reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Okrągły brzuszek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
lidijka ja już od 14 tygodnia czuję ruchy dziecka
ale to dlatego ze to druga ciąża a w drugiej podobno wczesniej sie zaczyna czuc ruchy
a dlatego ze jestem chuda to dawno czuje wystające nogi lub coś innego mojego maluszka
często mam juz dość bo dzidzia mi wcale nie daje spokoju na dłuższą chwile
a juz kopie coraz to mocniej i żebra bolą

reklama
Ja też już od dawna czuję ruchy córci, ale od 2 tygodni dokładnie czuję jak się porusza, wierci, wypycha it... bardzo często lubi się przepychać - a to czasmi jest bolesne, jak się zapiera z jednej strony i pcha z drógiej...
Strasznie lubię czuć jak się wierci albo wypycha pupcię (mam wtedy twardą gulę po jednej albo drógiej stronie brzucha)
O np. teraz rączkami "gmyra" koło główki.. ;D

Ja tez wyraznie czuje jak malutka wypycha jedna strone brzucha - wyraznie wtedy widac inny ksztalt na brzuchu i to miejsce jest bardzo twarde. Poza tym robie jej "puk puk", a ona odpowiada dokladnie w tym samym miejscu i wtedy czuje pod reka (o ile ja przyloze do brzucha) wlasnie raczke czy nozke czy kolanko - trudno wyczuc co, ale to jest cudne uczucie jak tak sie przesuwa pod reka albo w nia uderza. W ogole czesto mozna wymacac calego maluszka gdzie jest a gdzie go nie ma w macicy :) Boskie uczucie!

ja tez ostatnio poczulam po jednej str brzucha taka twarda goreczke - dzidzius chyba zmienial pozycje bo to bylo takie moocne uderzenie az sie wystraszyla i w tekiej pozycji maluch chwile byl a ja glaskalam i wyobrazalam sobie ze glaskam po malenkiej glowce

a czy wy tez tak macie ze najczesciej maluch kopie po jednej i tej samej str
ja najczesciej czuje kopniaki i ruchy po lewej str na bolu troche w dole!!!!
piekne to uczucie

ja pierwsze wypychanie zaobserwowałam już bardzo dawno temu, a czuć było jedynie coś w rodzaju ocierania. Nie czuje kopniaczków dzidzi bardziej coś w rodzaju rozprostowywania nóżek ale to może dlatego, że dzidzia leży główką w dół i często czuje łąchotanie w okolicach pępka mam wrażenie, że to maleńkie łąpki w ruchu :) Dzidzia dość często wypycha różne, części ciałka najczęściej chyba jednak główke :)

jestesmy juz w takiej fazie ciazy ze chyba kazda z nas odczuwa juz ruchy dziecka - tylko kaza z nas inaczej je odbiera;
ja je czuje jako przepychanie sie w brzuszku; czasmi siedze na kanapie i patrze jak moj bebzunek faluje :)
ale kopniaczki tez czuje :)
a tak iedawno martwilysmy sie ze jeszcze nic nie czujemy ;)

Ja czuje od poczatku bardziej kopniaki niz poruszanie sie i w sumie czuje je z roznych stron. Raz na gorze przy zebrach prawie, raz na dole przy kosci lonowej, czasem po bokach calkiem... Wierciuch z tej mojej niuni ;)

Ja od ok 27 tygodnia zamiast kuksańców czuję wypychanie różnych części ciała przez moją niunię. Nawet lepiej bo kopniaki były czasem bolesne a to wiercenie się jest bardzo przyjemne. Wczoraj jak leżałam to w pewnej chwili tak się wierciła że pomiędzy wysokością jednej strony brzucha a drugiej było z 5 cm różnicy. Cudowne są te nasze bobasy. Jeszcze nie ma ich na świecie a już nam dostarczają tyle radości.

Mój mały jest bardzo ruchliwy ciągle się wierci i kopie a odkąd zmienił pozycję na głową do góry bryka jeszcze bardziej :) Lubię te kopniaczki i przepychanie :)
Niestety mój mały jóż teraz daje mamusi w kość,odkąd się odwrócił  w miejscu w którym ma główke przy dłóższym staniu i chodzeniu czuję ból zmuszający do położenia się czy siadania, mam nadzieję że szybko zmieni położenie.

reklama
Niom, też czuję dzidziusia. Od baaardzo dawna. To pewnie dlatego, że mam mały brzusio a dzidziuś jest właściwych rozmiarów ;) Ruchy są zawsze po lewej stronie, czasem jakieś lekkie po prawej stronie. Ogólnie jest fajnie, ale czasami potrafi dać w kość ;) Zawsze czuje, że kładę się już spać i wtedy zaczyna szaleństwa, hihi.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry