reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odstawianie od piersi

JASS

Fanka BB :)
Dziewczyny,
Jakie macie sposoby na odstawienie od piersi Roczniaka Cycoholika? Jest za mała, żeby tłumaczyć i za duża żeby niepostrzeżenie zastąpić butlą ( której zresztą nie ruszy)
Ciumka przed drzemkami i w nocy.
Uwielbiamy to obie, ale organizacyjnie ciężko mi to kontynuować.
Podobno niektóre dzieci odstawiaja się same (?) , ale u nas się na to nie zanosi chyba...

reklama
Może bidon z rurką albo kubek360?
Prawda jest taka, że potrzeba na to czasu. Musi się oswoić. Najpierw przez zabawę (plucie, chlapanie) a w końcu będzie i konkretne picie. Teraz wystarczy pierś więc martwić się nie musisz na czas tej nauki.
U nas woda zawsze była w zasięgu ręki dziecka, proponowana często by się nauczyło jak to się obsługuje.

No właśnie mam nadzieję, że w końcu się oswoi, bo na razie to wszystkie te ustniki tylko gryzie, a wodę wypluwa;) kubek 360 mielismy przy starszej córce i nie wiem czy na tym etapie nie jest za mała, ale własnie może bidon z rurką byłby lepszy. będziemy próbować w każdym razie, bo kiedys w końcu jej sie pewnie pić zachce, a mamy w poblizu nie będzie :)

reklama
Moja też nie tolerowala niekapka.. W szał wpadała i na części od razu rozbierala.. Kupiłam bidon bBox i to był strzał w dziesiątkę :) chciałam już całkowicie odstawić butle, z której piła i tak tylko wodę. Bidon sobie stoi w zasięgu i jka chce pić to bierze, tylko wodę dolewam. Lubi z niego pić i szybko zalapala :) polecam bidony.

Ja wczoraj kupiłam bidon niekapek bBox i od razu załapała! Choć byłam sceptyczna po wcześniejszym przetestowaniu wszystkich możliwych butelek niekapkow.

Ja wczoraj kupiłam bidon niekapek bBox i od razu załapała! Choć byłam sceptyczna po wcześniejszym przetestowaniu wszystkich możliwych butelek niekapkow.
Ja tak samo sceptyczna byłam, ale ten bBox bidon zachwycił mnie i nie żałuję, a Mloda jaka radość miała :D cena niestety trochę wygórowana, no aleeee ;)

Moja córka również ciagle wisi na piersi.. Ma 10 miesięcy i po zjedzeniu obiadu potrafi przyssac się do piersi. Chciałabym ją odstawić ale nie wiem jak to zrobić, bo kiedy nie chce dać jej piersi to jest zrozpaczona.. Wpada doslownie w histerie. Mam również problem z tym że chce pić tylko z lewej piersi przez co mam spora asymetrie, prawa piers jest znacznie mniejsza i taka jakby pusta.. Boję się jak piersi będą wyglądały po całkowitym odstawieniu i ze asymetria zostanie i w dodatku to "sflaczenie" :((

Moja córka również ciagle wisi na piersi.. Ma 10 miesięcy i po zjedzeniu obiadu potrafi przyssac się do piersi. Chciałabym ją odstawić ale nie wiem jak to zrobić, bo kiedy nie chce dać jej piersi to jest zrozpaczona.. Wpada doslownie w histerie. Mam również problem z tym że chce pić tylko z lewej piersi przez co mam spora asymetrie, prawa piers jest znacznie mniejsza i taka jakby pusta.. Boję się jak piersi będą wyglądały po całkowitym odstawieniu i ze asymetria zostanie i w dodatku to "sflaczenie" :((
Próbuj podawać w innych pozycjach. Byłaś u fizjoterapeuty?

Co do wiszenia to nic dziwnego. Ma 10m. Pierś jest podstawą jej diety. Gdy unormuja się posiłki stałe a czas będzie zajęty poznawaniem świata to i o odstawienie będzie prościej.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry