie zeby go oszukiwać z jedzeniem.
Mati uwielbia spac na powietrzu, ma ku temu okazję u dziadków na wsi i u cioci bo mają domek z ogrodem, a tak na co dzien to śpi w czasie spacerków, mamy w pobliżu park i tereny nad Wisłą wiec też jest gdzie spacerować:)

W niedzielę bylismy na komunii u chześniaczki i całą imprezęprawie przespał na dworze, tylko budził się na amciu:)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry