Dieta dr Pierre'a Dukana
Faza I
Dozwolone produkty:
- Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.
-Podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).
- Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.
- Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).
- Drób oprócz kaczki i bez skóry.
- Jaja
- Chude produkty nabiałowe (chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski,jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu, serki homogenizowane bez tłuszczu). W drodze wyjątku Dukan dopuszcza produkty które mieszczą się w granicach 4-6% (np. śmietana odtłuszczona do 3%, ser ementaler o zawartości tłuszczu do 5%).
- Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).
- Dozwolone dodatki i przyprawy: tabela przypraw i dodatków.
Faza II
- Wszystkie dozwolone produkty z fazy I
- Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 5/5, 3/3, 1/1
- Maizena (skrobia kukurydziana) – w niewielkich ilościach, o ile nie ma przestojów wagowych.
- Dozwolone warzywa: tabela warzyw dla fazy II
Faza III
- Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II
- Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni, orzechów i suszonych owoców
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
- 40 gramów sera żółtego
- 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo.
Według pierwszej książki Dukana: ryż i ziemniaki jemy okazjonalnie,ryż: basmati, dziki lub pełnoziarnisty, ziemniaki: najlepiej w koszulkach lub pieczone w folii.
Według książki ‘Metoda doktora Dukana’: biały ryż oraz ziemniaki są zakazane w fazie III.
- Udziec jagnięcy, pieczeń z polędwicy wieprzowej (schab) lub szynka
- Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA KRÓLEWSKA – dwa razy tygodniu, w odstępach co najmniej jednego dnia, możemy sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie. Na ucztę składają się: przystawka (np. ulubiony ser), danie główne (np. kotlet schabowy), deser (ciastko czekoladowe) oraz kieliszek wina.
- Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu.
Faza IV
Normalny sposób odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Obowiązkowe spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych.
Tabela dozwolonych przypraw i dodatków : Tabela przypraw i dodatków | Dieta dr Pierre'a Dukana
Tabela dozwolonych warzyw w II fazie : Tabela dozwolonych warzyw fazy II | Dieta dr Pierre'a Dukana
Tabela zakazanych produktów w I i II fazie : Tabela zakazanych produktów w I i II fazie | Dieta dr Pierre'a Dukana
Faza I
Dozwolone produkty:
- Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.
-Podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).
- Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.
- Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).
- Drób oprócz kaczki i bez skóry.
- Jaja
- Chude produkty nabiałowe (chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski,jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu, serki homogenizowane bez tłuszczu). W drodze wyjątku Dukan dopuszcza produkty które mieszczą się w granicach 4-6% (np. śmietana odtłuszczona do 3%, ser ementaler o zawartości tłuszczu do 5%).
- Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).
- Dozwolone dodatki i przyprawy: tabela przypraw i dodatków.
Faza II
- Wszystkie dozwolone produkty z fazy I
- Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 5/5, 3/3, 1/1
- Maizena (skrobia kukurydziana) – w niewielkich ilościach, o ile nie ma przestojów wagowych.
- Dozwolone warzywa: tabela warzyw dla fazy II
Faza III
- Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II
- Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni, orzechów i suszonych owoców
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
- 40 gramów sera żółtego
- 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo.
Według pierwszej książki Dukana: ryż i ziemniaki jemy okazjonalnie,ryż: basmati, dziki lub pełnoziarnisty, ziemniaki: najlepiej w koszulkach lub pieczone w folii.
Według książki ‘Metoda doktora Dukana’: biały ryż oraz ziemniaki są zakazane w fazie III.
- Udziec jagnięcy, pieczeń z polędwicy wieprzowej (schab) lub szynka
- Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA KRÓLEWSKA – dwa razy tygodniu, w odstępach co najmniej jednego dnia, możemy sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie. Na ucztę składają się: przystawka (np. ulubiony ser), danie główne (np. kotlet schabowy), deser (ciastko czekoladowe) oraz kieliszek wina.
- Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu.
Faza IV
Normalny sposób odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Obowiązkowe spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych.
Tabela dozwolonych przypraw i dodatków : Tabela przypraw i dodatków | Dieta dr Pierre'a Dukana
Tabela dozwolonych warzyw w II fazie : Tabela dozwolonych warzyw fazy II | Dieta dr Pierre'a Dukana
Tabela zakazanych produktów w I i II fazie : Tabela zakazanych produktów w I i II fazie | Dieta dr Pierre'a Dukana
Ostatnia edycja: