reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opadanie powieki

Hej Dziewczyny,
Juz jesteśmy po, wszystko odbyło sie wczoraj w Kobylnikach, operował dr Stępiewski. Poszło gładko, Mała była bardzo grzeczna, obeszło się bez płaczu, grzecznie zasnęła a jak ją oddali po 50 min operacji to nadal spała i tak az do rana. Rano wstała strasznie głodna i tak zajęta jedzeniem że nawet opatrunek na pół twarzy jej nie przeszkadzał, o 9.00 zdjecie opatrunku no i zobaczyliśmy oczko. Nadal jest nierówno ale widac źrenicę, podobno jak obrzęk zejdzie powinno być lepiej ale na ostateczny efekt przyjdzie jeszcze poczekać. Ania Ty wiesz lepiej bo juz to przechodziłas ;) Jezeli będzie konieczność dalszej korekcji to juz inna metodą bo teraz było sktócenie ścięgna mięśnia dzwigacza powieki az o 2 cm, podobno to górna granica dopuszczalna. Jak śpi to oczko się nie domyka i to sporo bo jakieś 3-4 mm, mamy nakładac masć a w dzień krople. za dwa tygodnie zdjecie szwów i kontrola okulistyczna,
pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wsparcie

reklama
jej jak mnie długoooo tu nie bylo sama nie wiem czemu :(

po 1 witam wszystkie mamy :) nowe i dzieciaczki coc lepiej by was tu nie bylo !!!

U nas tak w skrocie :) boje sie 1 wrzesnia bo idziemy do przedszkola, w zlobku prywatnym wiadomo pirsze byly pytania a pozniej akceptacja a tutaj ! kto to wie !!

Odpuscilam lekarzy poza moimi ulubiencami a mianowicie- cce wykonac jej rezonans magnetyczny w tym roku- to nie pilne , i wyciac naszego guzka bo zaczyna mi mowic ze ja boli oczko !!!! i teraz to mnie martwi

Ciut sie u nas znow cofnelo !

Nadal szukam laryngologicznie bo uwazam ze caly sekret tkwi w laryngologii , nadal nie szczepie jej i efekt moje dziecko nie choruje nawet na karat od 1,5 roku mimo zlobka i starszej ktora przedszkole codziennie zaliczała

co wiecej .... zycze wszystkim wytrwalosci !

odezwiemy sie po alegrologu :)

Byliśmy u prof. Prosta. Młody wzrok ma dobry - badał go długo, na rózne sposoby, wady żadnej nie ma.
Co do powieki, to zaleca się czekanie do 5-go roku życia, bo do tego czasu może się poprawić samo. Wykonuje on zabiegi - operacja 2700+900 zł anestezjolog, więc nie tanio:/ Ale zdecydowanie bardziej skłaniam się ku niemu, aniżeli prof Stępniewskiemu.
Mówił również, że przez jakieś pół roku po operacji oczko nie bedzie się domykać. Trzeba wtedy smarować jakąś maścią, aby oko sie nie wysuszało.
Prof. Prost jest okulistą i wykonuje też zabiegi na oczy. Jakoś bardziej mu ufam, aniżeli chirurgowi plastykowi.

Ostatnia edycja:
wiecie co byłam w Kobylnikach zostawiłam skierowanie za dobry rok będzie zabieg chyba że sie zdecyduje prywatnie to wcześniej już się boje jak chcecie możecie pisać na GG 36905553

cześć dziewczyny!!

krupka - byłam ciekawa jakkie wrażnie zrobi na was prof. Prost, ale widzę, że pozytywne. Klaudia ma u niego wizytę 4sierpnia i zobaczymy jaką decyzję podejmie.
Wcześniej "konsultowałam' Klaudię przez internet (wysłałam zdjęcia, filmik oraz "historię choroby") z prof. Kobusem i dr Wójcikiem, ale oni napisali mi, że czekają na decyzję o czasie i sposobie operacji od okulisty. A faktycznie porf. Prost podchodzi do problemu zarówno jako okulista, jak i chirurg. Jednak chyba żadnej z nas nie uśmiecha się objeżdżanie całej Polski od lekarza do lekarza, komuś trzeba po prostu zaufać.
ps. podczas urlopu spotkałam na plaży fizjoterapeutkę z warszawy i mówiła o rehabilitacji powieczki, to jests elektrostymulacji punktowej nerwu okoruchowego. My od lutego robiliśmy 2 tygodnie w miesiącu, a radziła zeby robić nieprzerwanie, "ile się da', że nerw jest pobudzany a przez to mięsień i nie ma lepszego sposobu.
generalnie wydaje się nam, że szpara się zwiększyła...nie wiem czy przez rehabilitację czy być może, że po prostu rośnie?!?!
super, że następna z nas ma zabieg już za sobą!!!

Co do powieki, to zaleca się czekanie do 5-go roku życia, bo do tego czasu może się poprawić samo. Wykonuje on zabiegi - operacja 2700+900 zł anestezjolog, więc nie tanio:/ Ale zdecydowanie bardziej skłaniam się ku niemu, aniżeli prof Stępniewskiemu.
Mówił również, że przez jakieś pół roku po operacji oczko nie bedzie się domykać. Trzeba wtedy smarować jakąś maścią, aby oko sie nie wysuszało.
Prof. Prost jest okulistą i wykonuje też zabiegi na oczy. Jakoś bardziej mu ufam, aniżeli chirurgowi plastykowi.

Mam kontakt z mamą dziewczynki która była operowana w wieku 6 lat, nic sie nie cofnęło, w literaturze też nie znalazłam danych o ptozach które się cofnęły więc jeśli Prost podał Ci jakieś przykłady (konkretne przypadki) to proszę napisz szerzej o tym. Jeśli źrenica jest odsłonięta to można czekać i im później tym lepiej natomiast jeśli źrenica zasłonięta to należy zabieg wykonać wcześniej gdyż inaczej dziecko będzie miało wadę wzroku lub nawet utraci wzrok ponieważ nie rozwija się kora wzrokowa w mózgu (brak impulsów z oka) i tego się juz później nie da naprawić.
Jeśli chodzi o niedomykanie to u mojej córeczki podczas snu oczko jest uchylone i to sporo bo na ok pól centymerta, podobno w ciągu dwóch lat ma się to poprawić, we wtorek jadę z nią na zdjęcie szwów to dopytam dokładniej, no i póki co "naprawione oczko " mało mruga i nie wiem czy to też minie.
pozdrawiam

Ależ oczywiście, ze jesli źrenica jest zasłonięta, to należy operować od razu:) To każdy okulista mówi.
U nas jednak źrenica nie jest zasłonięta, a wzrok dobry, wiec sprawa zabiegu, to tylko i wyłącznie sprawa wyglądu i ewentualnych kompleksów. U synka moim zdaniem oczko wyglada lepiej niż jeszcze 2 lata temu, ale nie wiem tego na 100% - być moze się przyzwyczaiłam. Trudno mi to ocenić obiektywnie. Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, że się poprawi, prof. mówił zresztą, ze jesli ma 4,5 prawie to już marne na to szanse. Co do literatury, to mi w ogóle cięzko cokolwiek znaleźć o ptozie:/

No ale powiedz kto ma większą wiedzę o ptozie - okulista czy chirurg plastyk? Ten drugi z tego co wiem sam nie decyduje kiedy i czy zabieg wykonać - czeka na opinię okulisty prawda? ;)
Jak się ma z kolei 2w1 czyli okulistę-chiruga, to po co się rozdrabniać?;-)

Pamiętajcie, że każdy z przypadków naszych dzieci jest inny - inna jest przyczyna, inny jest stopien opadania powieki, więc leczenie jest również inne. Któraś pisała, że dziecku oczko zaczyna uciekać i jest tylko białko, któraś podejrzewa, że ptoza ma podłoże laryngologiczne, więc pewnie w niektorych przypadkach powieczka 'naprawi się sama", innej pomoże rehabilitacja, a w pozostałych konieczna jest operacja. Lekarz też jeżeli prowadzi dziecko od początku to widzi, czy postęp jakiś jest czy nie.
I faktycznie, jeżeli powieczka opada, ale nie przesłania źrenicy to z zabiegiem można zaczekać (to jest kwestia wyglądu), jednak jeżeli nachodzi na źrenicę to każdy lekarz (okulista, czy chirurg plastyk) zadecyduje o operacji.
Literatura jest faktycznie uboga - ja korzystałam nawet z biblioteki uniwerystetu medycznego i tak jak pisała, chyba Gosia, na grupie, dużo informacji znalazłam z anglojęxzycznej medycznej literaturze necie (no ale tu się kłania język angielski).
ale jak napisałam w pierwszym moim poście - nasze forum to niezastąpione źródło wiedzy!!!! ;-)))
ps. elektrostymulację przeprowadzają w przychodniach, klinikach, oddziałach rehabilitacji przy szpitalach albo są to samodzielne przychodnie, Skierowanie od neurologa,a na NFZ bezpłatnie.

reklama
To znowu ja, jesteśmy juz po zdjęciu szwów. Teraz oczko lepiej się domyka podczas snu natomiast mam wrażenie, że zwiększyła sie asymetria gdy otwiera oczy na maksa, oczywiście jest o niebo lepiej niż przed operacją bo żrenica odsłonięta, natomiast różnica miedzy oczami jest znaczna. Oczko po operacji mało mruga i podobno tak juz zostanie!!! ja nie wiedziałm o tym wcześniej, ze tak będzie. Chyba niestety oznacza to konieczność stosowania kropli nawilżających juz zawsze. Myślę że to ważna informacja dla tych , którzy rozważają operację ze względow czysto kosmetycznych.
Dziecko wydaje się bardziej radosne od kiedy widzi bez przeszkód więc na razie nei załuję ;)
pozdrawiam
m

Do góry