reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ojciec nn

u moich koelzanek sparwy ciagana sie latami,jedna juz walczy ponad rok,wiec nikt mi nie wmowi ze sprawy sa proste sadzie,zapraszam do lektury na samotnych mama ,tam dziewczyny sie wypowiadaja ile walcza.....

reklama
u moich koelzanek sparwy ciagana sie latami,jedna juz walczy ponad rok,wiec nikt mi nie wmowi ze sprawy sa proste sadzie,zapraszam do lektury na samotnych mama ,tam dziewczyny sie wypowiadaja ile walcza.....
My też piszemy na samotnych rodzicach więc znamy te wszystkie sprawy,Wszystko zależy od argumentów.Ograniczyć prawa ojcu możesz ju ż gdy nie mieszkasz z ojcem dziecka razem to już jest podstawa.Więc nie mów ,że wszystko jest niewiadomo jak skomplikowane.Sąd podchodzi do każdej sprawy indywidualnie,a czas rozpatrywania spraw też jest różny- wszystko zależy od terminarzy.

My też piszemy na samotnych rodzicach więc znamy te wszystkie sprawy,Wszystko zależy od argumentów.Ograniczyć prawa ojcu możesz ju ż gdy nie mieszkasz z ojcem dziecka razem to już jest podstawa.Więc nie mów ,że wszystko jest niewiadomo jak skomplikowane.Sąd podchodzi do każdej sprawy indywidualnie,a czas rozpatrywania spraw też jest różny- wszystko zależy od terminarzy.

zadna z mloich znajomych z eksem nigdy nie mieszkala a sie saduje kupe czasu. Z reszta mnie to nie interesuje bo mnie to nie dotyczy:) chwala Bogu ze nie musze sie sadowac:)

A tu taka ciekawostka...
Generalnie posiadanie przez dziecka nazwiska ojca oznacza, że zachodzi prawny stosunek pomiędzy dzieckiem i ojcem, że prawo uznaje, że mężczyzna ten jest ojcem danego dziecka. Sam akt nadania dziecku nazwiska ojca nie dzieje się więc zwykle w oderwaniu od stosunku prawnego łączącego ojca i dziecko. Wiele osób pyta, czy można nadać dziecku nazwisko ojca, ale tak, aby nie wiązało się to z żadnymi prawami ojca względem dziecka. Mowa tu generalnie o dzieciach pochodzących ze związków nieformalnych, gdyż dziecko małżeńskie automatycznie nabywa nazwisko ( zazwyczaj męża matki) i mężczyzna ten ma nad dzieckiem władzę rodzicielską.
Gdy ojciec uznaje dziecko, nabywa pełnię praw rodzicielskich do niego. Można zdecydować, że dziecko będzie nosić nazwisko matki, czy nazwisko podwójne ale i tak sam fakt uznania rodzi między ojcem i dzieckiem więź prawną, ze wszelkimi tego konsekwencjami, a więc np. możliwością żądania alimentów od ojca. Ojciec mając pełnię władzy rodzicielskiej ma prawo współdecydować o sprawach związanych z dzieckiem.
W przypadku sądowego ustalenia ojcostwa ojciec zyskuje władzę rodzicielską tylko wtedy, gdy tak zdecyduje sąd. Może więc zdarzyć się i tak, że dziecko będzie nosić nazwisko ojca, ale ojciec nie będzie miał do niego władzy rodzicielskiej. Możliwa jest też sytuacja odwrotna- czyli dziecku nie zostanie nadane nazwisko ojca, ale będzie miał on władzę rodzicielską. O ile ojcostwo będzie uznane, niezależnie od tego, czy dziecko nosi nazwisko ojca i czy ojcu przyznana została władza rodzicielska, dziecku należą się od ojca alimenty.

gratuluje ,mialas szcszescie ze u ciebie tak krotko to trwalo :)
ja i tak nigdy nie podam ojca o alimenty ani do aktu nie wpisze wiec na wlasnej skorze sie nie przekonam.
Wiesz,mysle ze twoj ex cieszy sie ze ma dziecko z toba a nie inną.........
Zrobil dzieciaka i nawet panna go nie posądza o płacenie:laugh2:.Szczesliwy tatus poprostu.Chyba drugiej takiej nie trafi.
A tak wogule to sady nie są takie straszne;-).Nie ma czego sie bac.To nie matka powinna bac sie sądu ale "tatuś".

Zrobil dzieciaka i nawet panna go nie posądza o płacenie:laugh2:.Szczesliwy tatus poprostu.Chyba drugiej takiej nie trafi.
A tak wogule to sady nie są takie straszne;-).Nie ma czego sie bac.To nie matka powinna bac sie sądu ale "tatuś".
wiesz mam go daleko gdzies:) jak widac jest wiele dziewczyn ktore ojca nie podaly:) niech sie cieszy jak cce:) ja tez sie ciesze ze mam swiety spokoj:) a nie lazi za ma:D

Ostatnia edycja:

gorzej jak taki ex pomyslize zawsze moze byc tak bez karny....
robi dziecko i zero odpowiedzialnosci....

reklama
Za mna moj tez nie łazi mimo ze go podalam.Bo..............sie obrazil ze musi isc do sądu.Hahahaha
A tak wogule to moze i lazic za toba nawet jak go nie podasz o alimenty:)To zalezy od charakteru.

A czytalam niedawno cos takiego ,że ojciec dziecka moze wbrew woli matki podac do sadu matke o ustalenie ojcostwa.W przypadku gdy matka zapiera sie ze to jego dziecko i o nic go nie sadzi a on podejrzewa ze to jego dziecko i chce uczestniczyc w jego wychowaniu.To moze ją podac o badania DNA:))

Do góry