reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
My Bambino używamy do codziennej ochrony pupci, a jak zaczerwieniona to tak jak pisałam wyżej, najczęściej Alantan Plus, a w przypadku większego odparzenia Tormentiol.

reklama
A ja polecam iść do lekarza i poprosić o receptę na maść chłodzącą. Robiona w aptere na recepte idealna na odparzenia, suchą skórę, zarówno dla noworodka, starszego dziecka oraz rodzica.

ja rowniez polecam tormentiol jest to jedyna masc ktora sie u nas sprawdzila jedna nocka po grubo nasmarowanej pupci i rano odparzenie wyglada juz duuuzo lepiej sudocrem raczej zapobiega niz leczy (choc z tym tez roznie bywa ) natomiast nivea na odparzenia u nas sie nie sprawdza

Cześć, mojej córeczce pojawiły się w pachwinach drobne odparzenia. Używałam Sudocremu mimo to zrobiło jej się coś takiego.
Czym to "naprawić" ? Dużo dobrego słyszałam o Linomagu. Co Wy na to ?
Bepanthen, alantan, Nivea - krem przeciw odparzeniom, mąka ziemniaczana, krochmal, w złym stanie tylko i wyłącznie gencjana - właściwości znane od wieków :) rynek jest zawalony środkami, różnią się ceną, opisem na ulotce, wyglądem, ale składniki wszystkie mają takie same :) Oprócz mąki i gencjany :)

ja rowniez polecam tormentiol jest to jedyna masc ktora sie u nas sprawdzila jedna nocka po grubo nasmarowanej pupci i rano odparzenie wyglada juz duuuzo lepiej sudocrem raczej zapobiega niz leczy (choc z tym tez roznie bywa ) natomiast nivea na odparzenia u nas sie nie sprawdza

I bardzo źle robisz, bo tormentiol zawiera kwas borowy -który się wchłania przez skórę z błon śluzowych i skóry!, a takowego nie można stosować na dzieciach od 3 r.ż ..dodatkowo może podrażniać zmienioną chorobowo skórę. Kwas borowy ma wysoką toksyczność :/ W PL walczono by go w ogóle bez recepty nie sprzedawać! tym bardziej do stosowania przed 3,r.ż!

I bardzo źle robisz, bo tormentiol zawiera kwas borowy -który się wchłania przez skórę z błon śluzowych i skóry!, a takowego nie można stosować na dzieciach od 3 r.ż ..dodatkowo może podrażniać zmienioną chorobowo skórę. Kwas borowy ma wysoką toksyczność :/ W PL walczono by go w ogóle bez recepty nie sprzedawać! tym bardziej do stosowania przed 3,r.ż!

Popieram, nie wolno stosować tormentiolu u małych dzieci, bo zamiast pomóc można zaszkodzić! Tak samo jest z linomagiem, zielony jest bez kwasu bornego i ten można stosować u dzieci.
Najlepiej jednak często zmieniać pieluchę, wietrzyć pupę, myć zamiast chusteczkami jednorazowymi, wodą z delikatnym mydełkiem, przed zapakowaniem w pieluchę bardzo dobrze osuszyć skórę i zasypać mąka kartoflaną.
Mi położna polecała też przemywanie naparem z kory dębu, ale moja córka nie ma odparzonej pupy nigdy, więc nie musiałam próbować.
A jak już nic nie pomoze udaj się po poradę do pediatry.

reklama
Mnie wszyscy polecają tormentiol na odparzoną dupkę, ale przeczytałam, że nie można u noworodków :( no i ja już nie wiem... bo dupka cała czerwona - tzn rowek, i nic nie pomaga, ani linomag, ani bephanten, ani mąka ziemniaczana. Spróbujemy dziś ostro powietrzyć dupcię.. może pomoże.. ehh.. biedna małą dupka

Do góry