reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odpieluchowanie

mamaelaela

Fanka BB :)
Synek 2 lata i 8 miesięcy, zaraz 9. Temat nocniczka ciągnie się u nas już prawie 2 lata bo synek dostał swój pierwszy nocniczek na roczek i tak sobie siadał kiedy miał ochotę i oswajał się. Później jak miał 1.5 roku pojawiła się taka żywa chęć naśladowania nas, chciał żeby sadzać go na kibelku, sam o to prosił, parę razy zrobił kupę, siku. Ale sadzałam go tylko jak chciał bo ogólnie jeszcze nie kontrolował tego kiedy chce mu się siku a kiedy nie. Później na 2 latka był etap pierwszego świadomego wołania siusiu, zawołał parę razy ale dalej klapa, dużo więcej sikał na podłogę niż do nocnika. Kolejna próba była latem na 2.5 roku - podobne efekty. Aktualnie kolejna próba, bo widzę że mały jest już w pełni gotowy. Dobrze wie kiedy chce mu się siku, nie sika np w nocy już od dawna czy na mieście. Jak robi kupę to też wcześniej to sygnalizuje. Natomiast problem jest w tym że mały nie chce aktualnie kompletnie siadać na nocnik. Wczoraj się zawzielam i zdjelam mu pieluche. Efekt był taki że z rana narobił w majtki a później zrobił siku dopiero ok 17 jak założyłam mu pampersa, tyle wstrzymywał [emoji17] jak widać z opisu nigdy nie naciskałam, wręcz teraz słyszę że już dawno powinnam go sadzać a nie czekać aż moim zdaniem będzie gotowy. Wczoraj bardzo się zadumał po tym jak z rana narobił w majtki. Nie pomaga fakt że jest bardzo wrażliwym dzieckiem. Ostatnio lekarka na mnie naskoczyła że jeszcze w pampersie, po tym też był smutny. Ktoś ma pomysł jak do tego podejść?

reklama
Uważam, że przeoczylaś moment. Kiedy miał 1.5 roku to był najlepszy czas. Jak raz podejmuje się decyzję o zdjęciu pieluchy to nie można z tego zrezygnować. Zdejmujesz i czekasz dziecko złapie na pewno. Nie raz zajmie to tydzień innym razem miesiąc, ale trzeba pokazać swoją konsekwencje.
Może nakładka na ubikacje będzie lepsza ?
Zdejmij pieluchę i wytłumacz, że jest już za duży, że od teraz będzie chodził bez i musi wołać siusiu. Może kup majtki treningowe ? Musisz się przygotować na to, że będzie mu się zdarzać, ale musisz po przetrwać i być cierpliwa. Nie krzyczeć, nie wyśmiewać się tylko spokojnie tłumaczyć. Powodzenia !
Odpieluchowalam córkę w wieku 1.5 roku i dziecko już wtedy spokojnie kontroluje swoje potrzeby, teraz syn w lutym będzie kończył rok i w przyszłe lato też planuje odpieluchowanie.

A czy dziecko ma kontakt z rówieśnikami? Moja córka mając 1,5 roku sama odrzuciła pieluchy widząc że starsze dzieci w przedszkolu korzystają z toalety.

Tu może pomóc tylko Twój upór i konsekwencja.
Moja np nie chciała wogole korzystać z nocnika tylko z toalety z nakładką.
Powodzenia!

Nie ma czym się przejmować. Dość dawno sama miałam z tym problem ponieważ u babci córka robiła na nocnik w mieszkaniu raz na jakiś czas większość na podłogę a więc podobna sytuacja do Twojej i uwierz też zwlekałam. U mnie zadziałał sposób aby dziecko samo wybrało nocnik. Poszłam do sklepu dla dzieci zapytałam jaki by chciała w jaki by chciała robić pisiu i uwierz jeszcze tego samego dnia na nim siedziała i robiła, jak opanowała nocnik zrobiłam to samo z nakładką i schodkami, wybrała zestaw świnki pepy którą córka uwielbia i również bez problemu zaczęła robić na sedes. Pampersy już dawno wyrzucone i problem się skończył. Proponuję takie rozwiązanie i dużo dużo chwalić. Powodzenia!

To ja mam jeszcze inny problem[emoji20]
Córa 2lata 4 miesiace. Szybko i ładnie odpieluchowana w żlobku. Ponoć tam wola, ze chce. I siusiu i kupę. Nie ma od sierpnia wpadek.
Dramat zaczyna się w domu.
W domu sika tam gdzie stoi. Nie sygnalizuje, nie mówi, nocnik omija szerokim lukiem.
Nie daje się posadzić ani na nocnik ani na nakładki na kibelek. Sama sobie wybierala i nocniki i nakladki.
Zachęcanie i tłumaczenie, ze przecież pięknie sobie radzi w żłobku, że jest duża nie pomagają. Na palcach jednej reki jestem w stanie policzyć ile razy udało się zrobić siku na nocnik w domu. Sa sytuacje kiedy pytam ją, czy chce siusiu, mówi ze nie i dokładnie w tym momencie zaczyna siusiac w majtki.
Mieszkam w szalecie. Wszystko osikane. Totalnie wszystko.
I nie mam pomysłu, jak nad tym zapanować.

To ja mam jeszcze inny problem[emoji20]
Córa 2lata 4 miesiace. Szybko i ładnie odpieluchowana w żlobku. Ponoć tam wola, ze chce. I siusiu i kupę. Nie ma od sierpnia wpadek.
Dramat zaczyna się w domu.
W domu sika tam gdzie stoi. Nie sygnalizuje, nie mówi, nocnik omija szerokim lukiem.
Nie daje się posadzić ani na nocnik ani na nakładki na kibelek. Sama sobie wybierala i nocniki i nakladki.
Zachęcanie i tłumaczenie, ze przecież pięknie sobie radzi w żłobku, że jest duża nie pomagają. Na palcach jednej reki jestem w stanie policzyć ile razy udało się zrobić siku na nocnik w domu. Sa sytuacje kiedy pytam ją, czy chce siusiu, mówi ze nie i dokładnie w tym momencie zaczyna siusiac w majtki.
Mieszkam w szalecie. Wszystko osikane. Totalnie wszystko.
I nie mam pomysłu, jak nad tym zapanować.
Ja jeszcze nie jestem na etapie odpieluchowywania, ale już sobie czytam i sprawdzam info, może spróbuj nie pytać małej czy chce siku tylko sadzaj na nocnik czy kibelek z nakładką i może samo pójdzie. Albo kup takie gwiazdki żelowe i mów ze trzeba je podlać i może wtedy będzie chciała zrobić siku. Powodzenia! :)

reklama
Ja jeszcze nie jestem na etapie odpieluchowywania, ale już sobie czytam i sprawdzam info, może spróbuj nie pytać małej czy chce siku tylko sadzaj na nocnik czy kibelek z nakładką i może samo pójdzie. Albo kup takie gwiazdki żelowe i mów ze trzeba je podlać i może wtedy będzie chciała zrobić siku. Powodzenia! :)
Nie działa.
Nie daje się posadzić.
Wszelkie oczywiste metody zostały wypróbowane.
Łącznie z tymi które były stosowane w żłobku przy odpieluchowaniu. Czyli właśnie wysadzanie na akord, uczenie ze przed jedzeniem, po jedzeniu.
Nie działa.

reklama
Do góry