reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

okolice Jeleniej Góry..

Cześć dziewczyny:)

Zimno jak w typowy jesienny dzień...Byłam z Nat na wyborach i normalnie aż zmarzłam...

Regi - obowiązek przedszkolny? Pierwsze słyszę...a cóż to takiego? wiem, że jest obowiązek szkolny i chyba już obowiązuje nowy system - że trzeba dziecko do zerówki musowo zapisywać. ale przedszkolny? nie ma chyba czegoś takiego...
Z przedszkolami zaś w Jeleniej to koszmar. zapisy najlepiej z rok wcześniej, inaczej ciężko....wiem akurat bo mam w rodzinie przedszkolaka i pamiętam co rodzice przeszli żeby znaleźć dla niego miejsce....mały jest jedynakiem i chcieli żeby miał kontakt z innymi dziećmi zanim pójdzie do szkoły. ale zapisali go bo chcieli a nie musieli, więc cos takiego jak obowiązek oddania dziecka do przedszkola to chyba nie istnieje. z zerówką to tak - napewno.

co do wychowawczego jeszcze - tak, pracodawca musi Cię przyjąć. a żeby wychowawczy był płatny to dochody na osobę w rodzinie nie moga przekroczyc 504 zł, przy czym na dobra sprawę liczy się tylko dochód męża, bo Twój z racji przejścia na wychowawczy traktuje się jako utracony, no i co istotne - bierze się pod uwagę wyłącznie dochody z własnej działalności gospodarczej oraz umów o pracę, natomiast umowy zlecenia czy o dzieło nie sa w ogóle przedmiotem sprawy.

U nas dochód na osobę został przekroczony o 12 zł.......

reklama
Po wychowawczym musi Cię przyjąć ale pamiętaj o tym co pisałam, że zaraz potem może Cię zwolnić (najbardziej pospolite to likwidacja stanowiska pracy, likwidują Twoje a robią takie samo tylko inaczej się już będzie nazywać)
Lepiej pomyśleć potem tym pół etatu bo jest się pod ochroną (tylko nie wiem ile).
Ja jestem przykładem akcji mama dobrym pracownikiem hahah;) Nieststy są ludzie i ludzie w mniejszych miejscowościach jednak dziecko to problem.
Buziaki
Faktycznie brrr zimbo jak mawia mój Wiki. My byliśmy łabędzie karmić koło Mickiewicza, aż sie ich bałam tak podchodzą blisko;)

Tak, dokładnie. Przyjąc musi. i co z tego skoro może całkiem legalnie za chwilkę zwolnić? oczywiście, wszystko zależy jaki szef, jaki masz układ w pracy, jaka firma. mi sie też wydaje że lepsze pół etatu...ja akurat w mojej firmie mam pewne miejsce, ale w innych powszechne sa praktyki obchodzenia prawa, niestety....

powiem Wam że byłam pewna i wszyscy w pracy ze bez problemu będę pracowała dalej hahah
nauczyłam się ze nic nie jest pewne nieststy
ja właśnie wróciłam z maluchem do domku ze spotkania z bliższym kuzynostwem;) a w nim jeszcze tyle energii...

Ja jestem:)
Elizka, wiesz - ja pracuję u taty, więc mam pewne miejsce na powrót. Wiem, że sporo zależy tez od firmy, na szczęście lub nieszczęście są firmy, które zaczynają dbac o cennych pracowników. na szczęście - bo w ogóle są takie, na nieszczęście - bo jest ich tak niewiele że aż żal. wiem że statoil jest firmą, w której prawa matek są respektowane, godziny karmień, powroty z macierzyńskich i wychowawczych, itd. ale to jedyna duża firma, o której wiem że działają bardzo w porządku, nie stosując tych kruczków prawnych. podobno w jeleniogórskiej jelfie też dzieje się dobrze pod tym wzgledem - to z opowiadań młodej mamy, która tam pracuje.... więcej nie znam....

" Do chwili obecnej obowiązek przedszkolny rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy sześć lat. Dzieci w wieku lat sześciu są obowiązane do odbycia rocznego przygotowania przedszkolnego. Planowana zmiana obowiązujących w tym zakresie przepisów spowoduje jednak obniżenie wieku obowiązkowego nauczania. Po wprowadzeniu uchwalonych zmian przygotowanie przedszkolne będą mogły odbyć dzieci w wieku lat pięciu, natomiast od roku 2012 obowiązek przedszkolny obejmie wszystkie pięciolatki. "

My wczoraj też byliśmy na wyborach - zimno okropnie.
Dziś wcale nie zapowiada się lepiej i na dodatek pada deszcz :(

Idziemy dziś kontrolować bioderka, już mam dreszcze na samą myśl o kolejce w przychodni, a jutro szczepienie i zapewne to samo, nigdy nie zrozumiem braku pomysłu na pozbycie się kolejek, a z maluchami czekać godzinę zwłaszcza jak akurat zgłodnieje. eh
Co do urlopu wychowawczego to ciężko powiedzieć co by było po powrocie. Na razie zakładam że wracam do pracy, ale jeszcze miesiąc mam więc wszystko może się wydarzyć

Miłego dnia życzę

He hej w piękny;) dzionek
Ja krótki spacer zaliczyłam z maluchem, pocztę odwiedziłam i teraz chyba się położę jak maluch śpi;)
POowiedzcie jak robicie z Mikołajem? Czy macie jakiegos co zamawiacie do domu czy gdzieś chodzicie na zorganizoaną imprezę?
Ja chciałam zabrać chyba malucha w tym roku do hip hopu bo narazie wiem ze tam jest mikołaj

My w tym roku jeszcze nie idziemy, ale słyszałam że w Orient Express ma być jakaś impreza z Mikołajem.

Pomimo brzydkiej pogody nam też udało się wyjść na spacer :)

reklama
Do góry