reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

dziewczyny, czy Wasze dzieciaczki miały już robioną morfologię po 4miesiącu życia? bo podobno jest to wskazane w celu uniknięcia anemii;-) ,zwłaszcza dzieciaczki na cycu mają większe ryzyko :tak:

pierwszy raz o czymś takim slyszę :confused: nasza Pediatra nigdy czegoś takiego nie zalecała ani o takiej konieczności nie mowiła... poszukam potem w necie i "mądrych książkach" żeby sie upewnic co i jak. a może LOLISZA cos wie na ten temat? ;-)

reklama
Z tego co wiem po 4 miesiącu, powinno się zrobić poziom żelaza ( tzn widzę że nie wszyscy lekarze praktykują),bo wtedy dziecko traci zapasy żelaza jakie dostało od mamy i trzeba sprawdzić czy nie ma niedoboru. U nas właśnie był po 4 miesiącu,ale nadrobiliśmy słoiczkami i teraz jest OK i odbyło się bez przyjmowania tego wstrętnego żelaza. No a o morfologii jako tako nie wiem..My ją po prostu mieliśmy robioną przy okazji żelaza i tyle.

ja ufam naszej pediatrze, bo jest bardzo dokładna i zapobiegliwa, ale trochę mnie nastraszyłyście...

Ja też pierwszy raz słyszę o morfologii po 4 m-cu. Jeszcze nie miała zlecane, wszystkie badania jakie miała robione były w szpitalu po narodzinach. A tak z ciekawości to jak często chodzicie do pediatry na kontrolę wagi itd? Czy Wam lekarz mówi kiedy macie przyjść czy jak często?

no ja z powodu małej wagi chodziłam co miesiąc. teraz kazała przyjść po skończonym roczku na szczepienie dopiero bo Aga zaczęła w miarę dobrze tyć

Mi na naszym ostatnim szczepieniu jakie mieliśmy z listy tych szczepień powiedzieli że co 2 miesiące na kontrole możemy przychodzić aby się zważyć i sprawdzić czy wszystko ok. No chyba że wcześniej jakaś choroba albo coś pojawi się niepokojącego.

Morfologia po 4 miesiącu:
- nie jest obligatoryjna a jedynie zalecana bo wtedy zaczyna się okres niedoborowy z tym że jest to generalnie 4 i 5 miesiąc życia dziecka, bo dieta wtedy stosunkowo uboga a to co w mleku nie zawsze wystarcza
- niektórzy pediatrzy robią rutynowo inni tylko wtedy gdy widzą po dziecku że może być zanemizowane
- dzieci na piersi faktycznie mają większe ryzyko anemii
- na tym etapie na jakim są nasze dzieci jeśli lekarz nie widzi po dziecku wskazań to nie ma to wiekszego sensu
- my nie robiliśmy ani raz jeszcze bo nie było takiej potrzeby

My pediatre odwiedzamy tylko przy okazji szczepień - byliśmy dziś i widzimy się znów za 4-6 tygodni na I dawce pneumokoków. Odpukać Franek nie chorował na nic do tej pory i oby jak najdłużej.

Ostatnia edycja:
Ja tylko z okazji szczepień do pediatry chodzę ew. żeby sprawdzić o co kaman jak np. bardzo kaszle. A tak sami z siebie do kontroli po prostu to nie łazikujemy:)
LOLISZA: wielkie dzięki :*

reklama
Mój pediatra skierował nas na morfologie w 6msc i niestety wyszło że Szymuś ma anemie i przyjmuje zelazo w syropku.

Do góry