Kochane , ja nie jedyna , która na dukanie schudła.
Ja podziwiam kobietki , które po 20 kg czy więcej gubiły i fotki widziałam.
Wykład na temat otrębów znajduje się na str. 29 " Przepisy dla polaków"
"
Otręby owsiane
... To jedyny produkt spożywczy na świecie o właściwościach odchudzających.
Dlaczego? Ponieważ ma 2 własności, które od momentu Jego pojawienia się w przewodzie pokarmowym sprawiają, że otręby zamieniają się w prawdziwą lepką gąbkę o zaletach odchudzających.
Chłonność: Rozpuszczalne włókna otrąb owsianych są zdolne pochłonąć tyle wody, że zwiększają swą objętość średnio 25 razy. Tak więc 12 gramów otrąb, czyli I łyżka stołowa, pochłonie w żołądku 300 gramów wody i uformuje kulę o masie 312 gramów, wystarczająco dużą, by wywołać szybkie i trwałe uczucie sytości .
Kleistość: Otręby docierają do jelita cienkiego wymieszane z pokarmem. Na tym etapie jest to bogata w składniki odżywcze masa, która ma zostać strawiona, a zawarte w niej składniki odżywcze powinny trafić do krwiobiegu. To w tym momencie otręby spełniają swą zasadniczą funkcję. Dzięki dużej kleistości przylepiają się do wszystkiego, co Je otacza, w ten sposób przechwytują kalorie, które zawiera trawiona masa, i pociągają je ze sobą do stolca, obniżając w ten sposób wartość kaloryczną spożywanych pokarmów. Oczywiście różnica nie jest wielka, ale jeśli dzieje się to często, ma znaczenie.
Poza tym otręby hamują przyswajanie cukrów, obniżają poziom
cholesterolu we krwi i ułatwiają trawienie. Magia!
Otręby stanowią integralną część mojej metody. Przepisuję je w dawkach zmieniających się zależnie od fazy kuracji:
• 1,5 łyżki stołowej dziennie w fazie ataku,
• 2 łyżki stołowe dziennie w fazie równomiernego rytmu,
• 2,5 łyżki stołowej dziennie w fazie utrwalania,
• 3 łyżki stołowe dziennie w fazie stabilizacji.
. Otrręy owsiane można kupić w sklepach ze zdrową i dietetyczną
zywnoscIą· Można przyrządzać z nich placki, naleśniki, mufinki, owsiankę itp.
Uwaga: nie wszystkie otręby owsiane mają taką samą skuteczność.
Większość dostępnych obecnie na rynku otrąb owsianych produkowanych jest w sposób tradycyjny, z myślą o ich zastosowaniu kulinarnym, a nie odchudzającym. A właściwości lecznicze otrąb zależą głownie od sposobu ich zmielenia i pytlowania.
Mielenie ma wpływ na stopień rozdrobnienia i wielkość cząsteczek.
Otręby zbyt mocno zmielone są łatwiejsze do ugotowania, ale tracą większość swych dietetycznych i odchudzających właściwości. Otręby zbyt grube z kolei mniejszą kleistość, a co za tym idzie, zmniejszają się ich właściwości obniżania wartości kalorycznej pokarmu...."