reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
Oluś to okaz zdrowia. Ma tylko zapalenie spojówek. Dostał kropelki z antybiotykiem (nie wiem, jakie, bo recepta "pojechała" do apteki).

Lekarz myslał, że Olek jest starszy, a jak uslyszal, ze ma 8 tygodni, to strasznie się zdziwił. Bo zachowuje się jak starsze dziecko: patrzy, słucha, zwraca uwagę na zabawki, uspakaja go grzechotka, którą ogląda z uwagą. W ogóle ponoć jak dużo starsze dziecko. Bardzo go lekarz pochwalił.

i jak po wizycie?
jaką poradę dostałaś?
kciukasy były i są zaciśnięte :-)

hihi, srtona mi się nie odświeżyła i napisałam posta z pytaniem po Efy odpowiedzi...

Efa super wieści po wizycie lekarza!

Zauważyłam wczoraj wieczorem na klatce piersiowej Łukaszka czerwone krosteczki. Wygląda mi to na uczulenie a najlepsze że tylko tam je ma. Nie zmieniłam mu żadnego proszku do prania, nic nie jadłam innego niż zawsze.. jedynie zastosowałam wieczorem dzień wcześniej oliwkę w żelu J&J i myślicie że to może być po niej?
Zrobiłam zdjęcie- mam nadzieję że coś będzie widać.
Czy to uczulenie czy może coś innego?
DSC_2684.jpg

Mała-mi - za dobrze na tym zdjęci nie widać, ale moim zdaniem to może być uczulenie. Posmaruj to najlepiej zwykłym kremem Bambino, lub nivea -tym zwykłym granatowym. Uczulenie to zwykle takie skupiska krostek, albo w ogóle placki i potem skóta w tym miejscu się robi sucha i rogowacieje. JEśli chodzi o to na co to może być,to powiem Ci że na wszystko... I nie ważne że nic nowego nie stosowałaś. Nikt się z alergią nie rodzi i na ogól nie dostaje od razu objawów po 1 kontakcie z substancją. Wtedy się dopiero przeciwciała wytwarzają i reakcja może nastąpić np po 2 zastosowaniu a może być tak że wysypka pojawi się po kilku latach używania czegoś. To że wysypka jest tylko na brzuszku może wskazywać że to od jakiegoś kosmetyku lub proszku. Alergie pokarmowe na ogół wychodzą na twarzy.

Tak wiem że na zdjęciu kiepsko widać. Postaram się później jeszcze jakieś zrobić,ale na razie mój królewicz śpi. Mam przeczucie (mój instynkt macierzyński) mówi mi że to właśnie od tej oliwki J&J. Użyłam jej raz właśnie dzień przed pojawieniem się wysypki.
Jak się obudzi to posmaruję za Twoją radą nice-girl zwykłym kremem nivea.
A taka wysypka dokucza w jakiś sposób maluszkom? swędzi je albo coś? Bo mnie się wysypka kojarzy ze swędzeniem :)

reklama
Mała_mi, Olek miał uczulenie na oliwkę J&J. Niestety, wysypka dziecko swędzi, szczególnie po samym posmarowaniu...
Lekarz kazał na wszelkie uczulenia skórne umyć dziecko samą wodą albo wodą z krochmalem (garść mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w szkalnce wody wlewasz do wanny), natrzeć sudocremem, a potem kilka rzy dziennie stosować zasypkę alantanową. I tak przez 2-3 dni, aż uczulenie zniknie.

Do góry