reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

odstawienie od piersi

Ja zakończyłam karmienie Zuzinka 10 marca 2005 roku, mala miala 17 miesięcy i 12 dni.
Jak córka miała około roku stwierdziłam,że mam dośc tych nocnych pobódek w nocy(potrafiła się budzić co godzinę) i odtsawiłam ją.Potem,abyzejeść do 2-3 karmień, w momencie kidy mała wołała cyca, dawałam jej coś do icia, jedzenia a nigdy piersi.
W wieku 15 miesięcy karmiałam ja jakieś 2- 3 razy dziennie.Gdy stwierdziłam,ze nie będę jej karmic w dzień, obralam taką metodę: o godź. kiedy Zuzia zwykle chodziła spać,wychodziłam z nią na spacer,żeby tą drzemką przestala sobie kojarzyć z piersią.Po jakimś czasie przyzwyczaiła się do tego faktu i nawet doszło do tego,że w ogóle przestała spać w dzień.Nawet wózek jej nie usypiał...Teraz czasem śpi w dzień a czasem nie. Jak jej się chce.
Następnie odstawiłam ją od karmienia nocnego.Po prostu pewnego dnia zapytałam się czy jest juz dużą dziewczynka i skoro tak jest to musi juz zasypiać sama, jak mama. Musi się połozyć obok mnie na poduszce,zamknąc oczka.Nie obyło się oczywiście bez kilku łez, ale powtarzalam Zuzi,że mleczka teraz nie ma, musi się nazbierać i rano na pewno dostanie cycyusia.Podziałało.Pomocne w usypianiu byłó rysowanie na plecach i opowiadanie o tym co jej rysuje, np: teraz Ci narysuję rudego kotka,kotek ma uszy, wąsy i takie tam.
Z porannym wiedzialam,ze będzie wiekszy problem.Był płacz,2 -3 dni dzien rozpoczynałyśmy o 4:30 -5.Ale ponieważ moje dziecko nie chcialo nic jeść tak wczesnie rano, stwierdziłam,że ona sobie cyckala rano dla samego cyckani, dla potrzeby bliskości.I obrałam metodę,że gdy się przebudzala, to mówiłam jej żeby jeszcze zasnęła, bo jest za wczęsni,żeby się bawić,żę wszyscy sąsiedzi śpi, bo jest cicho w bloku. Przez pewien czasbrałam nad ranem ją do łóżka i ona zaraz zasypiala w moich ramionach.W tej chwilijak Zuzia zaśnie tak spi do 6-8 rano, zależy to od godziny o której pójdzie spać.
Ale się rozpisałam
Pozdrawiam

reklama
Witam.
Nie uwierzycie , ale daje dziecku mleko z butli.W dzień jada MLEKO Z BUTLI I NA NOC TEŻ, ALE JAK WYBUDZA SIĘ W NOCY TO PODAJE MU CYCKA. nAJPIERW Jednego, a potem drugiego(bo on 2 razy w nocy jeszcze je).
Ale jak podaje mu po kąpieli mleko z butli, to śpi do 1 -2 w nocy od 20, to sporo. A potem na cycku to tylko po 2-3 godziny.
Chyba będe musiałą w nocy przejść też na butle.
Tylko, że ja musze mu podać mleko w nocy , bo moje cycki to pękają w szwach, aż mi się gule robią.I tak w dzień je ściągam, ale tylko tak troche, bo nie hcce aby dużo się produkowało.
Mogłlabym już na dobre synka przestawić na butle, ale co zmoimi piersiami.
I tak jestem dumna, że już tylko w nocy je cycka.
Trwa to od piątku czyli 3 dni dopiero, ale cieszę się z tego.
Pozdrawiam.

J bardzo powoli odstawim od piersi -od 7 miesiaca dawal inne potawy jako jedzonka i tak doszlam do karmienia juz co 2 dzien ,
Nie mialam zednych problemow ani w czasie ani teraz jak juz karmie naprawde zadko
Uwazam ze trzeba to robic z glowa hihihi
POWODZENIA W ODSTAWIANIU!!

Ja tez staram sie powoli odstawic od piersi ale cos mi nie wychodzi bo najgorsze jest usypianie wieczorne bez cyca ani rusz.Dzis byl tak wielki placz ze az dziecko wpadlo w histerie i w koncu dalam jej cyca a jak usnela to jeszcze przez godzine szlochala przez sen :( Nie wiem co robic dalej szkoda mi jej ale ja tez juz mam dosyc karmienia piersia! :mad:

iwonka2006 pisze:
ja tez juz mam dosyc karmienia piersia!  :mad:
Ja koncze karmienie nie z tego powodu ze mam dosci bo wcale nie mam- po prostu postanowilam karmic do roku czasu, a poniewaz ladnie mi to wychodzi wiec napewno zakocze zanim Jas skoczy roczek
JUZ ZACZYNA MI TEGO BRAKOWAC!!!
Ja karmie tylko rano - pewniego dani dalm butle na noc i wszystko odbylo sie bez placzy
puk puk- odpukac!!!!hihihi

Ja tez daje na noc butle kaszki takiej na rzadko ale i tak ona jeszcze i tak chce tego cyca ;) mi na pewno tez bedzie brakowac tego karmienia i tej bliskosci le ja sie staram o drugie dziecko i chcialabym troche odpoczac do kolejnego karmienia :) :) :)

witajcie!

Moja córeczka ma prawie 9 miesięcy, sama zdecydowała, że odłączy się od piersi...niby fajnie bo wszystko gładko poszło. Jadła coraz mniej, aż pokarm zaniknął.
Ja natomiast jestem zupełnie sfrustrowana. Chciałam ją karmić conajmniej rok i napewno nie odstawiac jej na okres jesienno-zimowy.

Mam doła i poczucie winy, że coś zrobiłam nie tak :-(...Zupełnie nie byłam TERAZ na to przygotowana.Nie potrafię sobie z tym poradzić.

Czy dla was odstawienie dziecka od piersi było też tak stresujące i frustrujące, czy tylko ja jestem jakaś dziwna?

Witam!
Moja niunia jeszcze nie ma trzech miesięcy a ja się już stresuję jak to bedzie po odstawieniu od piersi, już myślę że będzie mi tego brakować a co dopiero jej.... tym bardziej że jeszcze dwa miechy i wracam do pracy, oj ciężko będzie...

reklama
Cześć dziewczyny! Mój Tomcio kończy 24.10.-4m-ce i chciałabym go odstawić bo pod koniec listopada muszę wrócić do pracy.Jak to zrobić bezboleśnie dla bobasa i moich piersi?:-(

Do góry