reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Okrągły brzuszek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
lidijka ja już od 14 tygodnia czuję ruchy dziecka
ale to dlatego ze to druga ciąża a w drugiej podobno wczesniej sie zaczyna czuc ruchy
a dlatego ze jestem chuda to dawno czuje wystające nogi lub coś innego mojego maluszka
często mam juz dość bo dzidzia mi wcale nie daje spokoju na dłuższą chwile
a juz kopie coraz to mocniej i żebra bolą

reklama
Ja też już od dawna czuję ruchy córci, ale od 2 tygodni dokładnie czuję jak się porusza, wierci, wypycha it... bardzo często lubi się przepychać - a to czasmi jest bolesne, jak się zapiera z jednej strony i pcha z drógiej...
Strasznie lubię czuć jak się wierci albo wypycha pupcię (mam wtedy twardą gulę po jednej albo drógiej stronie brzucha)
O np. teraz rączkami "gmyra" koło główki.. ;D

Ja tez wyraznie czuje jak malutka wypycha jedna strone brzucha - wyraznie wtedy widac inny ksztalt na brzuchu i to miejsce jest bardzo twarde. Poza tym robie jej "puk puk", a ona odpowiada dokladnie w tym samym miejscu i wtedy czuje pod reka (o ile ja przyloze do brzucha) wlasnie raczke czy nozke czy kolanko - trudno wyczuc co, ale to jest cudne uczucie jak tak sie przesuwa pod reka albo w nia uderza. W ogole czesto mozna wymacac calego maluszka gdzie jest a gdzie go nie ma w macicy :) Boskie uczucie!

ja tez ostatnio poczulam po jednej str brzucha taka twarda goreczke - dzidzius chyba zmienial pozycje bo to bylo takie moocne uderzenie az sie wystraszyla i w tekiej pozycji maluch chwile byl a ja glaskalam i wyobrazalam sobie ze glaskam po malenkiej glowce

a czy wy tez tak macie ze najczesciej maluch kopie po jednej i tej samej str
ja najczesciej czuje kopniaki i ruchy po lewej str na bolu troche w dole!!!!
piekne to uczucie

ja pierwsze wypychanie zaobserwowałam już bardzo dawno temu, a czuć było jedynie coś w rodzaju ocierania. Nie czuje kopniaczków dzidzi bardziej coś w rodzaju rozprostowywania nóżek ale to może dlatego, że dzidzia leży główką w dół i często czuje łąchotanie w okolicach pępka mam wrażenie, że to maleńkie łąpki w ruchu :) Dzidzia dość często wypycha różne, części ciałka najczęściej chyba jednak główke :)

jestesmy juz w takiej fazie ciazy ze chyba kazda z nas odczuwa juz ruchy dziecka - tylko kaza z nas inaczej je odbiera;
ja je czuje jako przepychanie sie w brzuszku; czasmi siedze na kanapie i patrze jak moj bebzunek faluje :)
ale kopniaczki tez czuje :)
a tak iedawno martwilysmy sie ze jeszcze nic nie czujemy ;)

Ja czuje od poczatku bardziej kopniaki niz poruszanie sie i w sumie czuje je z roznych stron. Raz na gorze przy zebrach prawie, raz na dole przy kosci lonowej, czasem po bokach calkiem... Wierciuch z tej mojej niuni ;)

Ja od ok 27 tygodnia zamiast kuksańców czuję wypychanie różnych części ciała przez moją niunię. Nawet lepiej bo kopniaki były czasem bolesne a to wiercenie się jest bardzo przyjemne. Wczoraj jak leżałam to w pewnej chwili tak się wierciła że pomiędzy wysokością jednej strony brzucha a drugiej było z 5 cm różnicy. Cudowne są te nasze bobasy. Jeszcze nie ma ich na świecie a już nam dostarczają tyle radości.

Mój mały jest bardzo ruchliwy ciągle się wierci i kopie a odkąd zmienił pozycję na głową do góry bryka jeszcze bardziej :) Lubię te kopniaczki i przepychanie :)
Niestety mój mały jóż teraz daje mamusi w kość,odkąd się odwrócił  w miejscu w którym ma główke przy dłóższym staniu i chodzeniu czuję ból zmuszający do położenia się czy siadania, mam nadzieję że szybko zmieni położenie.

reklama
Niom, też czuję dzidziusia. Od baaardzo dawna. To pewnie dlatego, że mam mały brzusio a dzidziuś jest właściwych rozmiarów ;) Ruchy są zawsze po lewej stronie, czasem jakieś lekkie po prawej stronie. Ogólnie jest fajnie, ale czasami potrafi dać w kość ;) Zawsze czuje, że kładę się już spać i wtedy zaczyna szaleństwa, hihi.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry