reklama
Dziecko ma obywatelstwo polskie, rodzice mogą starać się o status rezydenta po roku i następnie po pięciu latach o zmianę obywatelstwa jeżeli zdadzą egzamin z wiedzy o Wielkiej Brytanii oraz nie mieli konfliktów z prawem.
Z automatu to tutaj nic nie ma
Z automatu to tutaj nic nie ma
Mój Filipek ogólnie dostał tydzien temu nowiutki angielski paszport a oboje jestesmy polakami i nie staralismy sie o obywatelstwo poprostu udokumentowalismy oboje im ze jestesmy tu dluzej jak 5 lat i bez zadnych problemów dostal paszport potrzebowalismy tez podpis osoby ktora posiada angielski paszport ktora zna nas dluzej jak 2 lata ale musi to bys taka osoba jak : nauczyciel, lekarz , itp ... w naszym przypadku to byl nasz lekarz z przychodni
Landrynka_80
Fanka BB :)
Dziewczyny coś mi tu nie wydaje ze jest tak jak piszecie.
Z tego co sie orientuje a uczyłam sie o tym kilka lat na studiach. Dziecko dostaje z autoamtu obywatelstwo z rejonu urodzenia pod warunkiem ze rodzic jest przynajmniej rezydentem danego kraju. Wg prawa angielskiego działa automat - rezydent dostaje sie zwyczajowo po 5 latach przebywania i opłacania podatków. ( nie mówie o obywatelstwie). Jednak jesli chcemy miec to na papierze to nalezy o to wnioskować.
Czyli dziecko rezydenta urodzonego w uk jest anglikiem i nie jest polakiem.
Rejestrując dziecko w urzedzie stanu cywilnego w pl dopiero dostaje obywatelstwo polskie.
Nie umiem powiedziec czy traci obywatelstwo angielskie... ale to trzeba było by sprawdzić w dyrektywach unijnych.
Z tego co sie orientuje a uczyłam sie o tym kilka lat na studiach. Dziecko dostaje z autoamtu obywatelstwo z rejonu urodzenia pod warunkiem ze rodzic jest przynajmniej rezydentem danego kraju. Wg prawa angielskiego działa automat - rezydent dostaje sie zwyczajowo po 5 latach przebywania i opłacania podatków. ( nie mówie o obywatelstwie). Jednak jesli chcemy miec to na papierze to nalezy o to wnioskować.
Czyli dziecko rezydenta urodzonego w uk jest anglikiem i nie jest polakiem.
Rejestrując dziecko w urzedzie stanu cywilnego w pl dopiero dostaje obywatelstwo polskie.
Nie umiem powiedziec czy traci obywatelstwo angielskie... ale to trzeba było by sprawdzić w dyrektywach unijnych.
Mojej kolezanki syn ma dwa obywatelstwa,Polskie i angielskie. Angielski bo jego tata jesy obywatelem uk,a jak bylam z malym w Polsce i zarejestrowala go w urzedzie stanu cywilnego,to maly dostal tez obywatelstwo Polskie,wiec chyba mozna miec dwa. Nawet nieraz w jakich papierach do wypelnienia np w rejestracji do gp jest pytanie jakie masz obywatestwo i czy tylko jedno.
no wlasnie Landrynka ja tu mam problem , bo z jednej strony slyszalam ze jesli sienie zrzekniemy obywatelstwa dla malej w cizgu 3 miesi po urodzeniu to ona ma obuwateltwo polskie mysmy tego nie zrobili, nikt nie bedzie jezdzilo nigdzie w 2 miesiace po porodzie z dzieckiem bez dokumentow, a z drugiej strony mamy paszport i angielski dla niej i polski, ale w polsce nie zamierzam jej rejestrowac, za duzo zalatwiania. czyli jak to naprawde jest to dalje nie wiem. w pl paszporcie obywatelstow polskie w angielsim angileskie
Landrynka_80
az zadzwoniłam do urzedu...
Wiec kazdy moze miec tyle obywatelstw ile mu sie nalezy.
Ale skladajac wniosek o kolejny paszport trzeba podac dane ze sie ma obywatelstwo innego kraju
I w obu paszportach nalezy miec wpisane polsko angielskie.
Ale skladajac wniosek o kolejny paszport trzeba podac dane ze sie ma obywatelstwo innego kraju
A moja nie ma. I co teraz. Pewnie przy następnym podam. Ale nawet nie pamiętam rubryki na toaz zadzwoniłam do urzedu...
reklama
Landrynka_80
Z tego co pamietam we wniosku angielskim jest czy posiadasz inny digital passport?
I trzeba tam wpisać. Pewnie będą prosić o potwierdzenie 2 obywatelstwa paszportem. Nie przyjmowałam zadnego takiego wniosku. Wiec nie sprawdzałam w instrukcji a szkoda.
Napewno mojemu młodemu bede załatwiać tylko jedno obywatelstwo. tylko angielskie. Nie chce polskiego dla niego...
Zresztą potem reszte czeka zmiana dokumentow
Zobaczymy ile bedzie trzeba wypełniac papierów.
Pochwale sie za rok co wyjdzie z tego mojego załatwiania
I trzeba tam wpisać. Pewnie będą prosić o potwierdzenie 2 obywatelstwa paszportem. Nie przyjmowałam zadnego takiego wniosku. Wiec nie sprawdzałam w instrukcji a szkoda.
Napewno mojemu młodemu bede załatwiać tylko jedno obywatelstwo. tylko angielskie. Nie chce polskiego dla niego...
Zresztą potem reszte czeka zmiana dokumentow
Zobaczymy ile bedzie trzeba wypełniac papierów.
Pochwale sie za rok co wyjdzie z tego mojego załatwiania