reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

moja też waży 9700 i jakoś specjalnie szaleńczo nie przybiera na wadze a je. W szpitalu nawet chora jadła lepiej zwłaszcza obiady. Tak nie je w domu jak tam. Aż w szoku byłam. Wizualnie na chuderlaczka nie wygląda.

reklama
elusia moj wazy rowne 10 kilo i ma 77cm w miesiac przybral kilogram widze ze dziewczyny pisza ze dziecko powinno przybrac 0.5 kg na miesiac czyli moje obawy znikly

elusia84 Dziecko powinno przybierac na wadze mniej wiecej 500 g/miesiac.Oczywiscie jezeli przybiera mniej moze to byc jakis sygnal ostrzegawczy choc nie musi.W kazdym razie w zadnej z tych sytuacji nie warto panikowac a trzeba podejsc do tego dosyc spokojnie.MCV obnizone-tzn do jakiej wartosci?

Michał oto wyniki z morfologi z 28.10.2011
WBC 12,63
RBC 4,95
HGB 13,2
HCT 38%
MCV 76,8
MCH 26,7
MCHC 34
PLT 340

robiliśmy je kontrolnie po pół roku od poprzedniej, bo ostatnio też miała obniżone MCV i chyba troszkę hemoglobine i brała ACTIFEROL w saszetkach

aha no i ma od lipca za uszkiem lewym takie zgrubienie, byliśmy w sierpniu u laryngologa , który stwierdził, że to nic groźnego, że to fizjologiczne i mamy się nie martwić.Że wiele ludzi tak ma i z tym żyją.
A Ty co o tym myślisz? możliwe, aby tak długo mógł być powiększony węzeł chłonny?jest on twardy i się nie przemieszcza.

Nie przejmowalbym sie tym razem nieco obnizonym MCV,szczegolnie ze Hb jest w porzadku.A co do tej zmiany za uchem to moze to byc zgrubienie-guzek albo powiekszony wezel chlonny.Trudno mi okreslic nie widzac tego.Jesli jest to wezel to u malych dzieci moze byc dluzej powiekszony szczegolnie po infekcji w przeszlosci.Jesli jest niebolesny nie powieksza sie to nie ma powodu do niepokoju.Raczej nadaje sie do obserwacji.Warto o tym powiedziec pediatrze przy najblizszej wizycie.

Michał właśnie pediatra nas skierował do tego laryngloga, ale przy najbliższej wizycie będę musiała ponowić moją obawę, to zgrubienie nie powiększa się, czasem czuć go bardziej , a czasem tylko troszkę, jest wielkości ziarnka grochu tak na moje oko.Także ma zmienną wielkość. Kiedyś czytałam , że może też przyczyna w alergii pokarmowej. Natalka owszem miała uczulenie na parę produktów, ale chyba ta alergia już jej mija.

Skoro w okolicach kosci i nieprzesuwalne to na wezel nie wyglada,choc pewnosci nie mam.Raczej sklanialbym sie ku tej hipotezie alergii.U dzieci moga tworzyc sie takie guzki tak jak pisalas.Jesli sa symetryczne moze to byc sprawa wrodzona i dziecko "ma juz taki urok".Czasem moze taki guzek przypominac charakterystyczny wyrostek sutkowaty.Podejrzewam ze jednak to kwestia alergii.To ze alergia mija nie oznacza faktu ze guzek zniknie.Raczej nie jest to cos niepokojacego.

Niestety poprawy nie ma z odparzeniem jest masakra mimo że olej lniany zakupiony, smarowana odkąd przyszła z żłobka, przez cały dzień zrobiła 10 kup - jakaś masakra, brzuch wzdęty strasznie. Nie wiem co jej jest :-( Co jej dawać jeść. Mleka nawet nie wypiła :-(

reklama
Do góry