reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

od kiedy jedna drzemka?

ciężarówka :)

Zaangażowana w BB
Witajcie dawno nic nie pisałam ale znalazł się nowy temat :) Moja niespełna roczna córeczka chyba zaczyna sobie robić tylko jedną drzemkę w ciągu dnia ale 2-3 h. Przez jakieś 2 tygodnie głowiliśmy się dlaczego Maja nie chce iść spać ok 21 tylko zasypiała 22 - 22:30 ;/ Chyba chodziło o to że jej ostatnia drzemka 15:30 do 17 była zbyt długa i jej się spać nie chciało. Jej dzień co do drzemek wyglądał tak wstawała o 8 czasem po 8 i kładliśmy ją z wielkim trudem o 10 - 10:30 żeby póżniej poszła spać po 15. Wszytko pięknie ładnie ale w nocy zasypiała tak jak pisałam wyżej. Aż wczoraj akurat miałam wolne więc postanowiłam położyć Majcię po 12 gdy zjadła obiadek i co - zasnęła w 10 minut i spała 3 godziny do 15 i była super wyspana radosna i wypoczęta a wieczorem o 20 kąpiel, przytulanki i o 21 zasnęła bez problemu jak Aniołek :) byłoby super jakby tak zostało tylko martwi mnie to że chyba wcześnie jak na robienie sobie jednej drzemki.... co o tym sądzicie?

reklama
Witaj!
Moja corcia tez niespelna po ukonczeniu roku zaczela robic jedna drzemke w dzien po 3-4h,wlasnie tak ok.12-13.Potem szla sopokojnie spac ok.20-21 i tak do 8-9rano.Wiec wszystko jest ok;-)

moj pawełek tez jak skonczył roczek zaczał w dzien spac tylko jeden raz tak na około 1,5-2 godzinki a potem na noc chodził spac o 20-21
wiec chyba to jest normalne i tak mu zostało do tej pory :)

Raczej nie wcześnie my na 1 drzemkę przeszliśmy po 8 miesiącu:tak:;-). Dzieci rożnie sie rozwijają i niektóre potrzebują wiecej snu a inne mniej;-)

mój synek od skończenia roczku mniej więcej ma jedną dzremke, z tym, że on spi góra półtorej godziny, wstaje między 7 a 8, o 12:30 kładę go do łóżeczka, zasypia sam raz szybciej raz później i potem ok 19:30 kąpiel i spanie nocne

Moja córa miała jedną drzemkę od kiedy skończyła pół roku i nie sposób jej było położyć drugi raz w ciągu dnia. Synuś po roku zrezygnował z drugiej drzemki.

to sie troche uspokoilam po przeczytaniu Waszych wypowiedzi. moje dziecko tez od jakiegos czasu spi raz dziennie, i bardzo sie martwilam ze to za wczesnie na jedna drzemke w ciagu dnia. oprocz tego coraz pozniej ja sobie ucina.. spi 1,5 - 2 h. noc przesypia od ok. 20 do ok. 7. widocznie ten typ tak ma. pozdrawiam !!!

Jest to normalny objaw,ponieważ dziecko w tym wieku potrzebuje 2 -3 godzinnej drzemki w ciagu dnia.Jest to wystarczajacy czas spania aby dziecko bylo wypoczete i wytrzymalo do wieczora zeby przespac cala noc :) Wazne jest zeby dziecko mialo swoj harmonogram dnia,ta sama godzina spania,jedzenia,zabawy.wtedy nie bedzie zadnego problemu :)

Mój synek zaczął jeden raz sypiać około 12 a 13 po 2-3 godzin jak skończył 17 miesięcy. Ale teraz chodzi spać po 22 a wstaje około 8 a 9 zależy od dnia. Nieraz chce odpocząć wieczorem a tu się nie da ciągle goni i chce się bawić. Tyle co odpocznę jak idzie spać w południe:)

reklama
Nasza niedawno skonczyla 9 miesiecy i ucina sobie jedna drzemke w ciagu dnia 2-2,5 h. Najgorsze jest to ze nie spi o stalej porze. Dzis zasnela po mleczku o 11 ( obudzila sie rano po 6) a wczoraj wstala tak samo a drzemke miala kolo 15, przedwczoraj przebudzila sie w nocy o 3 na jedzenie ( ja wracam po pracy o 3ciej nad ranem, staram sie byc cichutko zeby mnie nie slyszala, ale odnioslam wrazenie ze ona na mnie czekala) potem wstala po 8 i poszla spac tez przed 15. Probowalam ja klasc o tej samej porze ale ona placze, rzuca sie w lozeczku, nie potrafie tego zniesc i ja klade jak widze ze jest zmeczona.

Do góry