reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obrzęk płodu,omphalocoele,zbyt wolny wzrost dziecka...

Witam Panie, miała być piękna wizyta 12tc a tu obrzek płodu,w czwartek badanie prenatalne prywatnie a na 25 stycznia umówiona jestem do poradni diagnostyki prenatalnej. Ogólnie smutek żal i ryk :-( podziwiam jakie jesteście dzielne i trzymam kciuki za każdą z Was i czekam na czwartek

reklama
Witam Panie, miała być piękna wizyta 12tc a tu obrzek płodu,w czwartek badanie prenatalne prywatnie a na 25 stycznia umówiona jestem do poradni diagnostyki prenatalnej. Ogólnie smutek żal i ryk :-( podziwiam jakie jesteście dzielne i trzymam kciuki za każdą z Was i czekam na czwartek

Hej, u mnie w 13 tyg lekarz prowadzący stwierdził nieprawidłowy obraz USG i niedługo później się okazało, że to obrzęk. Dodatkowo biopsja potwierdziła chorobę genetyczna u synka, straciłam ciążę w 17 tyg. Bardzo mi przykro, u Ciebie zaczyna się podobnie jak u mnie 😥😥😥

Da
Daj koniecznie znać jak poszło na prenatalnych w czwartek. Głowa do góry, bo wiele takich historii kończy się dobrze 😘

Jestem dziś po amniopunkcji. Wynik za 3 czy 4 tygodnie. Obrzęku już nie ma, NT w normie, torbiele na szyji się zmniejszają. Serduszko ok, wszystkie przepływy ok. Modlę się o prawidłowy wynik 😇

Dziewczyny musimy wierzyć i musimy się modlić o nasze dzieciątka. Ja byłam w 12 tyg na Usg i wyszło wszystko prawidłowo ale lekarz powiedział ze jak wcześniej był widoczny obrzęk to dla pewności lepiej zrobić amniopunkcję jestem umówiona na 5 stycznia.
Martwię się bo usg w porządku ale już te badani genetyczne dadzą 100 procentowa pewność czy dzidziuś jest zdrowy czy nie. Jeszcze tylko takie pytanie do Mam które miałam amniopunkcję- ile czeka się na wyniki tego badania zrobionego na NFZ?
Ja miałam amniopunkcję- około 2 tygodni.

reklama
U mnie NT 4 mm, kość nosowa hypoplastyczna i uogólniony obrzęk plodu. A i jeszcze, że nie widać żołądka i pęcherza moczowego. Dzidziuś miał nie dożyć amniopunkcji. Tydzień później jest żołądek i pęcherz, urosło jak się należy,serducho bije, niestety obrzęk dalej jest,ale serce 4 komory prawidłowe, mózg 2 polkule prawidlowe, więc nadzieja rośnie.Poza obrzękiem chyba reszta ok. Potem rozmowa z genetykiem. Oprócz wysokiego ryzyka zes. Downa uczula na zes. Patau. Kolejnego dnia mam USG i super wiadomośc, że obrzęk się zmniejszył, dzidzia rośnie i serce bije ok. Dziś kolejne USG i zaś masakra. Dzidziuś ma 2 torbiele na szyi. Obrzęk karku dalej 4mm.podejrzenie zesp. Edwordsa. O ironio co lekarz to inny zespół! Oddaj swe dziecię w łono Maryi i odmów nowenne pompejanska. Pani doktor 3 razy mnie pytała po co mi ta amniopunkcja. Przecież można po porodzie bez ryzyka! Trzymaj się kochana, bo nic nie jest przesądzone. Głowa do góry 😘
Nie zgadzam się że można po porodzie bez ryzyka. Amniopunkcja jest zabiegiem inwazyjnym- zgadza się, nikt nie robi jej bezpodstawnie- celem amniopunkcji jest wykryć ewentualne wady genetyczne u dziecka jeśli jest takie podejrzenie, żeby w razie ich wykrycia dziecko mogło urodzić się w szpitalu, gdzie będą mogli mu pomóc a nie każdy szpital ma taką możliwość.

Do góry