reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Dziś ważyłam Natalkę i waży 9,770 a miesiąc temu 1 października ważyłam ją to miała 9,600 - także bardzo mało przybrała na wadze. Ile wasze dzieci tak mniej więcej przybierają miesięcznie?:confused:
Natalka owszem super apetytu to nie ma,ale zawsze coś tam zje, mleka wypija 600ml dziennie,
tylko, że ona wciąż w ruchu jest i nie potrafi usiedzieć przy jedzeniu. Sama niewiem co myśleć, chyba wybiorę się do lekarza i zobaczę co mi powie.
Może jakaś choroba jest powodem, że słabo przybiera na wadze. Zaczynam mieć chyba schizy

reklama
Elusia moja ostatnio też mało przybrała albo nawet i straciła :-( Ważę ją co dwa tygodnie na wadze w domu i naprawdę teraz chyba nic nie ruszyło :-( Zwalam winę na choróbsko...jutro się dowiem od dr, jak ją zważy ale znając jego powie że i tak dobrze sobie waży.

no my do roczku , ważyliśmy codziennie ją przed kąpielą, teraz już tylko raz w tyg, bo nie usiedzi na wadze.Też była chora tydzień, do lekarza najwcześniej w przyszłym tyg będziemy mogły iść na kontrolę,bo tylko wtorki i środy przyjmują .
Jeszcze to obniżone MCV mnie trochę dołuje.

elusia84 Dziecko powinno przybierac na wadze mniej wiecej 500 g/miesiac.Oczywiscie jezeli przybiera mniej moze to byc jakis sygnal ostrzegawczy choc nie musi.W kazdym razie w zadnej z tych sytuacji nie warto panikowac a trzeba podejsc do tego dosyc spokojnie.MCV obnizone-tzn do jakiej wartosci?

elusia, u nas jest tak samo tzn od 2 czy 3 miesięcy Patryk przybiera na wadze ok 150g miesięcznie, rozmawiałam o tym z pielęgniarką, która u nas w przychodni zajmuje się mierzeniem i ważeniem dzieciaczków i powiedziała że zawsze w tym okresie czyli początek chodzenia, dzieci zdecydowanie mnie przybierają na wadze niż powinny, a jak dochodzą do tego jeszcze jakieś choroby to wiadomo że to tez wpływa, mniejszy apetyt albo jego brak, no a przede wszystkim ciągły ruch. Też się martwiłam troszke z tego powodu ale widze, że Patryk prawidłowo się rozwija, nic mu nie dolega, u lekarza też co i raz jesteśmy, więc staram się nie zamartwiać na zapas :sorry2:

Elusia- mój Arek dużo je a nie przybiera dużo na wadze, od jakiś 2 mcy może z 1kg przybrał, moja starsza też je za 3 i jak na razie waży 12 kg z hakiem. Moje dużo są aktywne i dzieci rosną też.

Michał kontynuując temat morfologii to oznacza coś nieznacznie obniżone rdw i mcv?? bo Aga w sumie od urodzenia tak ma, pediatra nic nie mówiła ale to się w sumie powtarzało w każdej morfol. pozostałe wyniki miała w normie w sensie wbc, rbc i plt, hematokryt też. i to było tak z pół roku temu bo potem już nie kazała powtarzać badań.

mamaagusi Nic niepokojacego nie oznacza.Nieznacznie obnizone RDW swiadczy jedynie o tym iz dziecko ma bardzo zblizona do siebie populacje erytrocytow pod wzgledem ich wielkosci a wiec malo zroznicowana.MCV nieznacznie obnizony przy prawidlowych wartosciach pozostalych parametrow Hb,zelaza jest norma i czesto typowe jest dla niedokrwistosci fizjologiczniej w 1 r.z.

reklama
Do góry