Jetkaa
Fanka BB :)
Ja sama pomagam i Polakom i Ukrainocom. ale to ty napisałaś że osoba z Ukrainy należy się więcej niż porzuconym dzieciom. I sama napisałaś że polskim porzuconym dzieciom pomoże państwo.. A tu jest twój błąd. W szpitalach są porzucone dzieci. Niepełnosprawne bez nikogo i państwo nie pomaga.. Gdyby nie dobroc ludzi dzieci miały by przewalone.. Mi nie chodzi o to że im się należy więcej czy mniej.. Absolutnie.. Chodzi mi o to że nie Możemy uważać że komuś się należy bardziej.. Powatrzam pomoc to pomoc.. Jeżeli ktoś jej potrzebuje to pomóżmy a nie że np polskie dziecko potrzebuje pomocy to nie pomagajmy bo państwo pomoże.Nadinterpretacja poszła za daleko i nie życzę sobie, żebyś mi przypisywała słowa i poglądy, których nie wypowiedziałam (jak o tym komu się więcej „należy”).
Właśnie uchodźcom państwo wcale nie pomoże, wszystko jest zrzucone na ludzi i samorządy. Dzieci, które rodzice porzucili są pod opieką instytucji państwowych, które są ich opiekunem prawnym.
Jaka jest różnica między potrzebującą Polką a Ukrainką? No właśnie taka, że Ukrainki i ich dzieci uciekają przed tym
Podkreślam, że cała dyskusja wywiązała się z wypowiedzi, że Ukrainki „dużo dostają”. A prawda jest taka, że nie mają nic i gdyby nie pomoc osób prywatnych to nie mogłyby nawet skorzystać z WC na dworcu.
Dobra mniejsza o to, uważaj jak chcesz. Tylko boję się że jak każdy bedzie tak uważać że Ukrainie należy się bardziej pomoc to może w ludziach powstać nie zrozumiałość.. Ludzie pomagają jak mogą.. I Polakom i Ukrainie i niech tak zostanie.. Bo jeżeli Polak będzie potrzebować pomocy a jej nie dostanie a taka pomoc dostanie Ukrainka np to będzie robić się zawiść... Ahhh dobra nie chce mi się nawet tłumaczyć każdy ma swoje zdanie..