reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
Skoro ma tylko lekko podwyższoną temperaturkę, daj mu na noc nurofen. Wojtek też tak miał, gdy ostatnio wyżynały mu się jednocześnie 2 górne jedynki. Przez kilka dni na spanie dostawał nurofen. Pomagało, bo nie męczył się, ładnie zasypiał i pięknie spał :-) Widać coś pod dziąsełkami?

Podaliśmy mu właśnie na noc,ale i tak pewnie się przebudzi bo on lubi ostatnio sobie wstawać albo siadać w łóżeczku :( . G. jak patrzył na jego dziąsła to mówił że widać coś już pod dziąsłami górnych dwójek. Kurde nie wiem czy to ząbkowanie, bo przy ostatnim był równocześnie chory i też miał gorączkę ale wyższą a do tego zielone, kwaskowate kupy. A na razie takich brak na szczęście.

Ulewanie na tym etapie na jakim są nasze dzieci raczej powinno już ustać. Zwieracz przełyku osiąga sprawność około 6-7 miesiaca życia i jedzonko powinno być w brzuszku trzymane, jeżeli jest to raz na jakiś czas to bym sie nie martwiła, jeżeli notorycznie się powtarza to do rozważenia 2 kwestiie:
- dziecku nagle bardzo wzrosła aktywność, zaczęło wykonywać czynności których wcześniej nie wykonywało tak czesto i energicznie jak np obroty i wtedy można to jescze uznać za wariant normy, chociaz mimo wszytsko zwieracz powinien już trzymać
- dziecko ma alergie pokarmową - wtedy jest to zupełnie normalne.

Temperatura do 38 stopni to stan podgorączkowy, nie nalezy sie tym martwić u niemwoląt bo przyczyn może być mnóstwo i najczęściej są one zupełnie błahe.Nie powinno sie też "zbijać" temperatury która nie przekracza 38 stopni, organizm doskonale sobie z tym radzi, zwłaszcza organizm niemowlaka, więcej szkody robią leki p/gorączkowe. Wyjatek, jesli dziecko manifestuje ból, jest płaczliwe, niespokojne to wtedy owszem dajemy lek żeby zadziałał p/bolowo. W pierwszej kolejności zawsze powinien być to paracetamol jako lek najmniej szkodliwy dla organizmu.

lolisza, dziękuje :* to u nas obydwie kwestie wchodzą w gre ;) narazie poczekam a jak nic się nie zmieni na lepsze to zrobimy jakieś badania.

Z tą gorączką to ja też słyszałam właśnie że jeżeli temp. jest poniżej 38 st. to lepiej nic nie podawać do zbijania jej. My jak narazie tylko dwa razy dawaliśmy Patrykowi panadol ale raczej z powodów bólowych a nie gorączkowych.

U nas mały parę razy tez miał temp. podniesioną tak około 37,5, miał wtedy tez lekką chrypkę. Ale nic mu nie podawaliśmy, żadnych leków i samo zawsze przechodziło. Paracetamol dostał kilka razy ze względu na bardzo bolesne ząbkowanie. A czy któraś z Was stosuje może ten Viburcol? Bo zamierzam się udać do pediatry po receptę, bo nie chcę mu tego paracetamolu dawać za dużo.

Nice ja czasami daje, po szczepieniach zazwyczaj, tzn mi lekarz polecił po powrocie do domu po szczepieniu bez względu na to jak sie dziecko zachowuje na noc podać 1 czopek paracetamoli 125 mg (generalnie paracetamol u dzieci dawkuje sie 10 mg na kg m.c. ale lekarz uważa żeby dać mu 125mg) + 1 czopek Viburcolu, tak daje i nigdy nic sie nie działo po żadnym szczepieniu. Nie wiem czy to kwestia tych czopków czy po prostu Franka organizmu ale efekt jest. Polecił że w sytuacji gdybym widiziała ze coś bardzo go boli też tak dać tylko wtedy już Paracetamolu stosownie do wagi.

Ja kupuje bez recepty viburcol.

Bez recepty??? No bo ja patrzyłam np w aptece 'dbam o zdrowie' i tam jest, że na receptę. To gdzie Ci sprzedali bez recepty? U nas po szczepieniach mały nie gorączkował i nie marudził, więc my mu nigdy nic nie dawaliśmy. Tylko to ząbkowanie bardzo źle znosi i ja bym mu wolała nie dawać za bardzo tego Paracetamolu, bo on się na wszystkie leki po jakimś czasie uczula i co ja mu potem podam jak będzie mieć gorączkę. Dlatego pomyślałam o tym Viburcolu, bo sam Bobodent nie zawsze daje radę, pomaga,ale na krótko, a jest ograniczona liczba smarowań na dobę.

EDIT: Znalazłam w necie coś takiego: Do końca czerwca 2010 był sprzedawany viburcol n-czyli ten bez recepty. natomiast teraz jest już viburcol compositum, który jest na receptę.
A zmiana została narzucona firmie w związku z wymogami unii europejskiej.
Firma otrzymała ultimatum albo viburcol zostanie lekiem bez recepty ze wskazaniem powyżej 2 roku życia, albo lekiem na receptę który może być stosowany od okresu niemowlęcego.
Takie małe zamieszanie administracyjne, które ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa najmłodszych pacjentów.
Podobno jak apteka ma jeszcze stare zapasy Viburcolu N to można kupić bez recepty, a jeśli ma tylko ten po zmienionej nazwie Compositum to już jest recepta wymagana.

Ostatnia edycja:
reklama
Kupuje Viburcol Compositum bez recepty w Aptece Słonecznej przy ul. Aleksandry w Krakowie. Dwa razy kupowałam go już, bo sobie i kumpeli potem. Mają też sklep internetowy, nie wiem jak tam sprzedają, ale w tej aptece w której ja kupuje to bez recepty dają.

Do góry